30 μικρά βήματα για την ευτυχία
Μερικοί τρόποι κατάκτησης στιγμών ευζωίας που βασίζονται στην κουλτούρα του slow living
30 βήματα για να είμαστε, αν όχι πιο ευτυχισμένοι, τουλάχιστον λίγο πιο χαρούμενοι, ίσως και καλύτεροι άνθρωποι.
Η λέξη «ευτυχία» είναι βαριά κουβέντα και οι νόμοι που τη διέπουν άγνωστοι. Η λίστα που ακολουθεί δεν είναι η συνταγή της ευτυχίας. Είναι κάποιοι τρόποι κατάκτησης στιγμών ευζωίας που βασίζονται στην κουλτούρα του slow living. «Στην πραγματικότητα δεν ζούμε παρά μερικές ώρες της ζωής μας», έγραφε ο Καμύ, ενώ ο Τσέχοφ έλεγε: «Κάθε ηλίθιος μπορεί να αντιμετωπίσει μια κρίση. Είναι η καθημερινή ζωή που σε φθείρει». Αν τα πράγματα πάνε όπως τα σχεδιάσουμε στα παρακάτω 30 βήματα, θα είμαστε, αν όχι ευτυχισμένοι, τουλάχιστον λίγο πιο χαρούμενοι, ίσως και καλύτεροι άνθρωποι.
01 Ξυπνάμε αναλογικά
Ξυπνητήρι, χτυπάς σαν τρελό, σε μισώ, σε μισώ, που έλεγαν και τα Στρουμφάκια. Μετά από δεκαετίες που το κινητό υπηρετούσε και την αφύπνισή μας, ίσως ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στο παραδοσιακό, αναλογικό ξυπνητήρι. Κυρίως για να φύγει το smartphone από την κρεβατοκάμαρα, το προσκεφάλι, τα ξενύχτια μας, τα «κοιμήσου, δεν θα στείλει».
02 Σηκωνόμαστε νωρίς
Δεν εννοούμε από τα άγρια χαράματα, αλλά μέχρι τις 9 το πρωί καλό είναι να είμαστε στο πόδι. Το πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι, λέει μια παροιμία, αλλά φυσικά τα σκουλήκια αρέσουν μόνο στα πουλιά. Anyway. Με το πρωινό ξύπνημα το σώμα μπαίνει νωρίς σε εγρήγορση, η διάθεση έρχεται στα ίσα της, ενώ και το 24ωρο μοιάζει μεγαλύτερο. Σαν να κερδίζεις μερικές ώρες ζωής κάθε μέρα.
03 Αλέθουμε τον καφέ μας
Ο πρωινός καφές είναι σπιντάρισμα αλλά είναι και τελετουργία, τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα. Οι μύστες της καφεΐνης προτείνουν να παίρνουμε ολόκληρους κόκκους και να τους αλέθουμε με μύλο στο σπίτι. Ο φρεσκοαλεσμένος καφές έχει πολύ έντονο άρωμα και πάντα φρέσκια γεύση.
04 Τρώμε πρωινό
Οι περισσότεροι φεύγουμε από το σπίτι με την τσίμπλα στο μάτι, χωρίς καν έναν καφέ, για να κερδίσουμε μερικά λεπτά ύπνου. Κι όμως, ένα ωραίο πρωινό σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας ωραίας μέρας. Δεν μιλάμε για υπερπαραγωγές τύπου μπουφές ξενοδοχείου (βάζουμε και ξυπνητήρι για να τον προλάβουμε ανοιχτό λέμε), αλλά για κάτι απλό: ένα μερακλίδικο τοστ ή μια φέτα ψωμί με μαρμελάδα και βουτυράκι ή μια φρυγανιά με ταχίνι και μέλι.
05 Κάνουμε πράξη το workation
Είναι ο συνδυασμός δουλειάς (work) με τις διακοπές (vacation). Πρόκειται για έναν υβριδικό τρόπο εργασίας που με την πανδημία και την τηλεργασία βρίσκει όλο και περισσότερους οπαδούς. Στην πράξη σημαίνει ότι μετακομίζουμε στον τόπο διακοπών μας και, με την προϋπόθεση πως το επιτρέπουν η δουλειά και το αφεντικό μας, εργαζόμαστε κανονικά από εκεί. Πριν και μετά το ωράριο, διακοπάρουμε.
06 Δουλεύουμε από το μπαλκόνι ή από τον κήπο μας
Μια παραλλαγή του workation, σε περίπτωση δυνατότητας τηλεργασίας και wifi με καλό σήμα και μεγάλη εμβέλεια. Εργαζόμαστε από την αυλή ή το μπαλκόνι μας, αφού ρυθμίσουμε τα χρώματα της οθόνης του λάπτοπ, ώστε να υπάρχει ορατότητα και στον ήλιο.
07 Δανειζόμαστε έναν σκύλο
Αν θέλουμε τις χαρές που προσφέρει ένα κατοικίδιο χωρίς τα έξοδα και τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται, «υιοθετούμε» το σκυλάκι κάποιου άλλου στη φάση της βόλτας. Win win situation για τρεις: για τον ιδιοκτήτη του σκύλου, για τον σκύλο, για μας. Το να βολτάρεις με σκύλο είναι γυμναστική, είναι έκκριση σεροτονίνης, είναι παιχνίδι αλλά και αφορμή κοινωνικότητας με άλλους βολταριστές.
08 Συντονιζόμαστε με την ιαπωνική έννοια των μικροεποχών
Αν η πλειοψηφία του πλανήτη χωρίζει το έτος σε τέσσερις εποχές –άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας– το ιαπωνικό ημερολόγιο το χωρίζει σε 24. Αυτές με τη σειρά τους υποδιαιρούνται σε τρία υποσύνολα, με αποτέλεσμα στην Ιαπωνία να υπάρχουν 72 εποχές που διαρκούν περίπου πέντε μέρες η καθεμιά. Πρόκειται για μια ποιητική κατηγοριοποίηση που περιγράφει τις μικροαλλαγές της φύσης καθώς ξυπνά και ανθίζει μέχρι να επιστρέψει και πάλι στον ύπνο της. Ο Μάιος, για παράδειγμα, περιλαμβάνει τις εποχές που οι βάτραχοι αρχίζουν να τραγουδούν, τα σκουλήκια ξεμυτίζουν, τα μπαμπού φυτρώνουν, οι μεταξοσκώληκες γλεντούν με φύλλα μουριάς. Οι Ιάπωνες με τον λεπτολογικό τρόπο παρατήρησης των πάντων καταλήγουν να βλέπουν παντού γύρω τους ομορφιά, ελπίδα και «θα γυρίσει ο τροχός». Όσο τα βατράχια θα τραγουδούν και οι μεταξοσκώληκες θα μασουλάνε φύλλα μουριάς, όλα θα πηγαίνουν καλά στον κόσμο.
09 Βγαίνουμε και δεύτερο ραντεβού
Δίνουμε δεύτερες ευκαιρίες στους ανθρώπους. Στην πρώτη γνωριμία όλοι είμαστε νευρικοί και αμήχανοι. Στη δεύτερη το πράγμα τσουλάει καλύτερα.
10 Πηγαίνουμε σε γκαλερί και μουσεία
Ο κριτικός τέχνης Jonathan Jones παρομοιάζει μια γκαλερί ή ένα μουσείο με γυμναστήριο και χαρακτηρίζει τη θέαση των έργων τέχνης ως σωματική άσκηση για τα μάτια. «Θα αποκομίζετε περισσότερα πράγματα από τους πίνακες όσο περισσότερο χρόνο κινείστε γύρω τους» λέει, και μας συμβουλεύει να σταθούμε αρχικά μακριά από ένα έργο τέχνης, μετά να έρθουμε πιο κοντά του, να τον παρατηρήσουμε από αριστερά προς τα δεξιά, να του δώσουμε χρόνο. Η θέαση από διαφορετικές οπτικές γωνίες ανοίγει την πύλη μιας εμπειρίας που μας απομακρύνει από το συνηθισμένο και διευρύνει τον οπτικό μας ορίζοντα.
11 Βάζουμε χρώμα στη ζωή μας
Είναι ένας τρόπος να δούμε την γκαρνταρόμπα μας με άλλα μάτια. Τα χαρούμενα χρώματα είναι μια πανοπλία, μια ασπίδα απέναντι σε μια μονόχρωμη πραγματικότητα που απειλεί να μας θλίψει. Τέλος τα μαύρα και τα γκρι, ώρα για άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε, σαν τα καραβάκια στο Αιγαίο.
12 Τρώμε υγιεινά
Προσθέτουμε σαλάτες και φρούτα στη διατροφή μας. Πλέον, υπάρχει μεγάλη ποικιλία στη φύση, στις λαϊκές, τα σούπερ μάρκετ. Όχι στα αρνιά και τα «βρόμικα», ναι στα γεμιστά και τα φασολάκια.
13 Μαθαίνουμε να κολυμπάμε σωστά
Οι περισσότεροι πλατσουρίζουμε στο νερό ή απλώς επιπλέουμε. Κι αυτό καλό είναι. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τις κινήσεις των χεριών και των ποδιών μας για καλύτερη εκγύμναση του σώματος. Απευθυνόμαστε σε δασκάλους κολύμβησης ή παρακολουθούμε tutorials στο YouTube. Θέληση να υπάρχει.
14 Φυτεύουμε μπαχτσέ
Αν έχουμε χωριό κάπου κοντά, φυτεύουμε στον κήπο από ντομάτες μέχρι μπάμιες και παρακολουθούμε με περηφάνια την πρόοδό τους. (Προσοχή στο σκάψιμο, το σκίψιμο και τα λουμπάγκα.) Αν είναι καλή η σοδειά, τρώμε εμείς, δίνουμε και σε φίλους. Αν δεν υπάρχει χωριό, καλές είναι και οι γλάστρες στο μπαλκόνι, αλλά μόνο για λουλούδια. Δεν είναι υγιεινά τα ζαρζαβατικά που θεριεύουν μέσα στο καυσαέριο.
15 Κλείνουμε την εργασιακή μας μέρα με έναν πανηγυρικό τρόπο
Μετά τη δουλειά δεν επιστρέφουμε καπάκι στο σπίτι. Κάνουμε κάτι εκτός ρουτίνας: βγαίνουμε για ένα ποτάκι ή για φαγητό, πηγαίνουμε για περίπατο ή στο γυμναστήριο, κάνουμε μια αυτοκινητάδα.
16 Αποκτούμε μια νέα δεξιότητα μέσω ίντερνετ
Το διαδίκτυο είναι γεμάτο τρικ, συμβουλές και δασκάλους για θέματα καθημερινότητας και χόμπι. Με το ανάλογο ψάξιμο μπορούμε να μάθουμε να ζωγραφίζουμε, να μιλήσουμε μια ξένη γλώσσα, να επιδιορθώσουμε μια βρύση που στάζει ή να καθαρίζουμε τη μούχλα από το μπάνιο με τον πιο ξεκούραστο τρόπο. Κάθε νέα δεξιότητα και γνώση εμπλουτίζει τον βίο και βελτιώνει την ποιότητά του.
17 Δίνουμε προτεραιότητα στον δρόμο
Υιοθετούμε μια υπεύθυνη και ευγενική οδηγική συμπεριφορά. Σταματάμε στις διαβάσεις για να περάσουν οι πεζοί, δεν διπλοπαρκάρουμε, δίνουμε προτεραιότητα διευκολύνοντας συνοδηγούς, ευχαριστούμε με νεύμα όσους έδωσαν σε μας προτεραιότητα.
18 Διαβάζουμε βιβλία
Συμβουλευόμαστε βιβλιόφιλους που εμπιστευόμαστε το γούστο τους και διαβάζουμε λογοτεχνία. Δεν κρίνουμε ούτε παρατάμε ένα βιβλίο από την πρώτη σελίδα. Του δίνουμε ένα περιθώριο, ας πούμε 30 σελίδων, να μας συνεπάρει. Αν δεν συμβεί αυτό, πάμε γι’ άλλα. Η ανάγνωση δεν είναι αγγαρεία ούτε ψυχαναγκσμός, είναι πάνω από όλα απόλαυση.
19 Υπογραμμίζουμε τα βιβλία
Σε αντίθεση με όσα λένε οι πιουρίστες της ανάγνωσης που θέλουν τα βιβλία να δείχνουν αδιάβαστα, «τσίλικα», το να υπογραμμίζουμε πράγματα που μας αρέσουν σε λογοτεχνικές σελίδες ή να κρατούμε σημειώσεις στα περιθώρια δεν είναι διόλου κακή πρακτική. Αφενός είναι ένας μπούσουλας για το πόσο μας άρεσε ένα μυθιστόρημα: όσο περισσότερες υπογραμμίσεις, τόσο μεγαλύτερος ο ενθουσιασμός μας. Αφετέρου, είναι ένας εύκολος τρόπος να ανατρέχουμε σε φράσεις που μας άγγιξαν, μας επηρέασαν, μας «ανάγκασαν» να δούμε τον κόσμο με άλλα μάτια.
20 Αλλάζουμε τον φωτισμό στον χώρο μας
Ο φωτισμός επηρεάζει τη διάθεσή μας. Τα δυνατά λευκά φώτα μάς τσιτώνουν, τα καταπραϋντικά μάς ηρεμούν, τα ατμοσφαιρικά γεννούν ρομαντισμό. Βλέποντας και κάνοντας επομένως.
21 Υιοθετούμε έναν βιώσιμο τρόπο καθημερινής υγιεινής
Πλέον αυτό είναι ένα εύκολο και όχι ιδιαιτέρως ακριβό σπορ. Χρησιμοποιούμε σαμπουάν και αφρόλουτρο σε μορφή κόμπακτ (σαπουνιού), οπότε εκλείπει η επιβάρυνση της πλαστικής συσκευασίας, οδοντόκρεμες και αποσμητικά σε βαζάκι, φυσικά σφουγγάρια, δεν γεμίζουμε μπανιέρες, αλλά συνεχίζουμε να τραγουδάμε στο ντους. Έτσι έχουμε κάπως πιο ήσυχη τη συνείδησή μας ότι κάνουμε το χρέος μας απέναντι στο περιβάλλον.
22 Αρωματίζουμε τον χώρο στον οποίο κινούμαστε
Όχι με χημικά αποσμητικά φυσικά. Καίμε στικάκια ή θυμίαμα, βράζουμε βανίλια ή ψήνουμε κουλουράκια κανέλας, για απόλαυση δύο αισθήσεων, και της όσφρησης και της γεύσης.
23 Κόβουμε τις πολλές επαφές τρίτου τύπου με τα social
Ακολουθούμε μόνο τους λογαριασμούς που μας διασκεδάζουν, ή δεν μας εκνευρίζουν, ή μας διασκεδάζουν να μας εκνευρίζουν.
24 Αγοράζουμε ωραίες πιτζάμες
Δεν μετατρέπουμε κάθε παλιόρουχο που τρύπησε/ξεχείλωσε/ξεθώριασε σε ένδυμα νυχτός. Κάθε στιγμή της ημέρας και της νύχτας, αν θέλουμε να της προσδώσουμε αξία, θέλει το στιλ και το ρούχο της.
25 Κάνουμε εκπλήξεις (καλές) στους αγαπημένους μας
Χαρίζουμε από μικροδώρα τύπου ένα t-shirt μέχρι μεγάλα πράγματα, όπως ένα ταξίδι.
26 Φτιάχνουμε λίστες μουσικής
Μπαίνουμε στο Spotify ή στο YouTube και κάνουμε λίστες με αγαπημένα τραγούδια που τα χωρίζουμε σε κατηγορίες και περιστάσεις: μουσική για ταξίδι με το αυτοκίνητο, για το μετρό, για τραπέζι στους φίλους, για τις διακοπές, για όποια συνθήκη μας κατέβει στο κεφάλι. Πολύ δημιουργική ενασχόληση.
27 Φωτογραφίζουμε ή βιντεοσκοπούμε τις χαρές μας
Όταν μας συμβαίνει κάτι καλό που μας βγάζει από τη ρουτίνα μας, κρατάμε πειστήρια, φωτογραφίες ή βίντεο, στα οποία μπορούμε να ανατρέχουμε ανά πάσα στιγμή για λίγες ευχάριστες θύμησες, που θα έλεγαν και οι έντεχνοι.
28 Μιλάμε με αγνώστους
Σε αντίθεση με όσα μας συμβούλευαν οι γονείς μας, πιάνουμε κουβέντα με αγνώστους: στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, στη θάλασσα, στις διαβάσεις. Η κοινωνικότητα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
29 Στρατευόμαστε για έναν καλό σκοπό
Δεν είναι ανάγκη να ξεκινήσουμε μια μεγάλη επανάσταση. Αρκεί κάτι τύπου να αρχίσουμε να ταΐζουμε και να ποτίζουμε τα αδέσποτα της γειτονιάς ή να μαζεύουμε τα σκουπίδια και τα αποτσίγαρα από την παραλία.
30 Μετράμε τα καλά της ζωής μας
Ακούγεται κλισέ, αλλά δεν είναι. Εν μέσω πολέμου, ακρίβειας, ζόφου, εστιάζουμε στα καλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας. Ας πούμε, στο ότι έχουμε την υγεία μας ή ότι δεν πέφτουν βόμβες στα κεφάλια μας. Σε μια πραγματικότητα που βάλλεται πανταχόθεν, ας συνθηκολογήσουμε μαζί της έχοντας κατά νου ότι είναι καλοκαίρι and the living is easy.