Πώς ένα χάσταγκ άλλαξε την πολιτική του instagram για το γυμνό

Πρωταγωνίστριες της δράσης τρεις γυναίκες

Τρεις γυναίκες, μια φωτογράφος, μια ινφλουένσερ και μια ακτιβίστρια, ανάγκασαν το instagram να αναθεωρήσει την πολιτική του περί γυμνού.

Από το facebook τα περιμέναμε όλα. Μας έχει αποδείξει πολλάκις πως είναι μια πουριτανική πλατφόρμα με πολύ «καχύποπτο» αλγόριθμο που κατεβάζει έργα τέχνης του Πικάσο ως άσεμνα ή διαγράφει φωτογραφίες θηλασμού. Οι άνθρωποί του ολοφάνερα δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την πορνογραφική ήρα από το καλλιτεχνικό σιτάρι, και με γεια τους με χαρά τους. Στο instagram επικρατούσε μια μεγαλύτερη ελευθεριότητα. Ή μήπως όχι; Η ιστορία που ακολουθεί αποδεικνύει πως, ναι, μπορείς να δείξεις διακριτικό γυμνό στο instagram, αρκεί να είσαι λευκή και αδύνατη. Αλλιώς…

Τέλη Ιουλίου 2020. Η φωτογράφος Άλεξ Κάμερον επικοινωνεί με το plus-size μαύρο μοντέλο και ινφλουένσερ Ναϊόμε Νίκολας-Γουίλιαμς με στόχο να συνεργαστούν. Οι δυο τους θα δουλέψουν μια σειρά πορτρέτων, που δεν θα είναι προκλητικές και δεν θα δείχνουν γυμνό, και θα προβληθούν ψηφιακά.

Γιατί η φωτογράφος επιλέγει τη Ναϊόμε Νίκολας-Γουίλιαμς; Γιατί ταιριάζει γάντι με την καλλιτεχνική της ιδεολογία. «Θέλω να δουλεύω με γυναίκες που παρουσιάζονται online τόσο θεαματικά, ώστε μπορούν να εμπνεύσουν τους άλλους, να τους κάνουν να νιώσουν λιγότερο μόνοι, να τους δώσουν δύναμη και να τους ενθαρρύνουν να αγαπήσουν τον εαυτό του». Η Νίκολας-Γουίλιαμς είναι ακριβώς αυτό που ζητάει η Κάμερον.

Το shooting ολοκληρώνεται, αλλά το μοντέλο διστάζει να ανεβάσει τις φωτογραφίες στο instagram, καθώς όποτε αναρτά κάτι που δείχνει λίγο δέρμα παραπάνω, η πλατφόρμα αφαιρεί την ανάρτηση. Το προβλέψιμο στόρι επαναλαμβάνεται. Το ποστ ανεβαίνει, το ποστ αφαιρείται. Κάθε φορά που κάποια από τις δύο επιχειρεί να ανεβάσει μια φωτογραφία του shooting, το instagram στέλνει απειλητικές προειδοποιήσεις για διαγραφή του λογαριασμού.

Καθώς καμιά παρόμοια λογοκρισία δεν παρατηρήθηκε σε ανάλογες φωτογραφίες λευκών κοριτσιών, η φωτογράφος επικοινωνεί με την Τζίνα Μάρτιν, μια ακριβίστρια που αγωνίστηκε και κατάφερε να θεωρηθεί αδίκημα το upskirting, η λήψη δηλαδή φωτογραφιών κάτω από τα ρούχα ανθρώπων χωρίς την άδειά τους.

Η Μάρτιν καλεί άμεσα τους φόλοουέρ της να ακολουθήσουν τη Ναϊόμε και υπό το χάσταγκ #IWantToSeeNyome να γεμίσουν το instagram με φωτογραφίες της. Η δράση προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο του κοινού όσο και του τύπου και ξαφνικά μερικές φωτογραφίες μιας ημίγυμνης γυναίκας εξελίσσονται σε κίνημα που διεκδικεί την ψηφιακή απελευθέρωση των μαύρων plus size σωμάτων.

Από το instagram απαιτεί το αυτονόητο: «Σταματήστε να λογοκρίνετε παχουλές μαύρες γυναίκες». Κοινώς ζητά από την πλατφόρμα να αναθεωρήσει τα δύο μέτρα και δυο σταθμά που εφαρμόζει σε σχέση με το γυμνό και το χρώμα της επιδερμίδας και να αλλάξει την πολιτική της σχετικά με τις «άσεμνες» φωτογραφίες κάνοντας διάκριση ανάμεσα στο πορνογραφικό και το καλλιτεχνικό γυμνό.

Η καμπάνια τρέχει τρεις μήνες, οι τρεις δυναμικές πρωταγωνίστριες έρχονται σε επαφή με τον CEO του instagram Άνταμ Μοσέρι και στις 28 Οκτωβρίου έρχεται το πολυπόθητο αποτέλεσμα.

Το instagram αναγνωρίζει ότι οι φωτογραφίες της Ναϊόμε δεν είναι πορνογραφικές, της ζητά συγγνώμη και υπόσχεται ότι θα αντιμετωπίσει διορθωτικά τις όποιες ανισότητες, αν και υπονοεί πως το ζήτημα που προέκυψε ήταν αποτέλεσμα κάποιου τεχνικού προβλήματος.

Το δελτίο τύπου που συνυπογράφουν instagram και facebook αναφέρει μερικά πολύ διασκεδαστικά  πράγματα: «Από τις 28 Οκτωβρίου, θα επιτρέπουμε περιεχόμενο όπου κάποια απλώς αγκαλιάζει, σκεπάζει ή κρατά το στήθος της. Και αν θα υπάρχει η οποιαδήποτε αμφιβολία, θα ζητούμε από το προσωπικό μας να επιτρέπει την ανάρτηση. Πρέπει να τραβήξουμε κάπου μια γραμμή. Οπότε όταν άνθρωποι πιέζουν τα στήθη του, ή τα αρπάζουν με βία και με λυγισμένα δάκτυλα, ή αν υπάρχει μια φανερή αλλαγή στο σχήμα των μαστών, αυτό το περιεχόμενο θα εξακολουθεί να παραβιάζει τους κανόνες μας. Η συγκεκριμένη πολιτική θα εφαρμοστεί στο instagram και το facebook».

Για την ταμπακέρα των φυλετικών ή σωματοτυπικών διακρίσεων ούτε κουβέντα. Αστεία πράματα… Που γίνονται ακόμα πιο αστεία αν φανταστείς τους reviewers του facebook να αναλύουν το πόσο λυγισμένα είναι τα δάκτυλα κάποιου πάνω σε ένα βυζί.