Πώς να διατηρήσεις τα λουλούδια περισσότερο χρόνο στο βάζο
©Angelina Jollivet/unsplash
Lifestyle

Πώς να διατηρήσεις τα λουλούδια περισσότερο χρόνο στο βάζο

Χρήσιμες συμβουλές για να παρατείνεις τη ζωή της ανθοδέσμης σου

Λουλούδια στο βάζο: πώς θα τα φροντίσεις και πώς θα τα διατηρήσεις περισσότερο καιρό.

Τα λουλούδια είναι σαν τους φίλους, είχε πει κάποιος, κάποτε, σου κρατούν συντροφιά και σου φτιάχνουν τη διάθεση. Και πόσο όμορφα νοιώθεις, πράγματι, χαζεύοντας ένα βάζο γεμάτο λουλούδια με εντυπωσιακά χρώματα και ευωδιαστό άρωμα. Μακάρι να έμεναν έτσι για πάντα, σκέφτεσαι... αλλά φευ! 

Πολλοί θεωρούν πως ένα λουλούδι είτε το κόψεις και το βάλεις στο νερό είτε το αφήσεις στο χώμα ή τη γλάστρα θα συμπεριφερθεί το ίδιο. Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει. Όταν κοπούν τα λουλούδια παύουν να φωτοσυνθέτουν, παύουν να λαμβάνουν τα θρεπτικά στοιχεία που τους παρέχει το χώμα και την προστασία που τους παρέχει ο σοφά διαλεγμένος τόπος που άνθισαν. Τα λουλούδια που κόβεις και βάζεις σε ένα βάζο, είναι σαν τα μαρούλια που βγήκαν από το χώμα και μπήκαν στο ψυγείο. Έχουν ημερομηνία λήξης. Χάνουν το άρωμα και το χρώμα τους, μαραίνονται και πεθαίνουν, και δεν μπορείς να κάνεις τίποτε γι’ αυτό.
Ή μήπως μπορείς;

Πριν το βάζο
Διάλεξε λουλούδια που έχουν ακόμα μπουμπούκια και όχι άνθη. Αυτό εκ των πραγμάτων παρατείνει το χρόνο ζωής τους. Επίσης, όπως θα έκανες, για παράδειγμα, με τα φρούτα, φρόντισε να διαλέγεις «εποχικά» λουλούδια, ώστε θα συμβαδίζουν και με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν. Οι ντάλιες είναι λουλούδια του φθινοπώρου, δεν θα τις βάλεις στο βάζο τον Αύγουστο. Τέλος, διάλεξε λουλούδια του τόπου σου. Σκέψου πως τα εισαγόμενα λουλούδια έχουν ταξιδέψει με αεροπλάνα και βαπόρια και είναι ήδη φορτωμένα και «ζαλισμένα» από τις χημικές ουσίες που τα ψέκασαν για να αντέξουν αυτές τις δοκιμασίες.

Στο μικροκλίμα του σπιτιού σου
Διάλεξε το κατάλληλο σημείο. Εάν παρατηρήσεις πως οι βλαστοί τους αρχίζουν να λυγίζουν, το πιθανότερο είναι πως τα βλέπει περισσότερο φως απ’ ότι πρέπει ή πως το σημείο που τα έχεις είναι πολύ ζεστό. Βάλε το βάζο μακριά από παράθυρα που βλέπουν ήλιο πολλές ώρες της ημέρας και προτίμησε δροσερά σημεία που επωφελούνται ίσως και από τον αέρα του air condition. Με το ίδιο σκεπτικό, κράτησε τα λουλούδια μακριά από τα καλοριφέρ ή άλλες πηγές θερμότητες το χειμώνα.

Βάζο με λουλούδια
© Pexels/ Hissetmehurriyeti

Το νερό
Το άδοξο τέλος του υπέροχου μπουκέτου που έβαλες στο βάζο είναι αναπόφευκτο και προδιαγεγραμμένο. Και αυτό που θα το επισπεύσει, δεν είναι άλλο από το νερό που τόσο χρειάζονται. Στο νερό αναπτύσσονται βακτήρια. Θα το καταλάβεις γιατί αλλάζει χρώμα. Σε νερό που αρχίζει να κιτρινίζει, να μαυρίζει, να θολώνει, τα λουλουδάκια σου δεν έχουν καμία ελπίδα. Φροντίζεις λοιπόν, να έχουν πάντα φρέσκο και καθαρό νερό και για να έχεις μέτρο σύγκρισης, να είναι τόσο καθαρό που δεν θα δίσταζες να το πιεις κι εσύ… Ιδανικά, αλλάζεις νερό κάθε μέρα, πλένεις το βάζο με σαπούνι για τα πιάτα και το γεμίζεις ξανά με φρέσκο, δροσερό νερό, ενώ πριν βάλεις πίσω τα λουλούδια, ξεπλένεις τα κοτσανάκια τους και ψαλιδίζεις λίγο ακόμα το κάτω μέρος τους που, βυθισμένο στο νερό, τείνει να σαπίζει.

Τα λουλούδια «πεινάνε»
Δεν αρκεί όμως μόνο το καθαρό νερό για να ζήσουν περισσότερο τα λουλούδια στο βάζο. Πρέπει να τα «ταΐσεις» κιόλας. Πρόσθεσε στο νερό λίγη ζάχαρη που θα θρέψει τους βλαστούς και από εκεί όλο το υπόλοιπο λουλούδι. Εναλλακτικά, αναζήτησε στην αγορά τις ειδικές «τροφές», έναν συνδυασμό απαραίτητων συστατικών σε φακελάκι, που ενισχύουν τις αντοχές των λουλουδιών στο βάζο. Θα τις βρεις σε φυτώρια και ενημερωμένα ανθοπωλεία. Εκτός από τη ζάχαρη, πρόσθεσε στο νερό τον χυμό από μισό λεμόνι ή λίγο από οποιοδήποτε αναψυκτικό λεμόνι. Το κιτρικό οξύ θα ισορροπήσει το ph του νερού.

Βάζο με λουλούδια
© Pexels/ Nadine Wuchenauer

Και λίγη χλωρίνη
Τα βακτήρια φράζουν τους πόρους των βλαστών εμποδίζοντας έτσι το νερό και τα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν σε όλα τα στελέχη του λουλουδιού. Άλλος ένας λόγος που το νερό δεν μπορεί να ταξιδέψει σε ολόκληρο το λουλούδι είναι η μόλυνση από προκαλούν τα βακτήρια στην «πληγή» του λουλουδιού, στο σημείο που κόπηκε ο βλαστός, το οποίο όντας μονίμως μέσα στο νερό, προσβάλλεται πρώτο και σαπίζει. Αυτά τα σημεία, μάλιστα, γίνονται ακόμη πιο ευάλωτα με τη ζάχαρη που, ναι μεν είναι τροφή, αλλά δημιουργεί και ένα ιδανικό για την ανάπτυξη βακτηρίων περιβάλλον. Για να προστατέψεις τα λουλούδια και να εμποδίσεις την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, προσθέτεις στο νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού χλωρίνη, που θα τα καταπολεμήσει. Και μην φοβηθείς, από τη στιγμή που υπάρχει το νερό και η χλωρίνη διαλύεται, δεν θα πειράξει το λουλούδι.

Το ξεκαθάρισμα
Όπως αφαιρείς ξερά μέρη ή κιτρινισμένα φύλλα από τα λουλούδια στις γλάστρες, το ίδιο θα κάνεις και σε αυτά που έχεις στο βάζο. Απομάκρυνε ότι βλέπεις ήδη να παραπαίει… έχει χάσει το χρώμα του ή έχει μαραθεί, αφού αυτά εμποδίζουν τα απαραίτητα συστατικά του νερού να φτάσουν στα υγιή ακόμη στελέχη των λουλουδιών και επιπλέον, δίνουν ακόμη περισσότερη τροφή στα βακτήρια που επεκτείνουν το καταστροφικό τους έργο. Αφαίρεσε επίσης φύλλα που ήταν σε επαφή με το νερό και έχουν σαπίσει (καλό είναι να μην υπάρχουν εξ αρχής φυλλαράκια στο βλαστό μέσα στο νερό). Και μπορεί όσο περνά ο καιρός να μειώνεται ο όγκος του μπουκέτου, όμως τα λουλούδια που μένουν στο βάζο θα εξακολουθείς να τα χαίρεσαι, «ολοζώντανα», για πολλές μέρες ακόμα. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice