Claudia Schiffer, από το Α έως το Ω με τα δικά της λόγια

Σαν σήμερα, πριν 53 χρόνια, γεννήθηκε η γερμανίδα σούπερμοντελ που όλοι αποκαλούσαν τη «νέα Brigitte Bardot»

Η Claudia Schiffer, η μούσα της Chanel μέχρι σήμερα, το χρυσό κορίτσι των fashion shows με το πλατύ χαμόγελο και τα εκατοντάδες εξώφυλλα γίνεται σήμερα 53 ετών.

Ανήκει στη λίστα με τα διαχρονικά διάσημα μοντέλα και το πρόσωπό της είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα παγκοσμίως. Η Claudia Schiffer έχει κάτι από Barbie, κάτι από Brigitte Bardot και κάτι μοναδικό που την έκαναν το αγαπημένο μοντέλο των μεγάλων οίκων μόδας και των εξωφύλλων περιοδικών. Σήμερα έχει τη δική της σειρά ρούχων και καλλυντικών, ενώ εργάζεται και ως παραγωγός ταινιών. Αυτή είναι η ιστορία της γερμανίδας καλλονής, από το Α ως το Ω, με τα δικά της λόγια.

Αρχή της καριέρας: Ήμουν 17, ήταν το πρώτο βράδυ που έβγαινα μόνη μου έξω με τους φίλους μου και με πλησίασε κάποιος και μου πρότεινε δουλειά μοντέλου. Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα «είναι πολύ σκοτεινά εδώ μέσα μάλλον δεν με είδε καλά». Με κάλεσαν την επόμενη μέρα και έκανα κοπάνα από το σχολείο λέγοντας ότι είμαι άρρωστη, για να κατέβω στο κάστινγκ στο Παρίσι.

Βulling: Το έχω δει και δεν είναι ευχάριστο. Δεν μιλάω για σεξουαλική παρενόχληση, αλλά για εκφοβισμό και άσκηση εξουσίας που δεν χρειάζεται. Το έχω δει να συμβαίνει και κράτησα νοητή σημείωση να μην συνεργαστώ ποτέ ξανά με αυτούς τους ανθρώπους. Και το τήρησα.

Γερμανική καταγωγή: Σε αντίθεση με όσα λέγονται και γράφονται για τους Γερμανούς, έχω αίσθηση του χιούμορ, ξυρίζω τις μασχάλες και τα πόδια μου και δεν φοράω σανδάλια με κάλτσες.

Το σουπερμόντελ σε διαφήμιση της Pepsi, 1996 ©EPA/ PNR

Δουλειά: Η πιο περίεργη πρόταση για δουλειά που μου έχουν κάνει ήταν από έναν Άραβα πρίγκιπα, ο οποίος ήθελε να με προσλάβει για ένα... «δείπνο» για 4 εκατομμύρια λίρες.

Ένοχη απόλαυση: Η σοκολάτα. Και τα μαρτίνι.

Ζωή: Αν κάποιος μου έλεγε πριν 30 χρόνια ότι θα ξεκινούσα το μόντελινγκ στη ζωή μου και θα εξακολουθούσα να εργάζομαι στην βιομηχανία και να αγαπώ αυτό που κάνω μετά από 30 χρόνια, δεν θα τον πίστευα με τίποτα.

Ηλικία: Έχω ακούσει πολύ ωραία κοπλιμένα για την ομορφιά μου όταν ήμουν νέα. Αλλά μετά πρέπει να πας στο επόμενο στάδιο και να προχωρήσεις. Δεν χρειάζεται να σε αποκαλούν όμορφη σε όλη σου τη ζωή. Είναι ωραία ανάμνηση αλλά είναι η ώρα για τη νέα γενιά. Αυτό είναι το φυσιολογικό, να δώσεις τα σκήπτρα, να μην φθονείς ή ζηλεύεις. Για την ακρίβεια, δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα χειρότερο αυτή τη στιγμή από το να μου έλεγε κάποιος ότι έχει ένα μαγικό χάπι που θα με έκανε ξανά 20 χρονών.

Σε fashion show της Chanel, 2007 ©Getty Images/ Francois Durand

Θαυμαστές: Ήταν τρελό, σαν να ήμουν ροκ σταρ. Μας φωτογράφιζαν παντού και είχαμε προστασία σε κάθε fashion show. Κάποια στιγμή προσέλαβα προστασία για τα εσώρουχά μου! Κάθε φορά που έβγαινα στην πασαρέλα και γύριζα πίσω, έλειπαν τα εσώρουχά μου!

Ιδιωτικότητα: Κατά βάση προσποιούμαι ότι οι παπαράτσι δεν βρίσκονται καν εκεί, κάνω τις δουλειές μου και προσπαθώ να μην σκέφτομαι ότι κάποιος με παρακολουθεί. Αλλά όταν συνειδητοποίησα ότι φωτογραφίες των παιδιών μου κάνουν το γύρο του διαδικτύου, αποφάσισα να μετακομίσουμε στην επαρχεία.

Η Claudia ποζάρει στο εξώφυλλο της Vogue ενώ είναι έγκυος στο τρίτο της παιδί, 2010 ©EPA/ CLX EUROPE KARL LAGERFELD / VOGUE

Καινούργια μοντέλα: Αγαπώ τη Gigi και τη Bella, είναι απίστευτες και είναι εκπληκτικό ότι έχουν τόσους ακόλουθους. Είναι πολύ δύσκολο να συγκρίνεις γιατί έχουν το δικό τους επίπεδο ψηφιακής επιτυχίας και είναι πιο σκληρό για τα κορίτσια γιατί υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός.

Λεφτά: Είμαι σε αυτή τη δουλειά 30 χρόνια και τη λατρεύω, λατρεύω τη μόδα και έχω μάθει πολλά από όλα αυτά τα ταλέντα. Για μένα είναι απλά διασκεδαστικό να βρίσκομαι στην δημιουργική πλευρά των πραγμάτων, στο marketing, στην προώθηση, αυτό ξέρω. Το κάνω επειδή είναι διασκεδαστικό, όχι επειδή χρειάζομαι άλλα λεφτά. Δεν θέλω να ασχοληθώ με κάτι απλά για να μπει το όνομά μου επάνω.

Μόντελινγκ: Ένα καλό μοντέλο πρέπει να είναι διαθέσιμο να κάνει ό,τι χρειάζεται για το όραμα του φωτογράφου. Το «όχι» δεν λειτουργεί πολύ καλά, εκτός κι αν πρόκειται για κάποια ανήθικη πρόταση.

Ντροπή: Θυμάμα μια μέρα να κάθομαι δίπλα στον Luc Besson σε μια πτήση. Λάτρευα όλες τις ταινίες του αλλά με έπιασε η ντροπή μου και αποφάσισα να προσποιηθώ ότι κοιμάμαι σε όλη την πτήση για να μην του μιλήσω. Αλλά και για τον Michael J. Fox πίστευα ότι είναι τρομερός και όταν τον συνάντησα τυχαία κάπου δεν μπορούσα να πω ούτε γεια. Μου ζήτησε να παίξω μαζί του σε μια τηλεοπτική σειρά και είπα ότι γιατί δεν μπορούσα νατο διαχειριστώ.

Σε fashion show της Chanel, 2019 ©Getty Images/ Jacopo Raule

Ξεχωριστό στιλ: Ποτέ δεν ένιωθα ότι έχω ξεχωριστό στιλ, ούτε το ήθελα. Είμαι πιο πολύ του «άνετου». Έχω ψύχωση με το τζιν, με τα μακρυμάνικα πουκάμισα, με τα απαλά πλεκτά και με τα αξεσουάρ.

Ομορφιά: Ένα από τα αγαπημένα μου tip είναι κάτι που κανονικά δεν επιτρέπεται. Μου αρέσει να κοιμάμαι με το μακιγιάζ, ειδικά αν έχω μαύρα smokey eyes, την επόμενη μέρα δείχνουν απλά τέλεια.

Πασαρέλα: Έκανα το τελευταίο μου σόου το 2003 για τον Yves Saint Laurent και τότε σκέφτηκα ότι τώρα είναι σειρά της νέας γενιάς, δεν θα το ξανακάνω ποτέ αυτό. Και να που το 2018, βρέθηκα στην πασαρέλα του Versace όπου η Donatella μας είχε ετοιμάσει μια πολύ ξεχωριστή υποδοχή, με δικό μας μακιγιάζ και ρόμπες με τα ονόματά μας και είχα συγκινηθεί πολύ. Ταυτόχρονα ένιωθα τρομερό άγχος, σαν να έβγαινα ξανά πρώτη φορά να κάνω πασαρέλα.

Η Claudia Schiffer με τις Carla Bruni, Donatella Versace, Naomi Cambell, στο επετειακό fashion show του οίκου, 2017 ©EPA/ DANIEL DAL ZENNARO

Ρόλοι: Στην αρχή ήθελα να ανακαλύψω ποια είμαι, να μην με συγκρίνουν με άλλους ανθρώπους. Λίγα χρόνια αργότερα ανακάλυψα ότι είναι εξαιρετικά κολακευτικό να σε συγκρίνουν με κάποιον που είναι όμορφος, διάσημος και πετυχημένος. Ήταν η Ellen von Unwerth που είμαι σε μένα «μοιάζεις με την Bardot», στην Eva Herzigova «μοιάζεις με την Μέριλιν», στην Linda Evangelista «είσαι η Σοφία Λόρεν». Καθεμία μας είχε κάποιο ρόλο και ήταν πάντα σχετικός με μια ιστορία ή ένα πρόσωπο που θα αναγνώριζες. Έκανε τις φωτογραφίες πολύ ρετρό και ιδιαίτερες, ξεχώριζαν.

Συμβουλές: Η καλύτερη συμβουλή που έχω πάρει ήταν από τον Karl Lagerfeld όταν μου είπε να «είσαι ο εαυτός σου». Ήταν το πρώτο σόου στο οποίο θα έπαιρνα μέρος και ντρεπόμουν πολύ και ο Karl μου είπε απλά βγες εκεί έξω και κάνε ό,τι θες να κάνεις, περπάτα σαν να περπατάς στο δρόμο.

Η Claudia με τον σχεδιαστή Karl Lagerfeld στο Μονακό, 1995 ©EPA/ Patrick HERTZOG

Τηλεοπτικές εκπομπές: Δεν εμφανίζομαι συχνά σε τηλεοπτικές εκπομπές γιατί είμαι ντροπαλή όσο δεν πάει. Ντρέπομαι όταν υπάρχει πολύς κόσμος, νιώθω πιο άνετα με το τετ-α-τετ, έστω με 4 ή 6 άτομα, αλλά αν είναι περισσότερα απλά δε νιώθω άνετα. Ευτυχώς που με το μακιγιάζ δεν φαίνεται ότι κοκκινίζω.

Υπεροψία: Συγκριτικά με τα άλλα κορίτσια, ήμουν πολύ περίεργη γιατί δεν μιλούσα σε κανέναν σχεδόν στο στούντιο. Όλοι συζητούσαν και γελούσαν και πιθανότατα πίστευαν ότι ήταν θέμα υπεροψίας. Δεν είμαι έτσι.

Φήμη: Αυτό που ακουγόταν για μένα ήταν «είναι πολύ επαγγελματίας». Έκανα τη δουλειά μου και έφευγα, υπήρχαν πολλά πάρτι μετά τη δουλειά αλλά εγώ σκεφτόμουν ότι πρέπει να είμαι η καλύτερη και πώς δεν έχω χρόνο για χάσιμο. Βέβαια στο τέλος της ημέρας, είναι απλά μια δουλειά.

© Getty Images/ Melodie Jeng

Χαμόγελο: Οι άνθρωποι σκεφτόντουσαν «Η Claudia είναι εκείνη που χαμογελάει συνέχεια». Η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ ντροπαλή και χρησιμοποιώ το χαμόγελο ως αμυντικό μηχανισμό όταν νιώθω έτσι. Σκεφτόμουν «αυτή η κίνηση που προσπαθώ να κάνω με αυτό το παλτό είναι πραγματικά αδιανόητη» και χαμογελούσα. Το έχουμε σαν αστείο στην οικογένεια πια, λένε «είναι το Schiffer χαμόγελο πάλι, όχι το πραγματικό».

Ψώνια: Πάντα αγαπούσα το κασμίρι, κάθε φορά που έμπαινα σε κάποιο κατάστημα να ψωνίσω, ήταν το πρώτο πράγμα που θα διάλεγα. Οπότε μου φάνηκε λογικό να ξεκινήσω τη συλλογή ρούχων μου από αυτό. Έχει υπέροχη ποιότητα και υφή, δεν γίνεται να μην το αγαπήσεις.

Ωριμότητα: Βρήκα μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική μου ζωή. Παλιά δούλευα ασταμάτητα, χωρίς διακοπές, χωρίς Σαβ/κα. Ωριμάζοντας συνειδητοποίησα ότι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι η οικογένεια και οι φίλοι και πρέπει να τους αφιερώνω χρόνο.