#HerGameToo: Γιατί και οι γυναίκες βλέπουν Euro
© Keith Johnston / Pixabay
Lifestyle

#HerGameToo: Γιατί και οι γυναίκες βλέπουν Euro

Γυναίκες φαν του ποδοσφαίρου βγάζουν κόκκινη κάρτα στην κουλτούρα του σεξισμού και του μισογυνισμού

Η καμπάνια @HerGameToo δημιουργήθηκε από 12 γυναίκες και έχει στόχο να απαλλάξει το ποδόσφαιρο από την κουλτούρα του μισογυνισμού.

Μετά από έναν χρόνο αναβολών, παγώματος των αθλητικών αναμετρήσεων και άδειων κερκίδων, το ποδόσφαιρο, με το Euro, επέστρεψε δυναμικά στα γήπεδα και κυρίως στις οθόνες των τηλεόρασεων. Ο φανατισμός, οι έχθρες, οι πανηγυρισμοί, τα χουλιγκανιλίκια μεταφέρθηκαν στα social media.

Στην πραγματική ζωή, σε ένα πραγματικό γήπεδο, μια γυναίκα φίλαθλος αντιμετωπίζεται από τους υπόλοιπους σχεδόν ισότιμα, με συμπάθεια από τους φιλάθλους της ομάδας της και με μίσος από τους αντιπάλους. Ο σκηνοθέτης της τηλεοπτικής μετάδοσης επιτέλους σταμάτησε να ψάχνει «τις ωραίες παρουσίες της κερκίδας», όταν επιτέλους κατάλαβε πως πρόκειται για  ένα καταγέλαστο σεξιστικό κλισέ.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, οι άνδρες θεωρούν όχι μόνο το γήπεδο αλλά και τη θέαση αγώνων άβατο και τα σχόλιά τους σε γυναίκες που δηλώνουν πως ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο ξεχειλίζουν από σεξισμό. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Καζ Μέι, και δεν έχουμε κανέναν λόγο να την αμφισβητήσουμε. Η Μέι είναι μια από τις 12 γυναίκες που δημιούργησαν την καμπάνια Her Game Too, μια κίνηση ενάντια στην κουλτούρα του μισογυνισμού και του σεξισμού που κυριαρχεί στο ποδόσφαιρο. Στόχος των κοριτσιών είναι να ανατρέψουν την ιδέα πως το ποδόσφαιρο είναι «ανδρικό άθλημα».

Στην απόπειρά τους να καταδείξουν ακόμα και στους πιο «αθώους» το μπούλινγκ που δέχεται μια γυναίκα δηλώνοντας φίλαθλος, ανέβασαν ένα βίντεο με τα ανδρικά σχόλια που έλαβε το hashtag #HerGameToo στο twitter. «Γυναικεία γνώμη για το ποδόσφαιρο = άκυρη» γράφει κάποιος, ενώ ένας άλλος πιο «παραδοσιακός» τύπος προτρέπει τα θηλυκά να γυρίσουν στις κουζίνες τους. Ένας τρίτος αποφαίνεται: «Πηγαίνετε στο γήπεδο για να τραβήξετε την προσοχή των ανδρών». Και φυσικά δεν λείπει το αστείο «ξέρετε τι είναι το οφσάιντ;».

Το βίντεο είχε ένα εκατομμύριο views μέσα σε 24 ώρες, ο λογαριασμός @HerGameToo συγκέντρωσε πάνω από 10 εκατομμύρια φόλοουερς, ενώ το hashtag #HerGameToo χρησιμοποιείται ευρέως. Είσαι κορίτσι και φαν του ποδοσφαίρου; Θέλεις να ανοίξεις μια σοβαρή κουβέντα για τον αποκλεισμό της Γερμανίας ή να σχολιάσεις κάποια γκολάρα; Μπες στο hashtag #HerGameToo και θα βρεις τη φυλή σου!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice