11 πράγματα που μπορείς (και πρέπει) να πλένεις στο πλυντήριο

Από μαξιλάρια μέχρι παπούτσια και από σκυλοκρέβατα μέχρι χαλάκια

Πλυντήριο: Ποια πράγματα μπορείς να πλύνεις στο πλυντήριο και να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη. Δες τη λίστα που ετοιμάσαμε.

Σίγουρα είναι βαρετό το «βάλε-βγάλε-άπλωσε-μάζεψε πλυντήριο» αλλά οπωσδήποτε όχι πιο βαρετό από το να πλένεις πράγματα στο χέρι. Αυτή η μαγική ανακάλυψη είναι ικανή να πλύνει πολλά περισσότερα από ρούχα και πετσέτες και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά. Οι διάφορες θερμοκρασίες, η επιλογή των στροφών και η προσθήκη/ αφαίρεση λειτουργιών όπως πρόπλυση, στίψιμο, στέγνωμα κτλ είναι αυτά που σου δίνουν τη δυνατότητα να προσαρμόσεις την πλύση στις ανάγκες του περιεχομένου. Δες τι άλλο προτείνει η Martha Stewart να πλύνουμε στο πλυντήριο κάνοντας τη ζωή πιο εύκολη.

Μαξιλάρια
Τα μαξιλάρια πρέπει να πλένονται κάθε τρεις με έξι μήνες για να απομακρύνονται τα βακτήρια, η μούχλα και οι μυρωδιές. Είτε έχεις μαξιλάρια από φυσικές ίνες είτε από συνθετικά συστατικά, τα περισσότερα μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο. Μια μικρή λεπτομέρεια που ίσως χρειάζεται να προσέξεις είναι ότι στα πλυντήρια άνω φόρτωσης, τα μαξιλάρια τείνουν να «επιπλέουν» και να μένουν στεγνά σε μερικά σημεία.

Πάπλωμα
Αρχικά σιγουρέψου ότι ο κάδος του πλυντηρίου σου αντέχει το βάρος ενός βρεγμένου παπλώματος. Αν η απάντηση είναι θετική, επίλεξε ένα πρόγραμμα κρύας πλύσης ή για ευαίσθητα και πρόσθεσε στο στέγνωμα δύο-τρια μπαλάκια του τένις τα οποία θα βοηθήσουν να ανακτήσει τον όγκο του. Μην ανησυχείς, ο κάδος δε θα πάθει τίποτα απολύτως.

Καλύμματα καναπέ και μαξιλαριών
Οι περισσότερες φυσικές ή συνθετικές ίνες πλένονται άνετα στο πλυντήριο, οπότε αφαίρεσε τα καλύμματα του καναπέ και των μαξιλαριών του, πλύντα σύμφωνα με τις οδηγίες τους και κρέμασέ τα μέχρι να είναι λίγο νωπά. Άπλωσέ τα ξανά στο έπιπλο ώστε να στεγνώσουν τεντωμένα και να μην υπάρχουν ζάρες. Αν τυχόν έχουν πιάσει μούχλα, μούλιασέ τα σε ζεστό νερό με λευκαντικό οξυγόνου για μερικά λεπτά, άφησέ τα στον ήλιο να στεγνώσουν, βάλε τα κανονικά στο πλυντήριο και μετά στεγνωτήριο. Αν χρειαστεί επανάλαβε.

Σκυλο-γατοκρέβατα
Όπως εσύ θέλεις να κοιμάσαι σε καθαρά σεντόνια, το ίδιο θέλει και το κατοικίδιό σου. Σιγουρέψου ότι η σύνθεσή του είναι συμβατή με το πλυντήριο και στη συνέχεια πλύνε και το κάλυμμα και το μαξιλάρι, κατά προτίμηση χωρίς άλλα ρούχα, λευκά είδη όπως πετσέτες και σεντόνια και ευαίσθητα όπως εσώρουχα.

Τσάντες
Οι τσάντες από ύφασμα ή καραβόπανο χωρίς χαρτονένια επένδυση πλένονται εύκολα στο πλυντήριο. Φρόντισε μόνο να τις έχεις αδειάσει καλά από αντικείμενα, χαρτικά, κλειδιά, κέρματα κτλ και να τις βάλεις μέτρια θερμοκρασία με λίγες στροφές. Άπλωσε στον αέρα να στεγνώσουν.

Παπούτσια
Φυσικά και μπορείς να πλύνεις τα αθλητικά σου παπούτσια στο πλυντήριο. Δυο πράγματα μόνο. Βγάλε τα κορδόνια και βάλε τα παπούτσια στον κάδο μαζί με μερικά πανιά ώστε να μη χτυπάνε στον κάδο δημιουργώντας έναν άκρως εκνυεριστικό θόρυβο. Μπορείς να προσθέσεις στην ίδια πλύση και τα κορδόνια κλεισμένα σε ένα υφασμάτινο σακουλάκι. Αν όμως είναι πολύ βρώμικα -πράγμα πολύ πιθανό-, το καλύτερο είναι να τα τρίψεις με μια οδοντόβουρτσα βουτηγμένη σε μείγμα λευκού ξιδιού και νερού. Άπλωσέ τα έξω να στεγνώσουν.

Χαλάκια, κουρελούδες και στρώματα yoga
Αφιέρωσε μία πλύση την εβδομάδα αποκλειστικά σε όλα αυτά τα χαλάκια που πατάς καθημερινά μέσα και έξω από το σπίτι. <επίλεξε κρύο νερό κι αν έχουν πλαστικό στο κάτω μέρος προτίμησε να τα πλένεις κάθε δύο εβδομάδες ή και πιο αραιά για να μη φθαρεί. Στην ίδια πλύση μπορείς να προσθέσεις και το στρώμα της γυμναστικής ή yoga, αρκεί να τα απλώσεις έπειτα στον αέρα ή τον ήλιο για να στεγνώσουν καλά.

Κουρτίνα μπάνιου
Πότε ήταν η τελευταία φορά που έπλυνες την κουρτίνα του μπάνιου; Και δεν εννοούμε με το νερό που πέφτει ενώ κάνεις μπάνιο. Τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες, η κουρτίνα του μπάνιου πρέπει να ξεκρεμάται και να πλένεται σε χλιαρό νερό. Αν έχει σχηματιστεί μούχλα, μούλιασέ την πρώτα σε λίγο νερό με λευκαντικό οξυγόνου και μετά πλύνε κανονικά.

Λούτρινα κουκλάκια
Τα κουκλάκια που τα παιδιά σου τρελαίνονται να κουβαλούν παντού μαζί τους και να τα πετάνε με πολλή χαρά όπου βρουν χρειάζονται οπωσδήποτε πλύσιμο. Βάλ'τα στο πλυντήριο για να απομακρύνεις τα βακτήρια και τη βρώμα - αρκεί να μην έχουν ηλεκτρονικά μέρη.

Τζιν
Φυσικά και πλένεις τα τζιν σου στο πλυντήριο. Αν θες να διατηρήσεις το χρώμα τους αναλλοίωτο για περισσότερο καιρό όμως, δοκίμασε να τα μουλιάσεις σε ζεστό νερό με 1/4 της κούπας αλάτι και να τα αφήσεις για ένα βράδυ. Στη συνέχεια γύρισε το μέσα έξω (με κουμπωμένο φερμουάρ) και πλύνε κανονικά στο πλυντήριο.

Εσώρουχα
Ο σωστός τρόπος να πλένεις εσώρουχα στο πλυντήριο είναι μέσα σε υφασμάτινες τσάντες σφιχτά δεμένες. Ειδικά τα σουτιέν σου πρέπει να φροντίζεις ναμην έχουν χώρο να μετακινηθούν για να μην ξεχειλώνουν οι ράντες και πιάνονται τα αγκίστρια σε άλλα ρούχα προκαλώντας ζημιές.

Extra tip για το περιβάλλον και το χρόνο σου: Όσο καλύτερα τεντώσεις τα πλυμένα κατά το άπλωμα, τόσα λιγότερα θα χρειάζονται σίδερο στο τέλος της ημέρας.