Click away και εμπορικά καταστήματα: Με μάσκα για τον κορωνοϊό και αντισηπτικό, πωλήτρια περιμένει σε ειδική θέση στην είσοδο τον καταναλωτή για την παράδοση του προϊόντος
Click away και εμπορικά καταστήματα: Με μάσκα για τον κορωνοϊό και αντισηπτικό, πωλήτρια περιμένει σε ειδική θέση στην είσοδο τον καταναλωτή για την παράδοση του προϊόντος © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Lifestyle

Click away στα καταστήματα: Χωρίς συνωστισμό και ουρές (εικόνες)

Με ειδικό σημείο παραλαβής στην είσοδο, αντισηπτικό, POS και αποστάσεις

62224-137655.jpg
Newsroom |

Πώς λειτούργησε το click away στα εμπορικά καταστήματα την πρώτη ημέρα εφαρμογής της νέας μεθόδου που αλλάζει τον τρόπο που κάνουμε τα ψώνια μας.

Χωρίς ουρές, αναμονή και συνωστισμό έξω από τα καταστήματα ξεκίνησε σήμερα Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 η εφαρμογή του «click away» στις αγορές προϊόντων.

Η εμπορική κίνηση, πάντως, δεν ήταν μεγάλη την πρώτη ημέρα εφαρμογής της νέας μεθόδου πραγματοποίησης αγορών στο λιανεμπόριο.

Σημειώνεται ότι έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2020 τα καταστήματα λιανικού εμπορίου λειτουργούν με ειδικές προϋποθέσεις, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού. Η μέθοδος «click away» στοχεύει στην αποσυμφόρηση που παρατηρείται στις μεταφορές και τα courier -αρκετά έχουν «φρακάρει» από τις μαζικές παραγγελίες- αποτελώντας παράλληλα ένα επιπλέον μέτρο για την κίνηση της αγοράς εν μέσω Χριστουγέννων 2020.

Όσοι καταναλωτές βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για να κάνουν τα ψώνια τους, είχαν κάνει προηγουμένως την παραγγελία τους διαδικτυακά ή τηλεφωνικά. Στην κατοχή τους είχαν ταυτότητα καθώς και το αποδεικτικό της παραγγελίας σε γραπτή ή ηλεκτρονική μορφή. Στη διάθεσή τους είχαν δύο ώρες περιθώριο για να ολοκληρώσουν την αγορά από τη στιγμή που έστειλαν τον κωδικό 2 με SMS στο 13033.

Η πληρωμή στο μαγαζί έγινε με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, καθώς τα μετρητά δεν γίνονταν δεκτά, βάσει των όσων προβλέπονται στην ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Η παραλαβή των εμπορευμάτων / προϊόντων / αγαθών γινόταν στην είσοδο του μαγαζιού μόνο με ραντεβού σε προκαθορισμένη ώρα και με χρονικό περιθώριο παράδοσης τα 10 λεπτά.

Δεν έλειψαν, βέβαια, και οι γρήγορες ματιές στις βιτρίνες μαγαζιών από καταναλωτές που πήγαιναν στον προορισμό τους για να παραλάβουν αυτό που παρήγγειλαν, καθώς σε κάθε περίπτωση το «click away» στα εμπορικά καταστήματα είναι και μια ευκαιρία εξόδου από το σπίτι. Υπενθυμίζεται ότι η φυσική περιήγηση των καταναλωτών στα μαγαζιά δεν επιτρέπεται και η επιλογή του προϊόντος γίνεται αποκλειστικά μέσω του e-shop της επιχείρησης ή τηλεφωνικά.

Click away: Με POS και αντισηπτικό στην είσοδο των εμπορικών καταστημάτων σήμερα Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 -πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου
Click away: Με POS και αντισηπτικό στην είσοδο των εμπορικών καταστημάτων σήμερα Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 -πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες θα επιλέγουν το «click away» για να κάνουν τα ψώνια τους, θα φανεί στην πράξη πόσο λειτουργεί η συγκεκριμένη μέθοδος και το αν θα σχηματιστούν ουρές ή θα παρατηρηθεί συγχρωτισμός.

Click away: Με POS στην είσοδο και χωρίς μετρητά η πληρωμή στα καταστήματα λιανικού εμπορίου
Click away: Με POS στην είσοδο και χωρίς μετρητά η πληρωμή στα καταστήματα λιανικού εμπορίου © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εφόσον, δεν υπάρξουν προβλήματα δεν αποκλείεται το μέτρο να επεκταθεί και στα εμπορικά κέντρα, τα οποία προς το παρόν παραμένουν κλειστά.

Άδωνις Γεωργιάδης για «click away» - Αν πάει καλά και δεν υπάρξουν ουρές, θα συνεχιστεί

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε, πάντως, με μήνυμά του στο Twitter ότι το «click away» θα σταματήσει να υπάρξει συνωστισμός και ουρές έξω από τα καταστήματα.

«Πρώτη μέρα λειτουργίας της υπηρεσίας «παράδοση εκτός» (click away) θα ήθελα να ευχηθώ καλές πωλήσεις σε όλες τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση αλλά και να τονίσω ότι δεν πρέπει να καταστρατηγηθούν οι κανόνες της. Εάν έχουμε εικόνες συνωστισμού θα σταματήσει αναγκαστικά δυστυχώς» ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Γεωργιάδης για το «click away» και τα εμπορικά καταστήματα.

 

«Click away» - Τα 10 βήματα για να κάνουμε τα ψώνια μας τα Χριστούγεννα

  1. Παραγγελία μέσω e-shop ή τηλεφωνικά.
  2. Αναμονή SMS στο κινητό από το κατάστημα για την παραλαβή του προϊόντος με ραντεβού σε συγκεκριμένο χρόνο.
  3. Ο καταναλωτής στέλνει SMS μετακίνησης με τον κωδικό 2 στο 13033.
  4. Όταν βγει από το σπίτι πρέπει να έχει μαζί του έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, άδεια οδήγησης) και το αποδεικτικό παραγγελίας (έστω σε e-mail) ή το SMS του καταστήματος.
  5. Δύο ώρες προθεσμία για την παραλαβή του προϊόντος από το κατάστημα και την επιστροφή στο σπίτι.
  6. Έως 9 άτομα και με απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων στην ουρά έξω από το κατάστημα για την παραλαβή του προϊόντος μέσω «click away».
  7. Έως 10 λεπτά η αναμονή στην ουρά.
  8. Οι αγορές με «click away» γίνονται αποκλειστικά με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες (ή μέσω συστημάτων NFC στα κινητά) με POS. Δεν επιτρέπονται τα μετρητά.
  9.  Η παραλαβή του προϊόντος γίνεται εκτός του καταστήματος - Απαγορεύεται η περιήγηση του καταναλωτή στο εσωτερικό της επιχείρησης.
  10.  Υπάρχει δυνατότητα επιστροφής/αλλαγής εντός 14 ημερών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice