H Μαρίλη Τοπούζογλου και η Μαρκέλλα Μασούρα, αντιπρόσωποί του Jungian Coaching School στην Ελλάδα
H Μαρίλη Τοπούζογλου και η Μαρκέλλα Μασούρα, αντιπρόσωποί του Jungian Coaching School στην Ελλάδα
Lifestyle

Τι είναι το Jungian Coaching School και πώς θα αλλάξει τη ζωή μας

Μια γοητευτική, σοφή, έξυπνη και προκλητική μέθοδος για την αντιμετώπιση της ζωής

Jungian Coaching School: H Μαρίλη Τοπούζογλου και η Μαρκέλλα Μασούρα, αντιπρόσωποί του στην Ελλάδα, εξηγούν στην Athens Voice τη φιλοσοφία του.

Δεύτερη ευκαιρία. Η πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008 με βρήκε άνεργο. Έχασα τη δουλειά μου, όπως και πολλοί συνάδελφοι δημοσιογράφοι τότε αφού τα περιοδικά έκλειναν. Αναζήτησα παρεμφερείς δουλειές μάταια καθώς η κρίση ολοένα γιγαντωνόταν. Το παιδικό μου όνειρο το ακολουθούσα ήδη (ναι, η δημοσιογραφία), οπότε ξέμεινα από όνειρα, μετρητά κι αυτοπεποίθηση. Οι καιροί αλλάζουν. Διάβαζα κάπου ότι ο 2,5 ετών γιός μου θα σπουδάσει κάτι που ακόμη δεν έχει ανακαλυφθεί.

Σκέφτομαι με τρόμο πώς θα είμαι στα 50 μου, τι δουλειά μπορεί να κάνω και πως οφείλω να δημιουργήσω μια τρίτη ευκαιρία. Δεν είναι μόνο η γνώση ή η εξειδίκευση, δεν είναι τα ταλέντα. Είναι τα soft skills, η ικανότητα να ονειρεύεσαι, να ζητάς, να διεκδικείς, να χτίζεις. Να ρίχνεις φως στη σκιά σου και να δίνεις χώρο στη φωνή που κατοικεί εντός σου και ψιθυρίζει όλα όσα δεν μπόρεσες ή δεν τόλμησες να πεις. Το Jungian Coaching School πατά στις αρχές του Καρλ Γιούνγκ, του μέγα της ψυχανάλυσης, ο οποίος και μας σύστησε την αναλυτική ψυχολογία. Περπάτησε κοντά στα χνάρια του Φρόυντ ως μαθητής του, μέχρι που διαφώνησε κι επέλεξε δρόμο διαφορετικό. Ο Γιούνγκ δεν πιστεύει στο ατομικό ασυνείδητο όσο στο συλλογικό ασυνείδητο, το κομμάτι που φωλιάζουν τα αρχέτυπα, τα «φορετά» μοτίβα που αφορούν κοινωνίες ολόκληρες κι όχι μόνο τα δικά μας μονοπάτια και καθορίζουν τις συμπεριφορές, τις άμυνες και τις αδυναμίες μας.

Από την θεωρία του Jung φτάνουμε στην πράξη αυτού του Coaching School, το οποίο ίδρυσε ο Δρ. Άβι Γκόρεν-Μπαρ. H Μαρίλη Τοπούζογλου, ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια στο InnerCanvas και αντιπρόσωπος, μαζί με τη Μαρκέλλα Μασούρα, του Jungian Coaching School στην Ελλάδα μου εξηγεί: «Το Jungian Coaching είναι ένας συνδυασμός υψηλής πνευματικής μάθησης με μια βαθιά συναισθηματική εμπειρία. Προσφέρει νέες δεξιότητες και τεχνικές και δημιουργεί μία δομημένη διαδικασία ανάπτυξης για τον coach, την οργάνωση και κάθε εκπαιδευόμενο. Αναπτύσσει πολύ σημαντικές ικανότητες του ηγετικού ρόλου, όπως η εμπιστοσύνη , η ανθεκτικότητα, η ορθή επικοινωνία, η ομαδική εργασία, η αποτελεσματικότητα, η δημιουργία και η καινοτομία. Μαθαίνει στους εκπαιδευόμενους να παρατηρούν και να κατανοούν άδηλες δυναμικές που ενεργοποιούν τις εσωτερικές διαδικασίες. Να διαχειριστούν τις απογοητεύσεις, τα εμπόδια και να την αδυναμία λήψης αποφάσεων. Να αναπτύξουν την ανθεκτικότητα σε δύσκολες συνθήκες».

Σε ποιον απευθύνεται ένα τέτοιο πρόγραμμα, ρωτάω τη Μαρκέλλα Μασούρα, εικαστική ψυχοθεραπεύτρια: «Αυτή η εκπαίδευση των έξι μηνών είναι κατάλληλη για κάθε άτομο που θέλει να βοηθήσει τους άλλους να επιτύχουν τους στόχους και τα όνειρά τους: σε έμπειρους coaches οι οποίοι θέλουν να προσθέσουν νέα, δημιουργικά και σύγχρονα εργαλεία στην φαρέτρα τους. Για επαγγελματίες HR που θέλουν να προχωρήσουν περισσότερο στην καριέρα τους, να μάθουν να επιλύουν τις προκλήσεις, να εμπνέουν όσους εργάζονται στην οργάνωση. Τέλος, είναι για κάθε επαγγελματία που αναζητά ενδυνάμωση, αυτογνωσία και προσωπική εξέλιξη. Σε στελέχη, υπαλλήλους, ηγέτες, ελεύθερους επαγγελματίες, υποψήφιους δεύτερης σταδιοδρομίας, αλλά και σε όσους θέλουν να ενδυναμώσουν τις δυνάμεις του εγώ και τις διαπροσωπικές δεξιότητες τους», συμπληρώνει.

Το πρόγραμμα διαρκεί έξι μήνες: 125 εντατικές ώρες Coaching που αποτελούνται από 6 ενότητες με βιωματική μάθηση. Από την πρώτη κιόλας ενότητα θα εντρυφήσετε στη θεωρία του Jung και στη συμβολική σκέψη. «Θα υιοθετήσετε μία καινούργια γλώσσα και ένα νέο επαγγελματικό λεξιλόγιο που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τα κρυφά σημεία του εαυτού σας». Μια σύγχρονη ματιά στην μεθοδολογία και στο επάγγελμα του Coaching, δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει και τα δύο αυτά μέρη της ανθρώπινης φύσης μας, το ασυνείδητο και το συνειδητό. Το Jungian Coaching ξεχωρίζει στην αγορά γι’ αυτή την μοναδικότητα του: η μεθοδολογία του συνδυάζει βαθιά ψυχαναλυτική σκέψη, η οποία μεταλλάσσεται μέσα από μία φιλική και δημιουργική προσέγγιση πρακτικών, ιδιοφυών εργαλείων που μοιάζουν με παιχνίδια. Τα πρακτικά εργαλεία του Jungian Coaching όχι μόνο εμβαθύνουν την ικανότητά μας ως Coaches, αλλά μας δίνουν μια «τρίτη διάσταση» στην κατανόηση των προβλημάτων του coachee μας», μου λέει η Μαρκέλλα.

H Μαρίλη Τοπούζογλου και η Μαρκέλλα Μασούρα, αντιπρόσωποί του Jungian Coaching School στην Ελλάδα

Ολοκληρώνοντας το course, γίνεστε πιστοποιημένος coach: «Στο Jungian Coaching School βρήκα γνώση, βρήκα εμπειρία, βρήκα σκοπό. Αποφάσισα να αλλάξω ζωή και βρήκα τον πιο βαθύ και σύντομο τρόπο για να αναγνωρίσω και να αξιοποιήσω το δυναμικό μου. Το Jungian Coaching απευθύνεται σε ανθρώπους με κουράγιο, ταπεινότητα και πειθαρχία. Απευθύνεται σε ανήσυχους ανθρώπους που αναζητούν σκοπό και βάθος στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή», αναγνωρίζει η δημοσιογράφος και Jungian coach, Στέλλα Ράπτη, δημοσιογράφος και πρώην εκδότρια στις Αττικές Εκδόσεις. Κάθε ενότητα, μια βιωματική σκάλα, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται ο στόχος που ο καθένας θέτει. Με παιχνίδι, με coaching σε πραγματικό πελάτη, με δουλειά, με συζήτηση και με άνοιγμα.

Ο άνθρωπος διαθέτει νου και συναίσθημα, όπως η ζωή είναι γεμάτη από παράλογο και λογικό. Για να αντεπεξέλθουμε χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα πέραν της λογικής, του γνωστικού και του ορθολογικού. Χρειαζόμαστε συναισθηματικό EQ, διαίσθηση, ενσυναίσθηση και πολλά soft skills που αποκτώνται μέσα από την εμπειρία και το βίωμα. Ας πάρουμε για παράδειγμα, τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας που διανύουμε: πόσο μη ορθολογική είναι, o “εχθρός” είναι αόρατος και οι συνθήκες πρωτόγνωρες και χαοτικές. Το Jungian Coaching είναι μια γοητευτική, σοφή, έξυπνη και προκλητική μέθοδος για την αντιμετώπιση της ζωής. Είναι επίσης μία άμεση, γρήγορη και βαθιά προσέγγιση που την προτείνω σε όποιον επιθυμεί να πάρει την ζωή του και τις αποφάσεις της στα χέρια του, και να ενστερνιστεί μια “νέα στάση ζωής”», θα πει η Μαρκέλλα.

Νέο τμήμα: Δεκέμβριος 2021
Πληροφορίες: jungiancoachingschool.com και www.facebook.com/jungiancoachingschoolgreece

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice