Μπαλέτο

Τα υπερ-θετικά oφέλη του μπαλέτου

Κάπου στα 3, η μητέρα μου με πήρε από το χέρι και με πήγε στη κυρία Νινέτα. Στη σχολή χορού που διατηρούσε το 1990-91 και διατηρεί μέχρι και σήμερα. Ο σκοπός ήταν να με γράψει σε μαθήματα κλασσικού μπαλέτου. Αμέσως με συνεπήρε και με κέρδισε, δεν παραπονέθηκα σχεδόν ποτέ. Με το μπαλέτο «μεγαλώσαμε» μαζί και φτάσαμε μέχρι το Λύκειο. Αλλάξαμε πάρα πολλά κορμάκια, πιάσαμε άπειρους σφιχτούς κότσους, λιώσαμε και σκίσαμε αρκετά παπουτσάκια, πονέσαμε τρελά αργότερα στηριζόμενοι στις πουέντ και δώσαμε φανταστικές παραστάσεις φορώντας χειροποίητα κοστούμια με τις σχολές μας.

n

Εκτός απο αυτά, σε πρακτικό επίπεδο, το μπαλέτο είναι κάτι που μπορεί να δώσει απίστευτη χάρη στη κίνηση και στο περπάτημα (κάτι που σχεδόν κανένα​ άλλο σπορ δεν μπορεί να χαρίσει​). Η στάση του σώματος σχηματίζεται έτσι ώστε, αυτόματα, να μην αφήνεις τη πλάτη σου να καμπουριάσει, ενώ παράλληλα μαθαίνεις να συγχρονίζεις απαλά τις κινήσεις σου με τα χέρια, τα δάχτυλα και το κεφάλι. Μέσα απο τον κλασσικό χορό μαθαίνεις να έχεις μία άψογη πειθαρχία, πρώτα από όλα με το σώμα σου, το μυαλό σου και τη καθημερινότητα σου. Η πειθαρχία και η συγκέντρωση είναι από τα πιο βασικά συστατικά. Το σώμα σου αποκτάει μία ήρεμη μυϊκή δύναμη και ​ ​αρκετή ελαστικότητα. Όλη η διαδικασία με τη κλασική μουσική υπόκρουση στα μαθήματα σου δημιουργεί μια ψυχολογική κουλτούρα πέραν της πρακτικής. Η πλευρά της διδασκαλίας συνδυάζεται με τη εκγύμναση του σώματος, του πνεύματος, της ομαδικής συμβίωσης αλλά και του performance σαν τέχνη.

n

n

Εγώ προσωπικά νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη απέναντι σε όλα αυτά και αν πραγματικά ερχόταν μια νέα μαμά να με ρωτήσει αν πρέπει να γράψει τη κόρη της, θα της έλεγα απλά ένα τεράστιο ναι με κλειστά μάτια. Είναι ένα ​εξαιρετικό​ εφόδιο που μπορείς να προσφέρεις στο παιδί σου. Τα παραπάνω θετικά ισχύουν βέβαια και για ενήλικες που ξεκινούν μαθήματα σε ώριμη ηλίκια ή που έκαναν σε νεαρή και απόφασισαν να ξεκινήσουν πάλι. Υπάρχουν αρκετές σχολές που είναι ανοιχτές και κάνουν μαθήματα. Δοκιμάστε και μην κολλά​τε​ στο ότι μπορεί να μην τα καταφέρετε. Ειδικά όσες κάνετε yoga θα το λατρέψετε.

n

Λίστα με ταινίες που πρέπει να δείτε αν σας ενδιαφέρει ο κλασσικός χορός:

-Billy Eliot

-Center Stage

-Black swan

-First position

-Flashdance​

​Instagram​: Ακολουθήστε την @Balletbeautiful ​

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice