Ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Νταϊάνα
Ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Νταϊάνα στις Κάννες ©Getty Images/ Anwar Hussein
Lifestyle

Η Lady Di στο 40ό φεστιβάλ των Καννών

Στα σκαλιά του Palais με φόρεμα σε στιλ Grace Kelly

zefi.jpg
Ζέφη Κόλια |

Κάννες: Η πριγκίπισσα Νταϊάνα στο 40ο φεστιβάλ των Καννών με φόρεμα σε στιλ Grace Kelly.

Το 1987, στο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, πρόεδρος του οποίου ήταν εκείνη τη χρονιά ο Yves Montand, εμφανίστηκε ο πρίγκιπας Κάρολος με τη Lady Di, που, για πρώτη φορά, θύμιζε την κομψότητα της Grace Kelly. Η 26χρονη τότε Lady Di είχε μόλις ξεπεράσει την πρώτη άχαρη νεανική περίοδο και εξελισσόταν σε fashion icon. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά του Palais για την προβολή της ταινίας «Οι φάλαινες του Αυγούστου» του συμπατριώτη της Lindsay Anderson, με την Bette Davis και τη Lilian Gish, η Lady Di φορούσε μια δημιουργία της Catherine Walker, εμπνευσμένη από την Grace Kelly στο «Το κυνήγι του κλέφτη» του Alfred Hitchcock. Η ταινία είχε γυριστεί στην Κυανή Ακτή το 1955 με συμπρωταγωνιστή τον Cary Grant. Την αμερικανίδα σταρ είχε ντύσει στο ύφος αρχαιοελληνικής θεάς η περίφημη ενδυματολόγος Edith Head.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα στις Κάννες
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα στις Κάννες ©Getty Images/ Anwar Hussein

Όταν ο Κάρολος και η Νταϊάνα έφτασαν στο αεροδρόμιο της Νίκαιας στις 15 Μαΐου, η πριγκίπισσα ήταν ντυμένη στο στιλ των eighties στο οποίο την είχαμε συνηθίσει, αλλά το βράδυ της ίδιας μέρας μεταμορφώθηκε με την ημιδιαφανή μουσελίνα στο χρώμα του πάγου. Το φόρεμα θεωρήθηκε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της: συνοδευόταν από φουλάρι, γαλάζιες γόβες χωρίς τακούνι και διαμαντένια σκουλαρίκια με ασορτί βραχιόλι. Η αναφορά στην Grace Kelly ήταν αυτονόητη, καθώς η αμερικανίδα σταρ είχε αποκτήσει πριγκιπική ιδιότητα μετά τον γάμο της με τον Rainier III του Μονακό.

Ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Νταϊάνα στις Κάννες
Ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Νταϊάνα στις Κάννες

Η Diana και η Grace είχαν συνταντηθεί μια φορά το 1981: η τότε λαίδη Spencer δεν είχε βρει ακόμα το ενδυματολογικό της στίγμα και είχε εμφανιστεί στο Μονακό με ντεκολτέ μαύρη τουαλέτα της Elizabeth Emanuel ―που έφτιαξε το νυφικό της― το οποίο δεν ήταν μόνο τολμηρό αλλά και ακατάλληλο για την περίσταση. Μαύρο υποτίθεται ότι φορούν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας μόνο στις κηδείες. Τον επόμενο χρόνο, το 1982, η Grace σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα ―κι όπως ξέρουμε, την ακολούθησε η Diana 15 χρόνια αργότερα.

Η Grace Kelly στην ταινία To Catch A Thief (1955) ©IMDB
Η Grace Kelly στην ταινία To Catch A Thief (1955) ©IMDB

Το 2011, το φόρεμα των Καννών βγήκε σε πλειστηριασμό από τον οίκο Julien's Auction House ως μέρος της πώλησης Hollywood Legends Memorabilia και τελικά κατοχυρώθηκε το 2013 στην τιμή των 81.000 λιρών. Το ποσό διοχετεύτηκε σε φιλανθρωπικό σκοπό υπέρ των παιδιών.

Prince Philip: The Tatler Tribute | Tatler UK

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice