Πώς θα κάψω τις παγωμένες μαργαρίτες φέτος; Στην πλαζ!

Ένας personal trainer μας δίνει ασκησιολόγιο για την παραλία

O personal trainer Κωνσταντίνος Μπαλόγλου εξηγεί τις ασκήσεις που μπορείς να κάνεις στην παραλία

Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά και χαλάρωση, αραλίκι σε ξαπλώστρες και αμμουδιές, φρουτένια κοκτέιλ και παγωτά όσο πιο συχνά γίνεται. Επομένως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σου πει ότι πρέπει να κάνεις γυμναστική ή να κρατήσεις κάποιου είδους πρόγραμμα, εκτός και αν εσύ το θέλεις. Η ιδέα του να ψάχνεις πού βρίσκεται το κοντινότερο γυμναστήριο του νησιού έτσι ώστε να διατηρηθείς fit στις διακοπές φαντάζει τουλάχιστον υπερβολική (εξωφρενική θα λέγαμε) και εντελώς αχρείαστη, καθώς μπορείς να αθληθείς το ίδιο σωστά και αποτελεσματικά από την άνεση της αμμουδιάς σου. Για πιο συγκεκριμένες οδηγίες, ρωτήσαμε τον έμπειρο personal trainer Κωσταντίνο Μπαλόγλου να μας δώσει ένα ασκησιολόγιο για την παραλία, έτσι ώστε να κάψεις τις frozen margaritas της προηγούμενης βραδιάς ενώ λιάζεσαι.

watersports3.jpg

Ασκήσεις στα  ρηχά

Καθίσματα με το νερό μέχρι τον αστράγαλο
Τα απλά και κλασικά (όχι τόσο αγαπημένα) squats μεταφέρονται στην πλαζ. Η συγκεκριμένη άσκηση είναι πραγματικά θαυματουργή για ολόκληρο το σώμα σου, γυμνάζοντας τους μηρούς, τους γλουτούς, τις γάμπες, ακόμα και τους κοιλιακούς σου, αν κρατάς σφιχτή την κοιλιά όσο την κάνεις. Τα squat στη θάλασσα είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά, καθώς η άμμος ασκεί περισσότερη αντίσταση από κάποια σταθερή επιφάνεια και η ισορροπία που χρειάζεται να κρατήσεις προσδίδει μεγαλύτερη ένταση στην άσκηση.

Περπάτημα με το νερό μέχρι τους μηρούς
Απλό αλλά υπέροχο! Όπως και παραπάνω, η αντίσταση που δέχεσαι από το νερό της θάλασσας σε συνδυασμό με το ανώμαλο έδαφος της αμμουδιάς του βυθού βοηθάνε στην εκγύμναση και σύσφιξη των μηρών αλλά και στη γράμμωση στις γάμπες και στην ενδυνάμωση των κοιλιακών. Κάνε πέντε με έξι γύρους της παραλίας και θα αισθανθείς αμέσως αυτό το ευχάριστο κάψιμο που σημαίνει ότι έχει γίνει δουλίτσα. Περπάτα μέχρι να βρεις το σημείο με τους γυμνιστές.

Αqua V Sit
Κάνε κυκλικές κινήσεις με τα χέρια σου ανοιχτά στο πλάι και ανασήκωσε και τα δύο πόδια μαζί τεντωμένα για να δημιουργήσεις ένα ανοιχτό V. Το κεφάλι και τα δάχτυλα των ποδιών σου θα πρέπει μόλις να ξεπροβάλλουν από την επιφάνεια. Φέρε με μια γρήγορη κίνηση τα γόνατα στο στήθος – ή ανέβασε τα πόδια σου ίσια προς το στήθος, όσο πιο τεντωμένα μπορείς, για να σχηματίσεις ένα πιο στενό V. Μετά τέντωσέ τα ξανά για να επιστρέψεις στην αρχική θέση. Μπορεί να παρουσιάζεις μία περίεργη εικόνα στους υπόλοιπους, αλλά εσύ γυμνάζεις ώμους, χέρια, κοιλιακούς και ισχία. Επομένως σε νοιάζει; Δεν σε νοιάζει.

Άλματα και jumping jacks
To ήξερες εσύ ότι το χοροπηδητό μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις 25% περισσότερες θερμίδες από ό,τι το τρέξιμο; Ή ότι ο μέσος όρος των ανθρώπων που γυμνάζονται έχουν τη δυνατότητα να κάψουν μέχρι και 300 θερμίδες για κάθε 15 λεπτά που χοροπηδάνε με σκοινάκι; Κι όμως! Όλο αυτό γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικό όσο βρίσκεσαι στο νερό. Αν αισθάνεσαι μερακλής, ενίσχυσε την άσκηση κάνοντας jumping jacks.

aftergym2.jpg

Ασκήσεις στα  βαθιά (με μεγάλη προσοχή)

Ψαλίδια (και ανάποδα ψαλίδια)
Η πιο κλασική και εύκολη άσκηση που μπορείς να κάνεις κατά τη διάρκεια του μπάνιου σου. Στην πιο απλή μορφή της, στέκεσαι κάθετα σε ένα σημείο και ανοιγοκλείνεις τα πόδια σου από μέσα προς τα έξω με σταθερό ρυθμό, για όσο περισσότερους γύρους αντέχεις, πριν βαρεθείς. Εναλλακτικά, μπορείς να πλέεις μπρούμητα ή ανάσκελα, γυμνάζοντας τους ραχιαίους και τους κοιλιακούς σου αντίστοιχα. Αν φοβάσαι να γυμναστείς στα βαθιά, τότε μπορείς να κάνεις την ίδια άσκηση ξαπλωμένος στα (πολύ) ρηχά της θάλασσας, παρέα με τα παιδάκια που πλένουν τα κουβαδάκια τους.

Ποδήλατο
Όχι μόνο χτίζεις κοιλιά και γλουτούς, αλλά μπορείς να κάψεις και σοβαρή θερμίδα. Για επιπλέον αποτέλεσμα, πρόσθεσε και τα χέρια στην άσκηση, κάνοντας επιτόπιο ποδήλατο και κουνώντας τα πάνω κάτω έτσι ώστε να κρατήσεις ισορροπία.

Κολύμπι
Μήπως να πούμε και τα αυτονόητα; Ωραία και η ηλιοθεραπεία, αλλά γιατί να μην απολαύσεις τη θάλασσα όσο περισσότερο μπορείς; Mία ώρα κολύμπι σε σταθερό ρυθμό μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις μέχρι και 500 θερμίδες και να γυμνάσεις ολόκληρο το σώμα. Επομένως, βάλε τον στόχο. Αξίζει να εξερευνήσεις τα νερά για τα οποία ταξίδεψες και να απολαύσεις ό,τι έχει να σου προσφέρει η θάλασσα στο έπακρον.  

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice