tips αποτοξίνωσης για μετά τις γιορτές
© Unsplash
Lifestyle

5 δοκιμασμένα detox tips για μετά τις γιορτές

Detox και ισορροπημένη διατροφή μετά τις ατασθαλίες των γιορτών: Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

80450-179984.jpeg
Έφη Πάλλη |

Η αποτοξίνωση μετά τις γιορτές μέσα από πέντε συμβουλές διατροφής και ευεξίας.

Οι γιορτές ήταν και φέτος διαφορετικές. Το μόνο που έμεινε ίδιο με τις άλλες χρονιές ήταν το φαγοπότι. Σε μικρότερα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, σε στενότερο κύκλο αλλά και τα κρασάκια μας ήπιαμε και παραπάνω τσιμπολογήσαμε και τα μελομακάρονα τα τιμήσαμε- και καλά κάναμε. Η ημερομηνία- ορόσημο για τις ατασθαλίες η οποία είναι συνήθως τους Αγίου Ιωάννη, παρήλθε, οπότε ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στις υγιεινές μας συνήθειες.

Εδώ θα κάνω μια παρένθεση αγαπητοί μου αναγνώστες. Στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι να νιώσετε ενοχές για τα τυχόν κιλάκια που βάλατε στις γιορτές. Εμείς σας προτείνουμε μικρά δοκιμασμένα tips που θα σας βοηθήσουν να ​αισθανθείτε ​καλύτερα και να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας. Είμαστε όμως εντελώς αντίθετοι με τις ακραίες δίαιτες ή την «τιμωρητική» στάση απέναντι στην εικόνα ​​στον καθρέφτη. Διαβάστε δυνατά: ΜΕ ΑΓΑΠΩ και ΘΑ ΜΕ ΑΓΑΠΩ ΠΑΝΤΑ no matter what!  

Κλείν​ω ​την αναγκαία αυτή παρένθεση και σας ζητώ να καθίσετε αναπαυτικά και να διαβάσετε τις 5 προτάσεις μας που θα «μπουστάρουν» τον μεταβολισμό και την ενέργειά σας και θα σας βοηθήσουν να ανανεωθείτε! 

1. Αποφύγετε το κρέας
 

tips αποτοξίνωσης για μετά τις γιορτές
© Unsplash

Η κατανάλωση κρέατος είναι σήμα κατατεθέν των γιορτών. Γαλοπούλα γεμιστή, αρνάκι, χοιρινό και μοσχάρι σε όλες τις εκδοχές τους πρωτοστάτησαν στα τραπέζια. Θα σας κάνει πραγματικά καλό να αποφύγετε το κρέας για 2-3 εβδομάδες και να το αντικαταστήσετε με ψάρι και όσπρια ​τα οποία ​είναι πολύ θρεπ​τικά και τώρα με τα κρύα σε μορφή σούπας τρώγονται πολύ ευχάριστα. Συνοδεύστε τα γεύματα σας με άφθονες φρέσκιες σαλάτες και βέβαια το 1/4 του πιάτου σας καλό είναι να περιλαμβάνει υδατάνθρακες όπως γλυκοπατάτα, καστανό ρύζι και μακαρόνια ολικής άλεσης. 

2. Γιαούρτι 

tips αποτοξίνωσης για μετά τις γιορτές
© Unsplash

​Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά τα οποία βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και ένα ιδανικό γεύμα για μετά τη γυμναστική και για πρωινό. Αποφύγετε ωστόσο τα έτοιμα γιαούρτια με γεύσεις φρούτων διότι συνήθως έχουν αρκετή κρυμμένη ζάχαρη. Προτιμήστε να βάλετε εσείς φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα. Δεν χρειάζεται βέβαια να πούμε ότι ένα από τα πιο ευεργετικά και ελαφριά γεύματα για το βράδυ είναι ο συνδυασμός γιαούρτι με ρύζι. Δοκιμάστε το με αρκετή κανέλα και θα σας εκπλήξει ευχάριστα. 

3. Ροφήματα και αφεψήματα

tips αποτοξίνωσης για μετά τις γιορτές
© Unsplash

​Αν είστε από αυτούς που τον χειμώνα δεν μπορείτε να πιείτε και πολύ νερό, σας καταλαβαίνουμε απόλυτα. Μια καλή εναλλακτική είναι τα ροφήματα και αφεψήματα όπως πράσινο τσάι, χαμομήλι, τσάι του βουνού, γαϊδουράγκαθο, τσουκνίδα κλπ. Το πράσινο τσάι το προτείνουμε μέχρι το μεσημέρι καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε τεϊνη και αν το καταναλώσετε αργότερα ίσως σας φέρει αϋπνία. Αντίθετα, τα υπόλοιπα βότανα που τα βρίσκουμε άφθονα στην Ελλάδα μπορείτε να τα πίνετε άφοβα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. 

4. Φρούτα και σοκολάτα υγείας

tips αποτοξίνωσης για μετά τις γιορτές
© Unsplash

Ένας καλός τρόπος για να μείνετε μακριά από τη ζάχαρη και τα γλυκά είναι να μην τα κόψετε τελείως. Το μόνο που θα καταφέρετε, είναι να στερηθείτε ​και με την πρώτη ευκαιρία να πέσετε με τα μούτρα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι όταν έχετε ανάγκη για γλυκό, να τρώτε το αγαπημένο σας φρούτο με λίγους ξηρούς καρπούς ή με μια κουταλιά φυστικοβούτυρο. Αυτός ο συνδυασμός θα σας κρατήσει χορτάτους για ώρες. Επίσης η σοκολάτας υγείας σε λελογισμένη ποσότητα είναι άλλη μια καλή επιλογή που θα ικανοποιήσει την ανάγκη σας για γλυκό.

5. Ύπνος και περπάτημα

tips αποτοξίνωσης για μετά τις γιορτές
© Unsplash

Προσπαθήστε να κοιμάστε καλά το βράδυ καθώς ο ισορροπημένος ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και τη διατήρηση της ισορροπημένης διατροφής. Επίσης προσπαθείστε πέρα από το πρόγραμμα της γυμναστικής σας να κάνετε έναν περίπατο σε γρήγορο βάδην. Δεν χρειάζεται να γίνετε «χιλιομετροφάγοι» και μισή ώρα περπάτημα είναι υπέρ-αρκετή για να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό σας και να σας βοηθήσει να ξεπρηστείτε και να νιώσετε όμορφα. 

tips αποτοξίνωσης για μετά τις γιορτές
© Unsplash

​Να θυμάστε ότι οι μικρές καθημερινές αλλαγές είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Κρατήστε γενικά μια ισορροπία ​και δώστε χρόνο στον οργανισμό σας να αποτοξινωθεί. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice