Ο Ράιαν Γκόσλινγκ ως Κεν στην ταινία Barbie
Ο Ράιαν Γκόσλινγκ ως Κεν στην ταινία Barbie
Lifestyle

Είναι ο Κεν (της Barbie) γκέι;

Με αφορμή τον Ράιαν Γκόσλινγκ ως Κεν στην επερχόμενη ταινία Barbie, η συζήτηση για τη σεξουαλικότητα της κούκλας αναζωπυρώθηκε

Είναι ο Κεν γκέι; Μια συζήτηση που ξεκίνησε το 1996 και συνεχίζεται σήμερα, με αφορμή την ερμηνεία και το look του Ράιαν Γκόσλινγκ στην ταινία Barbie.

Η ταινία Barbie θα βγει στους κινηματογράφους τον Ιούλιο του 2023. Την ομώνυμη κούκλα υποδύεται η Μάργκοτ Ρόμπι, ενώ τον boyfriend της ο Ράιαν Γκόσλινγκ. Πριν από μερικές μέρες κυκλοφόρησε η πρώτη φωτογραφία του Ράιαν ως Κεν, και άρχισαν οι συζητήσεις και οι κόντρες.

Με οξυζεναρισμένα ξανθά μαλλιά, πορτοκαλί μαύρισμα του σολάριουμ, άτριχο στέρνο και εμφανείς κοιλιακούς, έκανε αρκετούς να τον κατηγόρησαν ως σιτεμένο (είναι 42 χρονών) για να παίξει τον αιωνίως αγέραστο Κεν, ενώ άλλοι είπαν ότι μοιάζει με γκέι και φιλοτέχνησαν δεκάδες ανάλογα μιμίδια.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ ως Κεν στην ταινία Barbie
Ο Ράιαν Γκόσλινγκ ως Κεν στην ταινία Barbie

Η άποψη ότι ο Κεν είναι γκέι δεν είναι καινούργια. Η πιο χαρακτηριστική εκδοχή του Κεν ως gay icon ήταν το μοντέλο Earring Magic Ken, που κυκλοφόρησε το 1993. Αν και του έλειπε το μουστάκι, κατά τα άλλα ενσάρκωνε το πρότυπο της γκέι ομορφιάς στις δεκαετίες ’70 και ’80. Επίσης, ήταν κάπως κιτς, μια αισθητική που ήταν ιδιαιτέρως προσφιλής στην γκέι κοινότητα εκείνης της εποχής.

Ο Earring Magic Ken
Earring Magic Ken

Από το 1959 που εμφανίστηκε στο εμπόριο από τη Mattel, η Barbie πουλούσε σαν ζεστό ψωμάκι, σε αντίθεση με τον Κεν, που δεν τραβούσε εμπορικά. Σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις πωλήσεις του, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Mattel έκανε μια μεγάλη έρευνα. Συγκέντρωσε μικρά κοριτσάκια και τους έθεσε το ερώτημα: Πώς ο Κεν θα γινόταν στα μάτια τους πιο ελκυστικός; Οι απαντήσεις, προφανώς εμπνευσμένες από το MTV και τα είδωλά του, ήθελαν την κούκλα ντυμένη με διχτυωτό πουκάμισο, δερμάτινο γιλέκο, σκουλαρίκια, στενό παντελόνι και ένα κολιέ. Κεφάτος και στο κλίμα της εποχής. Το προϊόν που προέκυψε, ο Earring Magic Ken, έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο καταστροφικές αποφάσεις μάρκετινγκ όλων των εποχών. Ο Κεν έδειχνε λίγο gay, λίγο guy, αλλά το μεγαλύτερο αμφιλεγόμενο θέμα πάνω του ήταν το κολιέ, στο οποίο πολλοί είδαν μια πλαστική εκδοχή του cock ring (μεταφράστε το μόνοι σας).

Σήμερα πιθανότατα η Mattel δεν θα χρειαζόταν να απολογηθεί για τίποτα, αλλά όλο αυτό το cancel λάμβανε χώρα σε μια πολύ πιο ομοφοβική εποχή από τη δική μας και πριν τη δημιουργία του LGBTQI+ marketing. Ο επικεφαλής επικοινωνίας αναγκάστηκε να βγει στην αντεπίθεση, απάντησε ότι δεν υπάρχει καμιά επιρροή από την ομοφυλοφιλική κουλτούρα και ότι η εταιρεία δεν έχει καμία διάθεση να βάζει στα χέρια μικρών αθώων παιδιών cock rings. Η κούκλα αποσύρθηκε από την αγορά. Είχε προλάβει όμως να σημειώσει ένα ακατάρριπτο ρεκόρ: ήταν το πιο ευπώλητο μοντέλο του Κεν όλων των εποχών, καθώς πολλοί γκέι έσπευσαν να το αποκτήσουν. Τριάντα χρόνια μετά, το look του Ράιαν Γκόσλινγκ στην ταινία Barbie δικαιώνει απόλυτα τον Magic Earring Ken.

Η Μάργκοτ Ρόμπι ως Barbie
Η Μάργκοτ Ρόμπι ως Barbie

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice