Ο Adam Driver και η Lady Gaga ως Μαουρίτσιο Γκούτσι και Πατρίτσια Ρετζιάνι στην ταινία "House of Gucci"
Ο Adam Driver και η Lady Gaga ως Μαουρίτσιο Γκούτσι και Πατρίτσια Ρετζιάνι στην ταινία "House of Gucci"
Lifestyle

Η πτώση του Οίκου Gucci

Η τελευταία ταινία του Ridley Scott για την οικογενειακή τραγωδία του οίκου Gucci

zefi.jpg
Ζέφη Κόλια |

Η δολοφονία του Maurizio Gucci, η ιστορία της συζυγοκτόνου Patrizia Reggiani και η ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ «Ο οίκος Gucci».

«Ο οίκος Gucci» είναι ο τίτλος της ταινίας που μόλις ολοκλήρωσε ο βετεράνος σκηνοθέτης Ridley Scott σε σενάριο του Roberto Bentivegna εμπνευσμένο από το βιβλίο «Ο οίκος Gucci: μια ιστορία φόνου, τρέλας, γκλάμουρ και απληστίας». Η ταινία θα βγει στις αμερικανικές αίθουσες τον Νοέμβριο. Πρόκειται για την ιστορία της Patrizia Reggiani, που καταδικάστηκε γιατί προσέλαβε έναν επαγγελματία δολοφόνο που καθάρισε με δύο σφαίρες τον πρώην σύζυγό της Maurizio Gucci. Aπό το 1983, όταν πέθανε ο πατέρας του Rodolfo, o Maurizio Gucci ήταν επικεφαλής του περίφημου ιταλικού οίκου μόδας, που κλείνει φέτος 100 χρόνια ζωής. Στην ταινία του Scott, την Patrizia υποδύεται η Lady Gaga και τον Maurizio ο Adam Driver, γνωστός μεταξύ άλλων από την «Ιστορία γάμου». Παίζουν επίσης ο Al Pacino, o Jared Leto (που έχει διαφημίσει αρώματα Gucci), ο Jeremy Irons και η Salma Hayek, η οποία είχε κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση με Gucci στο φεστιβάλ των Καννών το 2010.

Ήταν ένα παλιό πρότζεκτ του Ridley Scott που ήθελε να κάνει ταινία την τραγωδία της δυναστείας Gucci: το 2006 είχαν ακουστεί τα ονόματα της Angelina Jolie και του Leonardo DiCaprio στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ το 2012 ακούστηκε το όνομα της Penélope Cruz. Η ιδέα πέρασε από τα σαράντα κύματα με τον μεγάλο Κινέζο σκηνοθέτη Wong Kar-Wai να αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία και τη Margot Robbie τον ρόλο της Patrizia Reggiani. Aλλά τελικά, το φθινόπωρο του 2019, ο Ridley Scott άρχισε την προετοιμασία της ταινίας και τον Φεβρουάριο ξεκίνησε τα γυρίσματα στη Ρώμη, στις Άλπεις, στην κοιλάδα της Αόστα, στη Φλωρεντία, στη Λίμνη Κόμο και στο Μιλάνο.

Δολοφονία Maurizio Gucci
© EPA/ GIUSEPPE FARINACCI

Η ταινία, αν και στρέφεται γύρω από την εύπορη νεαρή Ιταλίδα που παντρεύτηκε τον Maurizio Gucci το 1973, εξερευνά τα παρασκήνια της haute couture και τη ζωή των εκατομμυριούχων στη δεκαετία του 1980: μέσα από μια ιστορία διαζυγίου ―ο Gucci εγκατέλειψε την Patrizia μετά από 12 χρόνια γάμου για μια νεότερη γυναίκα― ο Ridley Scott απεικονίζει μια μεγάλη πτώση· ηθική, κοινωνική και οικονομική. Αν και ο Gucci αναγκάστηκε να πληρώνει στην πρώην σύζυγό του 500.000 δολάρια ετησίως, εκείνη προσέλαβε εκτελεστή ο οποίος τον σκότωσε τον Μάρτιο του 1995 στα σκαλοπάτια έξω από το γραφείο του στο Μιλάνο. Το αποτέλεσμα ήταν να καταδικαστεί σε 29 χρόνια φυλακή και να γίνει περιβόητη ως «μαύρη χήρα», πράγμα που δεν εμπόδισε το δικαστήριο να αναγκάσει τον οίκο Gucci να της καταβάλλει ετήσια αποζημίωση 900.000 δολαρίων, συν 17 εκατομμύρια σε μετρητά. Η ταινία είναι περισσότερο μια ιστορία χρήματος και οικονομικών συναλλαγών παρά συζυγικής εκδίκησης. Στο φόντο του αιματηρού διαζυγίου των Gucci, διαγράφεται ο οίκος μόδας της Φλωρεντίας, που ίδρυσε ο Guccio Gucci ως σύμβολο της dolce vita.

Μετά από αυτές τις οικογενειακές ταραχές η οικογένεια έχασε τον έλεγχο του οίκου ο οποίος πέρασε στα χέρια της γαλλικής πολυεθνικής Pinault Printemps Redoute. Μολονότι στη δεκαετία του 2010, ο Gucci λάνσαρε την όχι και τόσο γκλάμορους μόδα geek-chic που μιμούνταν τους νεαρούς τεχνοκράτες και πληροφορικάριους, έχει μείνει στην ιστορία ως το αποκορύφωμα της πολυτέλειας: από το 1999 όταν ο τραγουδιστής Lenny Kravitz περιέγραψε στο Harper’s Bazaar το υπνοδωμάτιό του ως «πολύ Gucci», η έκφραση σημαίνει πολύ κυριλέ, πολύ χλιδάτο.

Στην ταινία, η Ρουμάνα ηθοποιός Madalina Ghenea υποδύεται τη Σοφία Λόρεν η οποία εμφανιζόταν συχνά με Gucci. Πρόσωπα της Gucci έχουν υπάρξει η Drew Barrymore, o James Franco, η Evan Rachel Woods, η Claire Danes, η Rihanna, η Jennifer Lopez και η Madonna, ενώ το 2010, ο οίκος χρησιμοποίησε την Ellie Goldstein, το πρώτο τρισωμικό μοντέλο.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice