vodka
© Pexels / Cottonbro
Lifestyle

10 πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τη βότκα…

...αντί να την πιείτε

Δέκα χρήσιμες συμβουλές για να χρησιμοποιήσετε τη βότκα στην καθημερινότητά σας.

Η βότκα στους περισσότερους θυμίζει κάποια βραδιά διασκέδασης, σε μερικούς κάποια βραδιά μεθυσιού και όρκους “δεν ξαναπίνω”και σε αρκετούς ένα καλό αντίδοτο για το κρύο. Τώρα όμως τα κρύα του χειμώνα τελείωσαν και η βότκα είναι μάλλον βαριά για κατανάλωση σε ανεβασμένες θερμοκρασίες.

Βρήκαμε όμως 10 τρόπους για να εκτιμήσουμε τη βότκα σαν ένα “πολύ χρήσιμο υγρό” σε διάφορες άλλες πρακτικές χρήσεις της στην καθημερινότητα. Είναι σίγουρο ότι θα τους εκτιμήσετε κι εσείς!

bugs
© Pexels / Magda Ehlers

1. Μια βόλτα στην εξοχή, ειδικά τέτοια εποχή, συνοδεύεται συνήθως από τσιμπήματα εντόμων. Αυτό, ειδικά αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα εντομοαπωθητικά του εμπορίου με τις σκληρές τοξίνες, αντιμετωπίζεται με λίγη καλή, φθηνή βότκα (δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε από τις ακριβές μάρκες). Τα έντομα σιχαίνονται τη μυρωδιά της βότκας. Βάλτε λοιπόν σε ένα μπουκαλάκι σπρέι λίγη βότκα και ψεκάστε το δέρμα σας που είναι έκθετο στα έντομα, ώστε να τα απομακρύνει πριν σας τσιμπήσουν. Ακόμα καλύτερο και μυρωδάτο αποτέλεσμα θα έχετε αν προσθέσετε στη βότκα και μερικά αιθέρια έλαια βασιλικού, λεβάντας και άλλων φυσικών αρωματικών.

cigarettes
© Pexels / Rodnae Productions

2. Ακόμα και για τα άτομα που καπνίζουν η βαριά μυρωδιά του τσιγάρου είναι δυσάρεστη. Πολύ περισσότερο για τους μη καπνιστές. Θα έχετε παρατηρήσει ότι, με τον καιρό, η μυρωδιά του τσιγάρου διαποτίζει τα αντικείμενα και τα ρούχα δημιουργώντας ένα λεπτό φίλτρο καπνίλας που δεν φεύγει με τίποτα. Αυτό που χρειάζεστε είναι λίγη βότκα. Βρείτε μία φθηνή, καθαρή βότκα και ψεκάστε με αυτήν από όλες του τις πλευρές, το αντικείμενο που μυρίζει άσχημα, και αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα. Καθώς η βότκα θα εξατμίζεται θα παρασύρει μαζί της και την απαίσια μυρωδιά του τσιγάρου.

3. Άνοιξη, καλοκαίρι, βόλτες στην ύπαιθρο, ευχάριστη ατμόσφαιρα, ήλιος, αλλεργίες, εξανθήματα από φυτά που και μόνο ένα άγγιγμα φευγαλέο σε αυτά μπορεί να φέρει πόνο και ανελέητη φαγούρα – όπως είναι η τσουκνίδα και ο κισσός. Μία εύκολη, άμεση (και διασκεδαστική για την παρέα) λύση είναι να βρέξετε το ερεθισμένο σημείο με ένα σφηνάκι βότκα. Κι αφού θα έχει περάσει ο πόνος και η φαγούρα, τότε συνεχίζετε με τη βότκα, εκτός εάν οδηγείτε φυσικά.

hair
© Pexels / Alexander Krivitskiy

4. Αν τα μαλλιά σας φαίνονται θαμπά και “πεσμένα” τον τελευταίο καιρό, μπορείτε να ενισχύσετε την ελαστικότητα, τη ζωηράδα και τη λάμψη τους με λίγη βότκα. Στο μπουκάλι του σαμπουάν που χρησιμοποιείτε προσθέστε ένα σφηνάκι βότκα ανά 340 γραμμάρια και λουστείτε κανονικά. Τα μαλλιά σας θα αποκτήσουν όγκο, λάμψη και σφριγηλότητα.

5. Αν ασχολείστε μεθοδικά με τον κήπο ή γνωρίζετε κάποιον κηπουρό, ξέρετε πόσο αυστηρά καθαρά πρέπει να διατηρούνται τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται γιατί, διαφορετικά, μεταφέρουν βακτήρια και αρρώστιες στα φυτά. Γι’ αυτό λοιπόν είναι σημαντικό να απολυμαίνονται όλα τα εργαλεία του κήπου και οι δίσκοι βλάστησης μετά από κάθε χρήση. Η απλή και αποτελεσματική λύση είναι να τα σκουπίζετε καλά με κουρέλια εμποτισμένα με βότκα και να τα αφήνετε να στεγνώσουν στον αέρα.

pie
© Pexels / Roman Odintsov

6. Όταν φτιάχνετε ζύμη για πίτα, το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόσασταν θα ήταν να χρησιμοποιήσετε βότκα – ναι; Η απάντηση είναι όχι. Οι ειδικοί και μυημένοι λένε ότι λίγη βότκα στη ζύμη, λόγω της αναλογίας νερού/αλκοόλ που περιέχει είναι το τέλειο μυστικό για να δώσει μία πιο ελαφριά και τραγανή κρούστα. Το μεγαλύτερο μέρος του νερού, που είναι το βασικό συστατικό δημιουργίας της γλουτένης, εξατμίζεται από τη ζύμη λόγω της βότκας δίνοντας την τέλεια υφή.

7. Μία κουραστική μέρα ή/και μία σκληρή προπόνηση στο γυμναστήριο μπορεί να σας δημιουργήσει έντονο μυικό πόνο που θέλετε να ανακουφίσετε. Ένας εύκολος και μυρωδάτος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε βότκα, όχι απαραίτητα για να την πιείτε αλλά γιατί τη χρειάζονται και οι μύες σας. Μέσα σε ένα καθαρό βάζο με καπάκι βάλτε άνθη λεβάντας και γεμίστε το με βότκα. Μετά από μερικές μέρες θα έχετε ένα ιδανικό υγρό για τοπικό μασάζ που θα πάρει μακριά τον πόνο ενώ θα μυρίζει και υπέροχα.

8. Ένας λεκές από κόκκινο κρασί, γνωρίζουμε όλοι καλά ότι, μπορεί να προκαλέσει έναν μικρό πανικό. Το αγαπημένο σε όλους κόκκινο κρασί έχει “βαφτική” ικανότητα και κολλάει σχεδόν σε οποιοδήποτε ύφασμα. Το μυστικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι μπορείτε να καταπολεμήσετε το αλκοόλ με αλκοόλ. Σκουπίστε τον λεκέ με ένα πανί βρεγμένο με βότκα και συνεχίστε να το κάνετε μέχρι ο λεκές να εξαφανιστεί σχεδόν – και μετά πλένετε κανονικά.

sunglasses
© Pexels / Dina Nasyrova

9. Πόσες φορές την ημέρα θέλουμε να σκουπίσουμε τα γυαλιά ηλίου και χρησιμοποιούμε την άκρη από το μπλουζάκι μας; Πολλές. Αλλά δεν είναι πάντα αποδοτικό (ιδιαίτερα αν το μπλουζάκι δεν είναι βαμβακερό). Η κάν-το-μόνος-σου λύση λέγεται βότκα. Ρίχνετε ένα σφηνάκι βότκα σε ένα μπουκαλάκι σπρέι, ψεκάζετε στους φακούς και τους καθαρίζετε με ένα πανάκι από μικροϊνες που θα απομακρύνει λεκέδες ή λίπος. Προσοχή όμως! Αυτή τη λύση τη χρησιμοποιείτε μόνο σε φακούς που δεν έχουν προστατευτική επίστρωση, γιατί το υγρό μπορεί να την καταστρέψει.

10. Αν αθλείστε ή έχετε στο σπίτι άτομα που αθλούνται, ξέρετε ήδη πόσο χρήσιμη είναι η σακούλα με τον πάγο σε περιπτώσεις τραυματισμών. Και πολύ συχνά συμβαίνει να μην υπάρχει στο σπίτι σακούλα με πάγο. Μπορείτε όμως να φτιάξετε ένα μείγμα με βότκα και νερό και να το φυλάξετε στην κατάψυξη για κάθε ενδεχόμενο. Σε μία σακούλα που κλείνει με ασφάλεια αναμείξτε ¾ του φλιτζανιού (του τσαγιού) βότκα και 3 ¼ φλιτζάνια νερό και βάλτε το στην κατάψυξη. Η βότκα βοηθάει το νερό να μη παγώσει και στερεοποιηθεί. Έτσι έχετε ανά πάσα στιγμή έτοιμη σακούλα πάγου για τους μυικούς τραυματισμούς. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice