Τα μυστικά των λουλουδιών

Αν εκτιμάτε κάποιον, στείλτε του νάρκισσους. Διαλέξτε λουλούδια ανάλογα με τον συμβολισμό τους.

Είδος και χρώμα λουλουδιών: Τι συμβολίζει το καθένα

Τα λουλούδια είναι μία διεθνής γλώσσα, πάντα ένα ευπρόσδεκτο δώρο και σχετικά φθηνό, για να το προσφέρει κανείς. Πάντα προσέχουμε τι είδος λουλουδιών, τι χρώμα, ακόμα και τον αριθμό των μπουμπουκιών στην ανθοδέσμη που προσφέρουμε, νοιώθοντας ότι το κάθε άνθος, το κάθε φυτό, έχει άλλη σημασία.

Από την αρχαία Ελλάδα ακόμα, τα φυτά είχαν τους δικούς του μύθους και σύμβολα και η προσφορά τους πάντα έστελνε ένα μήνυμα. Σύμφωνα με τη Φλοριογραφία, τη γλώσσα των λουλουδιών, βρήκαμε τι σημαίνουν δέκα από τα δημοφιλέστερα είδη λουλουδιών:

Gardenia
© Pixabay - Oom Endro

Γαρδένια – Ομορφιά, αγνότητα και αγάπη
Η ευωδιά της προηγείται της εικόνας της γαρδένιας. Μεθυστικά γλυκό άρωμα αλλά και πανέμορφη σαν άνθος, η γαρδένια είναι δημοφιλέστατη (παλιότερα και στα μπουζούκια για να εκσφενδονίζεται προς τους καλλιτέχνες στην πίστα). Αγαπάει το ζεστό και υγρό κλίμα, συνδέεται με την ομορφιά, την αγάπη και την αγνότητα, γι’ αυτό και είναι αγαπημένη για γαμήλιες τελετές. Η γαρδένια τοποθετείται σε μικρά μπουκέτα ή μεμονωμένα σε μία μπουτονιέρα ή να επιπλέει σε ένα ωραίο μπολ με νερό.

Τα μυστικά των λουλουδιών
© Pixabay - AkirEvArga

Νάρκισσος - Εκτίμηση
Οι νάρκισσοι συμβολίζουν την ευτυχία με τα χαρούμενα κεφαλάκια τους και το μεσαίο στέλεχος που μοιάζει με τρομπέτα. Συνήθως θεωρούμε τους νάρκισσους κίτρινους, αλλά έρχονται και σε άλλα χρώματα, όπως πράσινο, ροζ και πορτοκαλί. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν περισσότερα από 40 είδη. Οι νάρκισσοι συμβολίζουν τον σεβασμό και τις διαφορετικές αποχρώσεις στοργής, που κυμαίνονται από το "ο ήλιος πάντα λάμπει όταν είμαι μαζί σου" έως την ανιδιοτελή αγάπη. Αυτοί οι ανθεκτικοί βολβοί φυτρώνουν και ανθίζουν κατά τους βροχερούς ανοιξιάτικους μήνες. Δεν έχουν άρωμα και είναι φθηνά λουλούδια, καθιστώντας τα σχετικά κατάλληλα για άτομα με αλλεργίες αλλά και μικρό πορτοφόλι.

Τα μυστικά των λουλουδιών
© Pixabay - Pexels

Ορτανσία - Ευχαριστώ για την κατανόηση
Μπορείτε να ευχαριστήσετε κάποιον για την κατανόηση με πολλούς τρόπους. Γράψτε ένα σημείωμα. Αγκαλιάστε τον. Μοιραστείτε προφορικά την ευγνωμοσύνη σας. Ή μπορείτε να δώσετε μια ορτανσία, ένα αγριολούλουδο που μεγαλώνει σε αρκετά μεγάλα κεφάλια σε μεγάλους θάμνους. Οι ορτανσίες έρχονται σε τόνους: λευκό, ροζ, γαλαζωπό μωβ και έντονο μπλε. Το επίπεδο του οξέος στο έδαφος μπορεί να επηρεάσει δραματικά το χρώμα του λουλουδιού. Γενικά, τα περιβάλλοντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ αποδίδουν πιο μπλε άνθη και οι υψηλότερες μετρήσεις παράγουν πιο ροζ άνθη. Μερικοί βλέπουν την ορτανσία ως μια ισχυρή μεταφορά για τη ζωή: Μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που εκδηλώνουμε στον εξωτερικό μας κόσμο αλλάζοντας πρώτα το έδαφος του εσωτερικού μας κόσμου, όπως σκέψεις και πεποιθήσεις.

Τα μυστικά των λουλουδιών
© Pixabay - Pezibear

Υάκινθος - Παιχνίδια και Αθλητισμός
Τα στενόμακρα λουλούδια σε σχήμα καμπάνας που αναπτύσσεται στην άκρη ενός εύρωστου κορμού: αυτός είναι ο υπέροχα αρωματικός υάκινθος. Η κρυφή σημασία του υάκινθου ανάγεται στην ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με την ιστορία, ο θεός του ήλιου, ο Απόλλωνας, αγαπούσε έναν Σπαρτιάτη που ονομαζόταν Υάκινθος. Οι δυο τους έπαιζαν δίσκοβολία όταν ο δίσκος χτύπησε και σκότωσε τον Υάκινθο. Από το αιματοβαμμένο έδαφος όπου πέθανε, άνθισε ένα όμορφο λουλούδι το οποίο ο Απόλλωνας ονόμασε υάκινθο προς τιμή του φίλου του. Η σημασία αυτού του λουλουδιού ποικίλλει ανάλογα με το χρώμα του:

Λευκό - ομορφιά, θα προσευχηθώ για σένα
Κόκκινο ή ροζ - παιχνιδιάρικο
Κίτρινο - ζήλια
Μωβ - λυπάμαι, συγχωρέστε με
Μπλε - αδιάκοπη στοργή

Τα μυστικά των λουλουδιών
© Pixabay - Robert1709

Παιώνια - Ευημερία και Ρομαντισμός
Αυτό είναι το λουλούδι του πλούτου και της τιμής. Οι παιώνιες είναι μεγάλα, φανταχτερά λουλούδια με βολάν πέταλα και ελαφρύ άρωμα. Έχουν μια ιδιαίτερα θηλυκή γοητεία και κυκλοφορούν σε μια παλέτα χρωμάτων, που κυμαίνονται από λευκό και ροζ έως βυσσινί έως μελάνι μωβ. Υπάρχουν περίπου 33 είδη παιώνιας και όλα έχουν εντυπωσιακό φύλλωμα. Με τα βελούδινα, γεμάτα άνθη τους, οι παιώνιες συμβολίζουν την ευημερία και τον ρομαντισμό. Όταν μια νύφη κουβαλά παιώνιες, σηματοδοτεί ότι η καλή τύχη και ένας ευτυχισμένος γάμος είναι στον ορίζοντα. Από την άλλη πλευρά, οι παιώνιες μπορεί να σημαίνουν και ντροπή. Οι παιώνιες είναι στην εποχή τους στα τέλη της άνοιξης.

Τα μυστικά των λουλουδιών
© Pixabay - Nowaja

Μοσχομπίζελο - Απόλαυση
Αυτά τα λεπτεπίλεπτα, κυματιστά λουλούδια μοιάζουν με μινιατούρες πεταλούδες και έρχονται σε ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων. Τα μοσχομπίζελα αναπτύσσονται σε εύθραυστες κληματαριές στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, ορισμένες ποικιλίες των οποίων σκαρφαλώνουν σε τοίχους ή πέργκολες, ενώ άλλες παραμένουν κοντά στο έδαφος και οι περισσότερες εκπέμπουν ένα ήπιο άρωμα. Είναι λουλούδι για casual ή εξοχικούς κήπους ή σε βάζα. Τα μοσχομπίζελα μπορεί να σημαίνουν αποχαιρετισμό, αναχώρηση ή ευγνωμοσύνη για μια υπέροχη στιγμή. Τελικά, δηλώνουν ευχαρίστηση. Κάτι που ταριάζει απόλυτα με την προέλευση του λουλουδιού που είναι η Ιταλία, ένα μέρος γνωστό για τον εορτασμό της απόλαυσης σε όλες τις μορφές, από το φαγητό μέχρι την ακατέργαστη ομορφιά του τοπίου της χώρας.

Τα μυστικά των λουλουδιών
© Pixabay- Ulleo

Λεμονανθός – Η πίστη στον έρωτα
Πανέμορφα μικρά άνθη που εκπέμπουν ένα λαμπερό, έντονο άρωμα. Η ιστορία εξηγεί πώς αυτό το λιτό, λευκό λουλούδι στο μέγεθος μιας μινιατούρας έχει αποκτήσει ιδιαίτερο συμβολικό νόημα. Οι λεμονιές εισήχθησαν στην Ανατολική Μεσόγειο πριν από την άνοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Επειδή άνθιζαν και καρποφορούσαν ταυτόχρονα, οι λεμονιές σημαίνουν τόσο την Παναγία όσο και τη θεά Αφροδίτη. Από τότε, τα άνθη και τα κλαδιά της λεμονιάς χρησιμοποιούνται σε τελετές γάμου αντιπροσωπεύοντας την αγνότητα και την αγάπη. Το κρυφό τους νόημα είναι μια υπόσχεση: για πιστή και αληθινή αγάπη.

Τα μυστικά των λουλουδιών
© Ρixabay - Μarrefe

Άγρια κρίνα - Ευτυχία
Ένα παραδοσιακό λουλούδι γάμου, ο “κρίνος της κοιλάδας” όπως λέγεται, συμβολίζει την ευτυχία. Αυτά τα κομψά, σε σχήμα καμπάνας ανθάκια με τους φυλλώδεις βλαστούς τους μπορούν να συμβολίζουν μια σειρά από μηνύματα και θέματα κάτω από το νόημα της ευτυχίας: γλυκύτητα, ταπεινότητα, δάκρυα της Παναγίας και πιο συγκεκριμένα, “κάνεις τη ζωή μου ολοκληρωμένη”.
Το Lily of the Valley έχει ένα απαλό άρωμα αλλά δεν είναι εντυπωσιακό. Φυτρώνει σε δάση και αναπτύσσεται άγρια σε δροσερές περιοχές στο βόρειο ημισφαίριο. Η εποχή του είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι. Είναι πολυετές και καλλιεργείται σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.

Τα μυστικά των λουλουδιών
© Ρixabay - Μoshehar

Τριαντάφυλλο - Αγάπη (αλλά όχι μόνο) 
Είναι σε όλους γνωστό ότι το τριαντάφυλλο σημαίνει ρομαντική αγάπη. Αλλά το κάθε διαφορετικό χρώμα εκφράζει διαφορετικά σημεία στο φάσμα της αγάπης. Το σκούρο βυσσινί τριαντάφυλλο σημαίνει πένθος. Το ροζ σημαίνει τέλεια ευτυχία. Το λευκό λέει “Είμαι άξιος για σένα” και “είσαι θεϊκή” ή μπορεί να συμβολίζει την αθωότητα και την αγνότητα. Τα κίτρινα τριαντάφυλλα είναι όμορφα, αλλά δεν έχουν θετική σημασία. Συμβολίζουν τη ζήλια ή τη μείωση της αγάπης. Κάτι που δεν είναι πολύ γνωστό είναι ότι ένα τριαντάφυλλο χωρίς αγκάθια δείχνει αγάπη με την πρώτη ματιά, ενώ τα αναρριχητικά τριαντάφυλλα “τσαγιού” με προέλευση από την Κίνα λένε “θα θυμάσαι πάντα;” Σαφώς, δεν είναι όλα τα τριαντάφυλλα ίδια σε τόνο ή μήνυμα.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice