Λεπτό προς λεπτό το τελετουργικό - Ποιοι ήταν παρόντες - Τι φόρεσαν
Σμαράγδια πάνε κι έρχονται στις κεφαλές του Μπάκιγχαμ
Από την Ελισάβετ, στην Νταιάνα και στην Κέιτ Μίντλετον ένας αμύθητης αξίας πράσινος θησαυρός ταξιδεύει στις γενιές των Ουίνσδορ
Τα σμαραγδένια κοσμήματα της βασιλικής οικογένειας. Ποια είναι η ιστορία, η κληρονομιά και... η ιδιοκτήτριά τους.
Το χρυσό δακτυλίδι της προγιαγιάς που πάει στη γιαγιά που το δίνει στη μαμά που φτάνει σε σένα για να το δώσεις εσύ χρόνια αργότερα στην κόρη, την εγγονή, τη νύφη… Κοσμήματα που ταξιδεύουν από γενιά σε γενιά, προσθέτοντας κεφάλαια στην ιστορία τους. Κάπως έτσι απέκτησε και η βασίλισσα Ελισάβετ τα δικά της, έναν αμύθητο θησαυρό που περνούσε τις γενιές των Ουίνδσορ από προγιαγιάδες, σε γιαγιάδες, σε πριγκίπισσες που γίνονταν αργότερα βασίλισσες, για να τα διαχειριστούν κατά βούληση, συνεχίζοντας τον αέναο κύκλο. Κι όμως, κάτι μου λέει πως δεν έγιναν έτσι τα πράγματα…
Μόνο το συναισθηματικό βάρος μπορείς να αντιληφθείς συγκρίνοντας το δακτυλίδι της προγιαγιάς - θαμπωμένες από το χρόνο πέτρες, μαυρισμένο ασήμι και χρυσό - με τους θησαυρούς του βρετανικού θρόνου. Το μυαλό σου δεν έχει μάθει να μετράει το «άλλο» βάρος. Η συλλογή κοσμημάτων της βασίλισσας Ελισάβετ (και δεν μιλάμε για τα κοσμήματα του Στέμματος που, πρακτικά, ανήκουν στο βρετανικό κράτος) θεωρείται σήμερα από τις σημαντικότερες ιστορικά συλλογές του πλανήτη. Τα ίχνη της χάνονται μέχρι και 800 χρόνια πίσω στο χρόνο, ενώ η αξία της είναι ανυπολόγιστη. Περισσότερα από 140 κομμάτια διακοσμημένα με πετράδια που σε κάνουν να δακρύζεις, διαμάντια, μαργαριτάρια, ζαφείρια, σμαράγδια, ρουμπίνια, τοπάζια, πολύτιμες πέτρες με εξωτική καταγωγή και ευφάνταστα ονόματα που αποπνέουν μυστήριο και υπερφυσικές δυνάμεις, όπως το «βουνό της φωτιάς», αλλιώς το διαμάντι Κοχινούρ, που ο θρύλος θέλει να άνηκε στον Θεό Κρίσνα ή το Ρουμπίνι του Μαύρου Πρίγκιπα ή το Cullinan Diamond το τέταρτο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο, κομμάτι του οποίου αστράφτει στο κέντρο της βαριάς κορώνας που φόρεσε η βασίλισσα Ελισάβετ το 1952 στην τελετή στέψης της… ακόμα και ο χώρος που είναι φυλαγμένα δίνει τροφή στη φαντασία σου: ο Πύργος του Λονδίνου, τα ανήλιαγα θησαυροφυλάκια του Μπάκινγχαμ… η μπιζουτιέρα της Ελισάβετ.
Όπως και να τα δεις, είτε ως μια υπενθύμιση της εύθραυστης και θνητής υπόστασης των κατόχων τους, είτε ως πολύτιμα δώρα, σύμβολα υποταγής, δύναμης και μεγαλείου, τα σπάνια πολύτιμα πετράδια που δέθηκαν αριστοτεχνικά σε εξωπραγματικής ομορφιάς κοσμήματα αντανακλούν την «αιωνιότητα» της βρετανικής μοναρχίας. Κι εμείς βλέπουμε μόνο αυτά τα ελάχιστα που έπεσαν από το «σεντούκι»:
Η λάμψη της… δυστυχίας
Αυτό που διαπερνούσε την ομίχλη που σκέπαζε τα μάτια της και φώτιζε το πρόσωπό της, σίγουρα δεν ήταν ο Κάρολος. Ήταν ένα από τα ομορφότερα κομμάτια που στόλισαν ποτέ τον λαιμό της πριγκίπισσας Νταϊάνα, το ζαφειρένιο τσόκερ που «έπλεξε» δεξιοτεχνικά ο οίκος Garrard το 1921. Το εντυπωσιακό κόσμημα άνηκε στη Βασίλισσα Μαίρη, γιαγιά της Ελισάβετ, το οποίο κληροδότησε στην Ελισάβετ το 1953. Η Ελισάβετ δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα τα τσόκερ και δεν φόρεσε ποτέ το κόσμημα. Το έκανε όμως δώρο στην πριγκίπισσα Νταϊάνα - για την ιστορία, δανεικό «δια βίου» - όταν παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Κάρολο, το 1981. Ο Κάρολος θα συμπληρώσει το σετ με ένα ζευγάρι ταιριαστά σκουλαρίκια, δώρο στην πριγκίπισσα για τα 22α γενέθλια της. Η Νταϊάνα, σε αντίθεση με την Ελισάβετ, δεν άφησε το τσόκερ στην κοσμηματοθήκη, το «χάρηκε» φορώντας το πολλές φορές, κάποιες με άκρως ευρηματικό τρόπο, όπως στο ταξίδι με τον πρίγκιπα Κάρολο στην Αυστραλία το 1985 που εθεάθη με το υπερπολύτιμο κολιέ φορεμένο σαν «μπαντάνα» γύρω από το μέτωπό της.
Γιαγιά τι θα μου δώσεις;
Η πριγκίπισσα Ευγενία, η μικρότερη κόρη του πρίγκιπα Ανδρέα και το έκτο εγγόνι της βασίλισσας Ελισάβετ, παντρεύτηκε τον Οκτώβριο του 2018 στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Το υπέροχο νυφικό ράβουν τα ταλαντούχα χέρια των Πίτερ Πιλότο και Κρίστοφερ Ντε Βος, όμως το τολμηρό σχέδιο που αφήνει ακάλυπτη την πλάτη… λίγοι θα προσέξουν, αφού τα μάτια θάμπωνε το τεράστιο σμαράγδι των 93.70 καρατίων που ήταν δεμένο, μαζί με μικρότερα διαμάντια και σμαράγδια, στην πλατίνα που στόλιζε το κεφάλι της νύφης. Ήταν η περιβόητη τιάρα Greville Emerald Kokoshnik που δημιούργησε ο οίκος Boucheron το 1919 και που η «γιαγιά» Ελισάβετ επέλεξε για την εγγονή της την ημέρα του γάμου της. Το συναρπαστικό κομμάτι ανήκε στη συλλογή κοσμημάτων της Margaret Greville, εξέχουσας φυσιογνωμίας της υψηλής βρετανικής κοινωνίας και επιστήθιας φίλης της βασίλισσας Μαρίας του Τεκ. Η Greville χάρισε τη συλλογή της στη βασίλισσα και μητέρα του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ που θα παντρευτεί αργότερα τη βασιλομήτορα Ελισάβετ. Τα υπόλοιπα είναι «φυσικό επακόλουθο»… μετά τον θάνατο της βασιλομήτορος η συλλογή θα περάσει στα χέρια της βασίλισσας Ελισάβετ και ένα ηλιόλουστο πρωινό του Οκτώβρη, το ομορφότερο κομμάτι της, θα ταιριάξει αρμονικά με τα μάτια μιας νύφης. Η Ευγενία θα συνδυάσει την τιάρα με ένα ζευγάρι σκουλαρίκια με διαμάντια και σμαράγδια, γαμήλιο δώρο του τυχερού γαμπρού, Τζακ Μπρούκσμπανκ.
Αυτό για να… με θυμάστε
Μέσα από όλον αυτό τον θησαυρό, αυτό είναι το ένα και μοναδικό κόσμημα που θα αποτυπωθεί, εν τέλει, στο αιώνιο πορτραίτο της Ελισάβετ και θα συνδεθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, συμβολικά και κυριολεκτικά, με το πρόσωπό της. Είναι η εμβληματική τιάρα της Μεγάλης Δούκισσας του Βλαντιμίρ. Το θρυλικό διαμαντένιο διάδημα άνηκε στη συλλογή κοσμημάτων της Μεγάλης Δούκισσας Μαρίας Πάβλοβνας, της δυναστείας των Ρομανόφ (παντρεύτηκε τον Μεγάλο Δούκα Vladimir Alexandrovich, θείο του τελευταίου τσάρου Νικόλαου Β’). Η δούκισσα, αλλά και οι θησαυροί της, ανάμεσά τους και η πολύτιμη τιάρα, κατάφεραν να διαφύγουν από τη Ρωσία μετά την επανάσταση των μπολσεβίκων και αρκετές περιπέτειες αργότερα - και οικονομικές δυσχέρειες - η τιάρα με τα μαργαριτάρια θα πουληθεί στη Βασίλισσα Μαρία η οποία θα «επέμβει» στο κομψοτέχνημα έτσι ώστε να αντικαταστήσει τα μαργαριτάρια με τα εκθαμβωτικά σμαράγδια Cambridge - τα οποία επίσης μπορούσε να αφαιρέσει ξανά για μια πιο «λιτή» εμφάνιση. Τα σμαραγδένια σκουλαρίκια σε σχήμα αχλαδιού και το φανταχτερό περιδέραιο είναι μέρος, κι αυτό, της συλλογής της Greville που κληροδότησε στη Βασιλομήτορα, και που η Ελισάβετ τα ταίριαξε με μεγάλη επιτυχία.
Θα στο πω… με μια καρφίτσα
Η Ελισάβετ δεν κρύβει την προτίμησή της στις καρφίτσες, μικρές «εικαστικές παρεμβάσεις» πάνω στα χρωματιστά παλτουδάκια της. Και σίγουρα διαθέτει περισσότερες απ’ όσες μπορεί κάθε φορά να… διαλέγει. Εκτός όμως από όμορφα αξεσουάρ, οι καρφίτσες αποτελούν και ένα έξυπνο, διπλωματικό εργαλείο που αν και σιωπηλό, μπορεί να εκφράσει γνώμη και άποψη με εκκωφαντικό τρόπο, όπως μια ασημένια καρφίτσα σε σχήμα φτέρης, σύμβολο της Νέας Ζηλανδίας, που φοράει η βασίλισσα όταν εμφανίζεται σε εκδηλώσεις που τιμούν ή σχετίζονται με τους δεσμούς των δυο χωρών ή μια διαμαντένια καρφίτσα σε σχήμα φύλλου σφενδάμου που «αποτίνει» φόρο τιμής στον Καναδά, αλλά και την καρφίτσα που της δώρισε το προεδρικό ζεύγος Ομπάμα, με το οποίο είχε ιδιαίτερες σχέσεις, και φόρεσε όταν υποδέχθηκε στα Ανάκτορα τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ. Εδώ, σε επίσκεψή της στο Ουόρτσεστερ της Αγγλίας το 1980, η βασίλισσα στολίζει «διακριτικά» το πέτο με μια στρογγυλή καρφίτσα διακοσμημένη με σμαράγδια Cambridge. Η καρφίτσα άνηκε στην προγιαγιά της, πριγκίπισσα Μαίρη Αδελαΐδα του Κέιμπριτζ, Δούκισσα του Τεκ.
Σμαράγδια και ρωμαϊκές θεότητες
Η εγκυμοσύνη, λένε, ομορφαίνει τη γυναίκα, της χαρίζει γλυκύτητα και μια απροσδιόριστη λάμψη. Τα σμαράγδια πάλι, θεωρούνται τα πετράδια της ρωμαϊκής θεότητας Βένους (Αφροδίτη στην ελληνική μυθολογία) που συμβολίζει την αγάπη, την ομορφιά και τη γονιμότητα. Οι δυο «μύθοι» βρίσκουν το μεταξύ τους νόημα στο πρόσωπο της Κέιτ Μίντλετον που στις πιο εκθαμβωτικές της εμφανίσεις ήταν έγκυος και φορούσε… σμαράγδια. Τη βραδιά της απονομής των βραβείων BAFTA το 2018, η Δούκισσα του Κέιμπριτζ, λάμπει μέσα στη σκούρα πράσινη τουαλέτα της, δημιουργία της Jenny Pαckham. Ήταν η έμφυτη ομορφιά της, η εγκυμοσύνη ή το διόλου διακριτικό σετ με διαμάντια και σμαράγδια που έδενε μοναδικά με το πράσινο του φορέματος; Το κολιέ (λέγεται πως ήταν δώρο γάμου) το φορούσε για πρώτη φορά. Τα σκουλαρίκια και το βραχιόλι τα είχε φορέσει ξανά το 2014, σε επίσημο δείπνο του πανεπιστημίου St. Andrews στη Νέα Υόρκη που γιόρταζε τα 600 χρόνια από την ίδρυσή του. Ένα ταξίδι στη αρχή της σχέσης της με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ…
Ο Πίτερ Παν και τα διαμάντια
Η Δούκισσα της Κορνουάλλης, Καμίλα, εμπνέεται από τον ανέμελο, μαγικό κόσμο του Πήτερ Παν και επιλέγει να ντυθεί στα χρώματα του μικρού φανταστικού ήρωα σε ομώνυμη παράσταση που δόθηκε στους κήπους του Κένσινγκτον στο Λονδίνο το 2009 στα πλαίσια ενός βασιλικού γκαλά. Μόνο ανέμελο δεν θα χαρακτήριζες το «κεντημένο» με διαμάντια και σμαράγδια σετ κοσμημάτων που ολοκλήρωνε την εικόνα της. Μαγικό σίγουρα, ανέμελο όχι. Ήταν δώρο της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας στη Δούκισσα όταν εκείνη επισκέφθηκε τη χώρα το 2006.