Ψώνια
© gonghuimin468/Pixabay
Lifestyle

«Click away»: Πώς θα γίνονται οι αγορές τα Χριστούγεννα

Οι διαφορές με e-shop και e-commerce

62224-137655.jpg
Newsroom |

Με «click away» θα γίνονται οι αγορές των Χριστουγέννων αφού τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα την περίοδο των Χριστουγέννων και οι αγορές θα γίνονται μέσω «click away», όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Tο «click away» είναι μια διεθνής πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, το «click away» είναι η παραγγελία των προϊόντων ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά, η προπληρωμή τους και τέλος η παραλαβή από το κατάστημα σε διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο και σε προκαθορισμένη ώρα. 

Το «click away» προβλέπει τα εξής τρία βήματα:

  1. Γίνεται ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία του προϊόντος.
  2. Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν.
  3. Τέλος, με το αποδεικτικό παραγγελίας - πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Mιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Παπαθανάσης αποκάλυψε σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του click away ότι θα πρέπει να αποδεικνύεται με μήνυμα ή με email ότι υπάρχει η συγκεκριμένη παραγγελία. «Δηλαδή στη μετακίνηση θα πρέπει να έχουμε πρώτα τον αριθμό 2 στο SMS και στη συνέχεια και το αποδεικτικό ότι πάμε να παραλάβουμε το συγκεκριμένο προϊόν». Όπως εξήγησε «αποδεικτικό είναι η βεβαίωση του καταστήματος ότι πάτε να πάρετε το συγκεκριμένο προϊόν».

«Όποιο μαγαζί έχει τη δυνατότητα, δημιουργεί ηλεκτρονικό κατάστημα μπορεί να στείλει το αποδεικτικό για να πάμε να παραλάβουμε», συνέχισε ο κ. Παπαθανάσης ενώ τόνισε ότι επιχειρήσεις που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα μπορούν να εκμεταλλευτούν τα εργαλεία για να δημιουργήσουν.

«Το mail και το αποδεικτικό μπορεί να γίνει και να προκύψει από μία επιχείρηση που αποδεικνύει το ΑΦΜ της, το όνομά της και το γεγονός ότι έχει καταχωρηθεί η παραγγελία», εξήγησε ενώ ξεκαθάρισε ότι τα κλειστά εμπορικά κέντρα δεν θα λειτουργήσουν. «Είναι ξεκάθαρο ότι μόνο καταστήματα που έχουν εξωτερικό χώρο μπορούν να λειτουργήσουν», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στις διαφορές στους όρους «e-shop» και «e-commerce» αντίστοιχα, ενώ ο κάθε όρος έχει δικό του ορισμό και είναι δύο διαφορετικές έννοιες.

  • Tι είναι E-shop

Ένα e-shop ή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι «ο τόπος» όπου μια εταιρεία μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της χρησιμοποιώντας ψηφιακά δίκτυα. Είναι ένα διαδικτυακό κατάστημα όπου οι πελάτες μπορούν να «επισκέπτονται» από οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα περιήγησης στο internet από το κινητό ή τον φορητό υπολογιστή τους.

  • Τι είναι E-commerce

Το ηλεκτρονικό εμπόριο (E-commerce), το οποίο επίσης αναφέρεται ως διαδικτυακό εμπόριο (Internet commerce), αποτελεί τη μεταφορά χρημάτων και δεδομένων για την εκτέλεση συναλλαγών σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (ή eshop). Είναι ο συνδυασμός καινοτόμων πληροφοριακών και επικοινωνιακών τεχνολογιών, που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop), για την υποστήριξη και την ολοκλήρωση διαδικαστικών και στρατηγικών καθηκόντων για τις πωλήσεις τους, χωρίς τη χρήση φυσικών αντιγράφων. Το ηλεκτρονικό εμπόριο για πολλούς είναι η πώληση φυσικών προϊόντων στο διαδίκτυο, αλλά μπορεί επίσης να περιγράψει κάθε είδους εμπορική συναλλαγή μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice