Greece’s Next Top Model - Γυρίσματα στην Ελαφόνησο
Greece’s Next Top Model - Γυρίσματα στην Ελαφόνησο © video / facebook / Greece’s Next Top Model
Lifestyle

GNTM: Σάλος για τα γυρίσματα στην Ελαφόνησο, περιοχή Natura

Οι αναρτήσεις της Greenpeace και του «Αρίων», τα σχόλια στα social media και οι εξηγήσεις του Star

62224-137655.jpg
Newsroom |

Έντονη αντίδραση οικολόγων & χρηστών των social media για το τζιπ & τις μηχανές στην παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο, περιοχή Natura, στα γυρίσματα του GNTM

Την αντίδραση της Greenpeace αλλά και χρηστών των social media προκάλεσε το επεισόδιο του GNTMπου προβλήθηκε τη Δευτέρα, 07.12 και τα γυρίσματα του οποίου έγιναν στην παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο, προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura.

Η δοκιμασία αποχώρησης ήθελε τους παίκτες να φωτογραφίζονται για την καμπάνια ενός αυτοκινήτου υψηλών προδιαγραφών, με styling που παρέπεμπε στην ταινία “Mad Max”.

Επειδή, η διάσημη αυτή παραλία αποτελεί προστατευμένη περιοχή του δικτύου Natura, τόσο ο Γιώργος Καράβας όσο και η Βίκυ Καγιά στην έναρξη του επεισοδίου το βράδυ της Δευτέρας, φρόντισαν να αναφερθούν σε αυτό.

«Να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ τον Δήμο Ελαφονήσου που μας φιλοξενεί» είπε ο Καράβας, με την Καγιά να προσθέτει: «Βέβαια, γιατί πολύ σπάνια γίνονται εδώ γυρίσματα και παραγωγές, γιατί έχει αυτή την ιδιαιτερότητα ο τόπος, είναι προστατευόμενος από το NATURA και είναι μεγάλη μας τιμή που βρισκόμαστε εδώ».

Ωστόσο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, το αυτοκίνητο και δύο μοτοσυκλέτες φαίνεται ότι «όργωσαν» την παραλία.

Η αντίδραση της Greenpeace 

«Δεν μεταφέρουμε τις μηχανές μας, τα τζιπ μας έξω από τα οδικά δίκτυα σε ευαίσθητες περιοχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Greenpeace Άλκης Καφετζής μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό» και εξηγώντας ότι έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται η οποιαδήποτε μηχανοκίνητη δραστηριότητα στις παραλίες, πόσο μάλλον σε μία περιοχή που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Το να μπαίνουν μηχανοκίνητα οχήματα σε οποιαδήποτε παραλία είναι παράνομο. Δεν έχει να κάνει ότι η συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται εντός Natura. Εγώ δεν μπορώ να πάρω θέση στο τι άδειες δόθηκαν. Ούτε εσείς γνωρίζετε, ούτε εγώ τι συμβαίνει με τη συγκεκριμένη περίπτωση. Συνολικά είναι πολύ λάθος»

«Η παραλία είναι ένα πολύ ευαίσθητο οικοσύστημα. Σίγουρα υπάρχει εδώ ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν πως αυτή η πρακτική που είδαν στην τηλεόραση είναι λάθος. Πολύ ξεκάθαρο.»

Οι αναρτήσεις της Greenpeace κατά τη διάρκεια του επεισοδίου

elafonisos.jpg

elafonisos1.jpg

Θέση για το θέμα πήρε και το ερευνητικό κέντρο διάσωσης και περίθαλψης κητωδών «Αρίων», κάνοντας λόγο για ασέβεια στο περιβάλλον. «Για το lifestyle όλα επιτρέπονται;», αναρωτιέται μεταξύ άλλων.

(EL/EN) Δημόσια παράβαση του άρθρου 13 παρ 4α,β του Ν 3937/2011 κ άρα αυτεπάγγελτη δίωξη...Είναι το GNTM ορθό παράδειγμα...

Δημοσιεύτηκε από ARION στις Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2020

Οι αντιδράσεις στα social media

Με το που προβλήθηκε το επεισόδιο, οι χρήστες των social media  τόνιζαν ότι είναι λάθος το ότι το GNTM 3 επέλεξε την συγκεκριμένη προστατευόμενη τοποθεσία για να πραγματοποιήσει γύρισμα.

 

 

 

 

H απάντηση του Star

Πριν λίγη ώρα, το Star Channel προχώρησε σε ανακοίνωση μέσω της οποίας διευκρινίζει πως τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής ενώ η επίμαχη σκηνή με το θηριώδες τζιπ που οδηγούσε η Βίκυ Καγιά δεν γυρίστηκε στην παραλία Σίμος, αλλά στην παραλία Παναγίτσα και συγκεκριμένα στο χώρο που τα καλοκαίρια χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης οχημάτων.

«Αναγνωρίζουμε ότι θα έπρεπε να έχει επισημανθεί κατά τη διάρκεια της προβολής του επεισοδίου» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απάντηση του Star Channel.

Συγκεκριμένα η απάντηση του σταθμού αναφέρει: «Με αφορμή ορισμένα σχόλια χρηστών των social media, τα οποία αναπαρήγαγε μερίδα ενημερωτικών ιστοσελίδων, σχετικά με τη φωτογράφιση της εκπομπής GNTM 3, που προβλήθηκε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, το Star Channel και η εταιρία παραγωγής Green Pixel, θα ήθελαν να διευκρινίσουν τα εξής:

Οι άδειες για τα γυρίσματα του επεισοδίου στην Ελαφόνησο, δόθηκαν από τον Δήμο Ελαφονήσου στις 23/9/2020 και από τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μούστου, Μαινάλου και Μονεμβασιάς στις 7/10/2020 και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.
Σύμφωνα με τις παραπάνω άδειες, στην ομάδα παραγωγής του GNTM επετράπη η πραγματοποίηση γυρισμάτων, υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, στην παραλία Σίμου (Σαρακήνικο) της Ελαφονήσου, η οποία αποτελεί Προστατευόμενη Περιοχή του Δικτύου Natura 2000.

Πριν την έναρξη της δοκιμασίας, προβλήθηκαν στιγμιότυπα όπου η κριτής του διαγωνισμού, κ. Βίκυ Καγιά οδηγούσε το αυτοκίνητο. Το γύρισμα αυτό δεν έγινε στην παραλία του Σίμου, αλλά στην παραλία Παναγίτσα και συγκεκριμένα στο χώρο που τα καλοκαίρια χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης οχημάτων, και ο οποίος είχε πλημμυρίσει από τα βρόχινα νερά, όπως επιβεβαιώνει και ο Δήμος Ελαφονήσου σε σημερινή του ανακοίνωση. Ο χώρος αυτός του πάρκινγκ, δεν αποτελεί υγροτοπικό λιμνίο, όπως αναφέρεται σε διάφορες αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ούτε έχει κάποια σχέση με τις περιοχές όπου βρίσκονται οι αμμοθινικοί τύποι οικοτόπων.

Στη συνέχεια, η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Σίμου, με βάση τις οδηγίες που έδωσαν ο Δήμος Ελαφονήσου και ο Φορέας Διαχείρισης. Το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε εκεί, όπως υπέδειξαν στην ομάδα παραγωγής του GNTM οι αρμόδιοι Υπάλληλοι του Δήμου, και παρέμεινε ακίνητο καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων. Οι μοτοσικλέτες, που χρησιμοποιήθηκαν ως συνοδευτικές, πήγαν με τους αναβάτες τους στο σημείο, και κινήθηκαν επιλεκτικά στην άμμο.

Το γύρισμα έγινε υπό την παρακολούθηση της ίδιας της Δημάρχου, η οποία παρέμεινε στο χώρο από τις 07:00 έως τις 19:00 για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει παρέκκλιση από τα συμφωνημένα.

Ευχαριστούμε πολύ τη Δήμαρχο, κ. Ευσταθία Λιάρου αλλά και τους Δημοτικούς Υπαλλήλους, για τη βοήθεια, τη συνεργασία και τη φιλοξενία.
Μετά το τέλος της διαδικασίας, τα οχήματα απομακρύνθηκαν προσεκτικά και η παραλία παραδόθηκε στην αρχική της κατάσταση.

Αναγνωρίζουμε ότι θα έπρεπε να έχει επισημανθεί κατά τη διάρκεια της προβολής του επεισοδίου ότι, το γύρισμα με την οδήγηση του αυτοκινήτου από την κυρία Καγιά, δεν έγινε σε προστατευόμενη περιοχή, αλλά σε χώρο στάθμευσης άλλης παραλίας. Παράλληλα, κατά την αναφορά στην περιοχή Natura και τη σημασία της, θα έπρεπε να τονιστεί η αυστηρή τήρηση των διαδικασιών και των οδηγιών των τοπικών φορέων, ώστε να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις.

Αποτελεί πάγια επιλογή του Star, να συνδυάζει τις τηλεοπτικές του παραγωγές, με την ανάδειξη ελληνικών προορισμών, σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς φορείς. Ειδικά σε εποχές όπως η περίοδος που διανύουμε, ο τηλεθεατής μπορεί να απολαύσει εικόνες Ελλάδας, σε ένα πνεύμα αισιοδοξίας, πέρα από τους περιορισμούς της καθημερινότητας που όλοι βιώνουμε».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice