Angelina Jolie
Angelina Jolie το 2008 στην πρεμιέρα της ταινίας «Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζιαμιν Μπάτον» © Alexandra Wyman/Getty Images for Belstaff/Ideal Images
Lifestyle

Angelina Jolie, από το Α έως το Ω με τα δικά της λόγια

Σαν σήμερα πριν από 45 χρόνια γεννήθηκε η «αλύγιστη» ντίβα του Χόλιγουντ και του ΟΗΕ

Η Angelina Jolie του Χόλιγουντ, του ΟΗΕ, του Brad Pitt των παιδιών της. Η άλλοτε αδάμαστη, λαμπερή και άλλοτε εύθραυστη, ευαίσθητη σταρ γίνεται σήμερα 45 ετών και αυτή είναι η ιστορία της με τα δικά της λόγια.

Δεν είναι απλά μία από τις πιο φωτογραφημένες γυναίκες στον κόσμο. Η Angelina Jolie είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες γυναίκες της γενιάς της. Από το επαναστατημένο, ατίθασο, αλλοπρόσαλλο χυμώδες κορίτσι του Χόλιγουντ, στους προσφυγικούς καταυλισμούς και τις εμπόλεμες ζώνες του κόσμου ως πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ.  Από τους επεισοδιακούς γάμους και τα πολύκροτα διαζύγια στην αφοσίωση της μητρότητας. Η Angelina Jolie γίνεται σήμερα 45 ετών και η ζωή της είναι σαγηνευτική σαν ένα βιβλίο που δεν μπορείς να αφήσεις κάτω. Το Α έως το Ω της Angelina Jolie με τα δικά της λόγια.  

Αρχαιολόγος Lara Croft: Ήταν σε όλα της κορίτσι και αυτό μου άρεσε πολύ. Δεν προσπαθούσε να το παίξει άνδρας. Ήταν χυμώδης, ελκυστική αλλά κατά βάθος πολεμίστρια.

Βία: Μαχαιρωθήκαμε και μετά γεμίσαμε αίματα, ενώ κάθε φορά που αισθανόμουν παγιδευμένη σε κάτι δεν δίσταζα να αυτομαχαιρώνομαι. Είχα πολλά σημάδια, ήμουν νέα και τολμηρή και μετά από μερικές μπίρες, γίνονταν διάφορα… Έχω υπάρχει ριψοκίνδυνη, αλλά δεν είμαι επαναστάτης χωρίς αιτία.

Γάμος: Εκείνη την ημέρα θέλαμε και οι δύο να είμαστε όσο πιο χαλαροί και χαμογελαστοί γίνεται. Ήταν μια τόσο ιδιαίτερη ημέρα. Τόσο εγώ όσο και ο Brad θέλαμε να μοιραστούμε αυτήν την ημέρα με τα παιδιά μας. Ήταν μια ευτυχισμένη στιγμή για την οικογένειά μας.

Διαζύγιο: Δύσκολη περίοδος. Δεν είμαστε ούτε οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι που χωρίζουν… Πολλοί άνθρωποι έχουν βρεθεί στην ίδια θέση. Το μόνο που με ένοιαζε ήταν τα παιδιά μου, τα παιδιά μας. Είμαστε και θα είμαστε για πάντα οικογένεια. Προσπαθώ και θέλω αυτό το διαζύγιο να μας κάνει πιο δυνατούς, να μας φέρει πιο κοντά.

Έρωτας: Είμαι τόσο ερωτευμένη αυτήν τη στιγμή με τον αδερφό μου.

Angelina Jolie
Η Angelina Jolie με τον αδελφό της James Haven © Dan Callister/Ideal Images


Ζωή: Από μικρή συνειδητοποίησα ότι η ζωή δεν αξίζει αν δεν τη ζεις με όλες σου τις δυνατότητες, αν δεν πειραματίζεσαι, αν φοβάσαι ή αν διστάζεις, αν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις αλλά όλο το αναβάλεις. Μια τέτοια ζωή θα ήταν μίζερη για μένα. Βρίσκεσαι στον σωστό δρόμο μόνο όταν είσαι αληθινός και ειλικρινής με τον εαυτό σου και φροντίζεις να βγαίνεις από το καβούκι σου.  

Ηλικία: Κοιτάζω στον καθρέφτη και βλέπω πως μοιάζω στη μητέρα μου κι αυτό με χαροποιεί. Με βλέπω να γερνάω και το λατρεύω, επειδή αυτό σημαίνει πως ζω- είμαι ζωντανή και μεγαλώνω. Αυτά που βλέπω σε μένα και μου αρέσουν δεν είναι ούτε στο σώμα ούτε στην εμφάνιση. Είναι περισσότερο το ότι βλέπω την οικογένειά μου στο πρόσωπό μου. Βλέπω την ηλικία μου.

Θάνατος: Η μητέρα μου ήταν η καλύτερη μου φίλη. Αισθάνομαι ευγνώμων που αυτός ο άνθρωπος ήταν μητέρα μου. Είχε καρκίνο για επτά χρόνια, αλλά έζησε τόσο ώστε να δει εμένα και τον αδελφό μου να μεγαλώνουμε και να είμαστε σχετικά ευτυχισμένοι. Έχω πολλές φορές την αίσθηση ότι κρατήθηκε στη ζωή μέχρι να είναι σίγουρη ότι όλα ήταν καλά. Και μετά έφυγε. Υπάρχει κάτι το παρηγορητικό στον θάνατο. Η σκέψη ότι αύριο μπορεί να είναι η τελευταία σου ημέρα, σε απελευθερώνει για να εκτιμήσεις τη ζωή σου σήμερα.

Angelina Jolie
Η Jolie της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες © EPA PHOTO/AP POOL / UNHCR POOL/TANYA MAKEYEVA


Ιράκ: Αυτή είναι η χειρότερη καταστροφή που έχω δει όλα τα χρόνια που δουλεύω με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. Οι άνθρωποι εδώ έχασαν τα πάντα. Είναι άποροι. Δεν έχουν φάρμακα για τα παιδιά τους και πολλοί δεν έχουν τρεχούμενο νερό ή βασικές υπηρεσίες. Ελπίζω η διεθνής κοινότητα να μην ξεχάσει τη Μοσούλη.

Καρκίνος: Δεν αισθάνομαι λιγότερο γυναίκα μετά τη μαστεκτομή. Τουναντίον αισθάνομαι πιο δυνατή γιατί έκανα μια δύσκολη επιλογή που σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τη θηλυκότητά μου. Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις. Κάποιες από αυτές μας τρομάζουν και κάποιες άλλες πρέπει να τις κοιτάμε κατάματα και να παίρνουμε τον έλεγχο στα χέρια μας.

Angelina Jolie
Η Angelina Jolie με τον πρώτο σύζυγό της Jonny Lee Miller © Antony Jones/UK Press via Getty Images/Ideal Images


Λος Άντζελες:  Μεγάλωσα στο Λος Άντζελες, την πόλη της εσωστρέφειας. Δεν ξέρω γιατί ήμουν τόσο μίζερη και αυτοκαταστροφική. Δεν εκτιμούσα ή δεν καταλάβαινα τη ζωή. Μεγάλωσα σε μια πόλη που αν έχεις δόξα, χρήματα και μια καλή εξωτερική εμφάνιση γίνεσαι δεκτός στη βιομηχανία του θεάματος και νομίζεις ότι έχεις κατακτήσει τον κόσμο. Και όταν τα αποκτήσεις όλα αυτά συνειδητοποιείς πόσο κενά είναι και αισθάνεσαι μετέωρος. Στο σχολείο δεν ήμουν δημοφιλής. Ήμουν η αλήτισσα, η πανκ. Μου άρεσαν τα δερμάτινα μπουφάν, τα διχτυωτά καλσόν, τα PVC. Θυμάμαι την πρώτη φορά που φόρεσα παντελόνι PVC σε μια οντισιόν. Ήταν μια ηλιόλουστη ημέρα στο Λος Άντζελες και μέχρι να μπω για την οντισιόν το παντελόνι είχε πάρει φωτιά. Δεν πήρα τον ρόλο, αλλά λάτρεψα αυτό το παντελόνι. Με ένα τέτοιο παντρεύτηκα τον Jonny Lee Miller.

Μητρότητα: Είναι πολύ όμορφο να ανακαλύπτεις ότι τα παιδιά σου δεν θέλουν να είσαι τέλειος, απλώς θέλουν να είσαι ειλικρινής και να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Μάλιστα, αν έχουν χώρο να γίνουν σπουδαίοι εκεί που εσύ χωλαίνεις, τόσο πιο δυνατά μπορούν να γίνουν.

Angelina Jolie
Η Angelina Jolie με τον Billy Bob Thornton το 2000 στο Λος Άντζελες © AFP PHOTO


Νύφη με τζιν, αμάνικο και αμπούλες αίματος στον λαιμό: Είναι το αίμα του άνδρα μου και το βρίσκω πανέμορφο. Κάποιοι λατρεύουν τα διαμάντια στον λαιμό τους. Εγώ όχι. Εγώ φοράω πάνω μου το αίμα του, τη ζωή του. Ήμουν ο τελευταίος άνθρωπος στον κόσμο που πίστευε στον έρωτα. Πάντα πίστευα που θα περάσω ολομόναχη τη ζωή μου. Αλλά μετά γνώρισα τον Billy Bob και κατάλαβα τι σημαίνει πραγματική αγάπη. Ξεχάστε τις εφημερίδες που προβλέπουν ότι αυτός ο γάμος δεν θα κρατήσει. Η αγάπη μου γι' αυτόν είναι τόσο βαθιά. Είναι σαν την αγάπη για την οικογένειά σου και πιο πολύ. Το ξέρω μέσα μου ότι με αυτόν τον άνθρωπο θα ζήσω το υπόλοιπο της ζωής μου και αυτό το συναίσθημα είναι τόσο υπέροχα ανακουφιστικό.

Ξωτικό: Ένιωθα πάντα λίγο ξωτικό. Όταν τα άλλα κοριτσάκια ήθελαν να γίνουν μπαλαρίνες εγώ ήθελα να γίνω βαμπίρ.

Angelina Jolie
Έγκυος το 2008 © EPA/GUILLAUME HORCAJUELO


Ομορφιά: Δεν με θεωρώ όμορφη γιατί μπορώ και βλέπω τα πολλά μου ελαττώματά. Ο κόσμος έχει περίεργες αντιλήψεις. Μου λένε ότι είμαι πολύ αδύνατη και νομίζουν ότι αυτό μου αρέσει. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του άποψη για το τι είναι ομορφιά. Το πνεύμα είναι ό,τι πιο όμορφο στη ζωή. Όταν γνωρίζεις κάποιον που το μυαλό του παίρνει φωτιά, αυτό είναι σέξι. Δεν υπάρχει κάτι πιο ελκυστικό από έναν άνθρωπο παθιασμένο, αδάμαστο, σπλαχνικό, βαθυστόχαστο. Ό,τι κι αν φορέσεις, όσο κι αν φτιαχτείς αν το μυαλό σου είναι κενό, τότε και η καρδιά σου είναι σκοτεινή, μοχθηρή.

Angelina Jolie
Ο ηθοποιός Jon Voight με την κόρη του © EPA PHOTO PA/WILLIAM CONRAN


Πατέρας: Ο Jon κι εγώ έχουμε βρει τρόπο να επικοινωνούμε, μέσα από τα εγγόνια του. Ανακαλύπτουμε μία νέα σχέση. Είχαμε τα προβλήματα μας, αλλά μέσω της τέχνης αρχίσαμε να μιλάμε. Είναι η κοινή μας γλώσσα.

Ρόλοι: Πάντα υποδύομαι γυναίκες με τις οποίες θα έβγαινα ραντεβού. Μου αρέσει να κρύβομαι πίσω από τους χαρακτήρες που υποδύομαι. Σ’ αντίθεση με την ευρεία αντίληψη ή τη δημόσια εικόνα που προβάλλω, είμαι ένας πολύ κλειστός άνθρωπος που πάντα δυσκολευόταν με αυτό που λέγεται δόξα, φήμη, αναγνώριση. Ίσως τελικά να μην είναι τυχαίο ότι από όλες τις ταινίες που έχω κάνει αυτές που αγάπησα περισσότερο ήταν εκείνες που πραγματεύονταν θέματα που με ενδιέφεραν, που διηγούνταν ιστορίες που θα ήθελα εγώ να είχα διηγηθεί.  

jolie-brad.jpg
Το 2007 στη Βενετία στη Μόστρα με τον Brad Pitt © EPA/CLAUDIO ONORATI


Σώμα: Την τελευταία δεκαετία το σώμα μου έχει περάσει πολλά. Υπάρχουν ορατά αλλά και αόρατα σημάδια που δείχνουν πόσο έχει ταλαιπωρηθεί το σώμα μου. Με τα αόρατα η μάχη είναι πιο δύσκολη. Η ζωή παίρνει πολλές στροφές. Κάποιες φορές πληγώνεσαι, βλέπεις άλλους να πληγώνονται, δεν μπορείς να είσαι όσο ελεύθερος θέλεις. Έχω αρχίσει να αισθάνομαι ότι το αίμα ξανακυλά στις φλέβες μου.

Angelina Jolie
Η πλάτη με τα τατουάζ © EPA/CLAUDIO ONORATI


Τατουάζ: Έχω ένα τατουάζ που γράφει: ‘μια προσευχή για τις ατίθασες φυλακισμένες καρδιές. Το έκανα όταν ήμουν 20 ετών. Ήμουν με τη μαμά μου εκείνο το βράδυ και αισθανόμουν χαμένη. Ήμουν νευρική, ανήσυχη. Πάντα είμαι. Ήμασταν στο αυτοκίνητο και μου μιλούσε για τον Tennessee Williams και για το πόσο λάτρευε το πνεύμα του. Μου είπε ότι είχε γράψει κάτι για τις ατίθασες καρδιές. Κάναμε μια στάση και χτύπησα αυτό το τατουάζ στο αριστερό μου χέρι. Εκείνο το βράδυ η μαμά μου ήθελε να μου δείξει ότι δεν πειράζει να είμαι ατίθαση γιατί είναι κομμάτι του εαυτού μου.

Angelina Jolie
Η οικογένεια Jolie-Pitt στη Βομβάη της Ινδίας © EPA/STRINGER


Υιοθεσία: Ο Pax είναι ήδη τρεισήμισι ετών και ακόμα δεν έχει καταφέρει να πάρει μια απόφαση μόνος του, γιατί στο ορφανοτροφείο είχε μάθει να ζει συλλογικά, σε ομάδα. Είναι τόσα πολλά τα πράγματα που δεν έχει δοκιμάσει να κάνει μόνος στη ζωή. Θυμάμαι την πρώτη φορά που του έκανα μπάνιο. Άρχισε ξαφνικά να γελά με την ψυχή του. Εκείνη την ημέρα έκανε πέντε φορές μπάνιο. 

Angelina Jolie
Φήμες ήθελαν την Jolie ερωτευμένη με τον Colin Farrel © EPA/Martin Schutt


Φίλοι με οφέλη: Έχω πολλούς φίλους με οφέλη. Για δύο ολόκληρα χρόνια δεν είχα σχέση. Οπότε είχα πολλούς φίλους. Όσο τρελό και να ακούγεται το να συναντάς έναν άνδρα σε ένα ξενοδοχείο για λίγες ώρες και μετά να επιστρέφεις στο σπίτι για να βάλεις τον γιο σου για ύπνο και αυτόν τον άνδρα να μην τον ξαναδείς για μήνες είναι κάτι που τώρα πια μπορώ να το χειριστώ. Μπορώ να νιώσω γυναίκα όταν έρθω κοντά με έναν άνδρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχω σχέση μαζί του. Δεν έκανα ποτέ στη ζωή μου "one night stand", αυτοί είναι άνθρωποι τους οποίους γνωρίζω πολύ καλά.

Χημεία με τον Brad: Είμαι ακόμα… κακό κορίτσι. Αυτή η πλευρά μου πάντα θα υπάρχει μέσα μου, απλά τώρα ανήκει στον Brad… στις περιπέτειές μας. Είμαι τόσο τυχερή που είμαι μαζί του. Είναι ένας κύριος αλλά κι ένας πραγματικός άνδρας. Έχει μια υπέροχη ισορροπία πάνω του, στοργικός πατέρας, ευφυής και σωματικά άνδρας. Ο Brad διεύρυνε τη ζωή μου με τρόπους που δεν είχα ποτέ φανταστεί. Φτιάξαμε μαζί μια οικογένεια, είναι η αγάπη της ζωής μου, είναι η οικογένειά μου. Είναι φορές που απορώ γιατί είναι μαζί μου. Δεν ξέρω αν είμαι αρκετά καλή για εκείνον. Αλλά αν τον κάνω ευτυχισμένο, τότε αισθάνομαι ολοκληρωμένη.   

Angelina Jolie
Στο Φεστιβάλ του Βερολίνου αρραβωνιασμένοι, τέσσερα χρόνια πριν το διαζύγιο © EPA/PASCAL LE SEGRETAIN
 

Ψέματα: Δεν αντέχω τους ανθρώπους που προσποιούνται, που παραμυθιάζουν τους εαυτούς τους. Δεν μπορώ τους ψεύτες. Λατρεύω τους ατίθασους ανθρώπους, τους συναισθηματικά ευάλωτους, αυτούς που επιζητούν την ελευθερία, τους ειλικρινείς. Όλα τα άλλα είναι μια δυσβάσταχτη φυλακή.

Ωριμότητα: Έγινα ηθοποιός γιατί το ήθελε η μητέρα μου. Έφτασα στα 30 και κάτι, για να συνειδητοποιήσω ότι ποτέ δεν ήθελα να γίνω ηθοποιός. Ήθελα να γράφω, να σκηνοθετώ, να ασχολούμαι με την πολιτική και με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ποτέ δεν έζησα τη ζωή μου ακούγοντας τι λένε οι άλλοι για μένα. Πιστεύω ότι είμαι ένας καλός άνθρωπος. 

Angelina Jolie
Τι γίνεται όταν η Angelina Jolie βγαίνει από το κατάστημα της Guerlain στο Παρίσι © EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice