Viola Davis
Viola Davis © APE-MPE/ ETTORE FERRARI
Lifestyle

Viola Davis: «Πρόδωσα εμένα και τους ανθρώπους μου»

Η πρωταγωνίστρια του "How to Get Away with Murder" μετανιώνει τη συμμετοχή της στο "The Help"

Η χολιγουντιανή ηθοποιός Viola Davis μιλάει για τον ρατσισμό τις ταινίες του Χόλιγουντ και τη συμμετοχή της στην ταινία "The Help".

H Viola Davis δήλωσε για ακόμα μία φορά ότι έχει μετανιώσει που πρωταγωνίστησε στην ταινία The Help. Αναγνωρίζει ότι είναι διασκεδαστική, εκφράζει μεγάλη αγάπη για τον σκηνοθέτη Tate Taylor και το υπόλοιπο καστ (όπως Bryce Dallas Howard, Octavia Spencer και Emma Stone) και δεν ξεχνά ότι αυτός ο ρόλος της χάρισε υποψηφιότητα για Όσκαρ, όμως καταλαβαίνει ότι αυτή η ταινία δεν λέει όλη την αλήθεια για τον ρατσισμό.

«Δεν υπάρχει κανείς που δε θα διασκεδάσει με το The Help. Αλλά ένα κομμάτι μου νιώθει ότι πρόδωσα εμένα και τους ανθρώπους μου γιατί ήμουν σε μια ταινία που δεν ήταν έτοιμη (να πει όλη την αλήθεια)», δήλωσε η διάσημη ηθοποιός σε συνέντευξή της στο Vanity Fair. Είπε ακόμη ότι «το φιλμ και ταινίες σαν αυτήν δημιουργήθηκαν στον "λάκκο" του συστημικού ρατσισμού».

Στην παραγωγή του 2011, η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Kathlyn Stockett, η Davis υποδύεται την Aibileen, μια οικονόμο που εργάζεται σε ένα σπίτι λευκών στο Μισισίπι των '60s. Η Aibileen είναι μία από τις πρώτες μαύρες οικονόμους που μιλούν ανοιχτά και εκθέτουν τις ρατσιστικές πρακτικές των εργοδοτών τους. Παρόλο που η ταινία με τον τρόπο της δείχνει ότι ο ρατσισμός και οι ρατσιστές λευκοί είναι κακοί, σχολιάστηκε αρνητικά τις τελευταίες εβδομάδες επειδή αντιμετωπίζει το θέμα με τρόπο που δεν θα πρόσβαλε τους λευκούς θεατές.

«Το The Help χρωματίζει το ρατσισμό με πολύ φαρδιές πινελιές, τοποθετώντας τα όλα σε ένα σακί, σαν μια παλιά ασθένεια που έχει γιατρευτεί προ πολλού» έγραψε η κριτικός ταινιών Candice Frederick, εξηγώντας ότι η ταινία δεν φορτώνει τους λευκούς θεατές με ενοχές και επομένως αποτυγχάνει στο να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι μέρος τους προβλήματος. «Φυσικά και θα στηρίξουν την ταινία οι λευκοί θεατές, αφού δεν τους υποχρεώνει να αντιμετωπίσουν τίποτα πραγματικό στη σημερινή κοινωνία, όπως κάνει η ταινία "Δεν είμαι ο νέγρος σου"», σχολίασε η Candice.

Και μάλλον έτσι είναι γιατί η ταινία The Help έφτασε το No1 της λίστας του Netflix μετά τις διαμαρτυρίες για τους άδικους θανάτους των George Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery και άλλων. Μάλιστα, η δημοτικότητα της ταινίας της κέρδισε μια θέση σε αντιρατσιστικά άρθρα και λίστες ταινιών.

«Δεν υπάρχουν πολλές αφηγήσεις που να επενδύουν στην ανθρωπότητά μας. Επενδύουν στην ιδέα του τι σημαίνει να είσαι μαύρος αλλά... είναι τροφοδότες του λευκού κοινού. Τ λευκό κοινό στην καλύτερη μπορεί να κάτσει και να δεχθεί ένα ακαδημαϊκό μάθημα για το πώς είμαστε. Στη συνέχεια φεύγουν από τον κινηματογράφο και συζητούν τι σήμαινε. Δεν τους αγγίζει το ποιοι είμαστε», σχολίασε η Viola.

To 2018 η Davis είχε εκφράσει ξανά παρόμοια συναισθήματα για τη συμμετοχή της στην ταινία The Help δηλώνοντας στους The New York Times ότι το μετάνιωσε που δέχθηκε το ρόλο. «Ένιωσα ότι στο τέλος της ημέρας δεν ήταν οι φωνές των οικονόμων που ακούστηκαν. Γνωρίζω την Aibileen. Γνωρίζω την Minny. Είναι η γιαγιά μου. Είναι η μαμά μου. Και ξέρω πώς αν κάνεις μια ταινία που είναι ολόκληρη υπόθεση, θέλω να ξέρω πώς είναι να δουλεύεις για λευκούς ανθρώπους και να μεγαλώνεις παιδιά το 1963, θέλω να ακούσω πώς πραγματικά νιώθεις γι' αυτό. Δεν το άκουσα ποτέ στην πορεία της ταινίας αυτό.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice