Παυλίνα Μπεχράκη: Μόδα και τέχνη πάνε μαζί

H νεαρή εικαστικός που εργάζεται στο ατελιέ της Σήλιας Κριθαριώτη μας συστήνεται

Συνέντευξη με την καλλιτέχνη Παυλίνα Μπεχράκη

Η τέχνη με τη μόδα πηγαίνουν χέρι-χέρι. Με αυτή την κοινή σχετικά συνειδητοποίηση συμφωνεί και η 29χρονη εικαστικός Παυλίνα Μπεχράκη. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε πολύ μικρή ηλικία παίρνοντας το παράδειγμα μέσα από στην γκαλερί της γιαγιάς της, ώσπου της γεννήθηκε μια ακόμα μεγάλη αγάπη, εκείνη για τη μόδα. Σήμερα δουλεύει στο πλευρό της Σήλιας Κριθαριώτη, ενώ παράλληλα έχει τη δική της εικαστική συλλογή στον χώρο της στην Πλάκα. Τη συναντήσαμε για να μάθουμε περισσότερα.

Παυλίνα Μπεχράκη

-Πώς ξεκίνησες την ενασχόληση με τη ζωγραφική και πώς κατάλαβες ότι θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτό;
«Η γιαγιά μου είχε γκαλερί και ασχολείται χρόνια με τις εικαστικές τέχνες. Η πρώτη μου επαφή με τα πινέλα έγινε όταν ήμουν 6 ετων όπου έκανα το πρώτο μου έργο σε καμβά με τη βοήθεια φυσικά της γιαγιάς μου. Πάντα ζωγράφιζα για μένα, επαγγελματικά όμως ξεκίνησα να ζωγραφίζω στην πρώτη καραντίνα, που είχα χρόνο να φτιάξω πίνακες και να δουλέψω τα skills μου. Πέτυχε, όλοι ξαφνικά άρχισαν να με ρωτάνε αν πουλάω τους πίνακες μου, να μου λένε πως θέλουν να αγοράσουν και έτσι ξεκίνησα να πιστεύω πιο πολύ στον εαυτό μου και στις ικανότητες μου και αποφάσισα να τις εξελίξω.»

-Πώς είναι μια τυπική μέρα στο ατελιέ;
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει τυπική μέρα! Πιάνω τα πινέλα μόνο όταν έχω την ανάλογη διάθεση. Ξεκινάω πάντα έχοντας κάτι στο μυαλό μου και στο τέλος κάνω κάτι άλλο. Οι πίνακες μου μέχρι να τελειώσουν αλλάζουν χίλιες μορφές. Ολοκληρώνεται κάτι μόνο όταν είμαι ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα και μπορεί αυτό να είναι σε τρεις μέρες, σε τρεις μήνες ή σε τρία χρόνια. Δουλεύω με διαφορετικά υλικά γιατί μαρεσει να έχουν διάσταση τα έργα μου, πχ. ακρυλικά, modelling paste, λαδοπαστέλ, μαρκαδόρους, spray, watercolours.»

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by I AM ART (@pbechrakis)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by I AM ART (@pbechrakis)

 

-Ποιο στυλ πάνω στην τέχνη σε εκφράζει γενικά και από πού αντλείς έμπνευση;
«Προτιμώ την αφηρημένη τέχνη γιατί ο καθένας βλέπει αυτό που θέλει να δει και αυτό είναι το πιο ωραίο, να σε διαβάζει ο άλλος με βάση τα δικά του ερεθίσματα. Το μότο,  "I AM ART" το έχω αγαπήσει! Είμαι τέχνη-όλοι είμαστε καθώς τέχνη δεν είναι μόνο η ζωγραφική η γλυπτική ή η χαρακτική. Μπορώ να σου γράψω εκατομμύρια πράγματα που είναι τέχνη για μένα αλλά δεν θέλω να βαρεθείς!»

-Τί σπούδασες;
«Στο σχολείο δεν διάβαζα, είχα έλλειψη προσοχής, μου άρεσε μόνο να γράφω, ζωγράφιζα στα βιβλία μου γυναικεία πρόσωπα και χάζευα. Σπούδασα digitalmarketing & e-commerce το οποίο ήταν πολύ ανερχόμενο το 2011 και μου βγήκε σε πολύ καλό στην πορεία.»

-Πως προέκυψε η συνεργασία με την Σήλια Kριθαριώτη και τι σημαίνει για σένα το να είναι κάποιος «καλοντυμένος»; 
«Μόλις τελείωσα την σχολή μου πήγα για πρακτική στο ατελιέ της Σήλια Κριθαριωτη. Είμαι εκεί πλέον 7 χρόνια και κάνω ο τι μπορείς να φανταστείς και λίγα παραπάνω! Είμαι στο δημιουργικό κομμάτι αλλά και στην παραγωγή. Από μικρή είχα πάθος με το μόδα, ήξερα τι ήθελα να κάνω στη ζωή μου και η τύχη με βοήθησε να γίνουν όλα όπως τα είχα φανταστεί. Εργάζομαι στην καλύτερη σχεδιάστρια της Ελλάδας και διεθνούς φήμης και είναι σαν οικογένεια μου πλεον.

Για μένα πρέπει κάποιος να γνωρίζει τι του πηγαίνει στο σωματότυπο του και τα χρωματα που τον κολακεύουν και από εκεί και πέρα ττο styling είναι πολύ εύκολη υπόθεση.» 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by I AM ART (@pbechrakis)

-Καλλιτέχνης που θαυμάζεις και αγαπημένο αγαπημένο "fashion icon"; 
«Το έχω πει και θα το ξαναλέω, για πάντα ο αγαπημένος μου καλλιτέχνης είναι ο Πικασο. Ο άνθρωπος ήταν ο "θεος όλων των εποχών", τα έργα του... μιλάνε. Έλληνες ζωγράφοι αγαπημένοι μου είναι ο Μώραλης και ο Γαΐτης. Fashion icon που αγαπώ, η παλιά καλή Kate Moss. H queen Beyoncé με τρέλανε με την εμφάνιση που έκανε στο party των φετινών Oscars. Ακόμα και εγώ που το ήξερα από πριν έπαθα σοβαρό σοκ!» 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by I AM ART (@pbechrakis)

-Πως θα χαρακτήριζες το προσωπικό στυλ σου και πως το σύγχρονο αθηναϊκό street style; 
«Στην καθημερινότητα μου εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει να είμαι άνετη, όταν είναι όμως να ντυθώ για κάποια ξεχωριστή περίσταση το φτάνω στο άλλο άκρο. 

Οι Αθηναίοι είναι ή πολύ κλασικοί η το αντίθετο. Φυσικά και ακολουθούν τις τάσεις του Instagram και κυκλοφορούν όλοι με τα ίδια Nike Jordan που είναι τάση εδώ και μήνες. Δεν θα πω όχι, είναι πολύ ωραία αλλά δεν κουράστηκες και εσύ να τα φοράνε όλοι;»

-Και πως θα χαρακτήριζες τον σύγχρονο αθηναϊκό εικαστικό κύκλο; Είναι βιώσιμα τα ατελιέ, οι γκάλερι και τα εργαστήρια σήμερα ειδικά όταν είναι εγχείρημα ενός νέου καλλιτέχνη;
«Πιστεύω πως η τέχνη ανεβαίνει και πως στην εποχή μας είναι κάτι πολύ σημαντικό και έχει αξία σε σχέση με την μαζική παραγωγή και την εμπορευματοποίηση των πάντων. Νομίζω ότι αν κάποιος έχει έμπνευση, όρεξη, τεχνική και κύκλο γνωριμιών μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά.»

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by I AM ART (@pbechrakis)

-Tί κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;
«Στον ελεύθερο μου χρόνο δεν κάνω κάτι, που να βρω  ελεύθερο χρόνο; Προσπαθώ να ηρεμώ και να κάνω πράγματα που με κάνουν χαρούμενη, τρώω και κοιμάμαι. Αν πρόκειται να βγω μου αρέσει το Noah και το Diego για τεκίλα και πάρτυ ενώ συχνά πηγαίνω στο Poco Poco, πιο πολύ άραγμα.»

-Πως σε επηρεάζουν τα social media στην δουλειά σου; 
«Τα social με βοηθάνε πολύ στο να με βρει κάποιος να δει τα έργα μου και να τα αγοράσει. Γενικά είναι το no1 μέσο μάρκετινγκ σήμερα και θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε προς όφελος μας.»

-Αγαπημένα μέρη στην Αθήνα στα οποία πιστεύεις ότι υπάρχει ένα καλλιτεχνικό αποτύπωμα;
«Σίγουρα στο Athene, όπου μπορείς να συναντήσεις πολύ ιδιαίτερους ανθρώπους και να κανείς διαφορετικές συζητήσεις. ​Καλλιτεχνικό αποτύπωμα δικό μου θα βρεις στις τουαλέτες του Shamone Next Door όπου έχω γράψει με spray οτι μου ερχόταν στο κεφάλι!» 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by I AM ART (@pbechrakis)

-Πάνω σε τι ακριβώς δουλεύεις αυτή την περίοδο και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; 
«Δουλεύω για μια έκθεση που θα κάνω το Μάιο με δυο art partners τον Αlxktg και τον Dynozartattack και ετοιμάζω μια νέα σειρά με την Spilled Milk Porcelain με πορσελάνινα πιάτα σετ.»

Περισσότερα για τα έργα της Παυλίνας μπορείς να δεις στη σελίδα της εδώ.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice