Λύσεις για να κάνουμε την γκαρνταρόμπα μας πιο φιλική προς το περιβάλλον

Tips καθημερινότητας με σύμμαχο το Skip

Κοινωνική Ντουλάπα Skip: Η πρωτοβουλία που χρησιμοποιεί το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και προσφέρει στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Όταν ακούμε για κλιματική αλλαγή, ρύπους στην ατμόσφαιρα και περιβαλλοντική καταστροφή, το μυαλό μας πάει κατευθείαν σε διυλιστήρια πετρελαίου, σε αυτοκινητοβιομηχανίες ή σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Γνώριζες όμως ότι η βιομηχανία ρούχων είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνος βιομηχανία στον κόσμο; Η σπατάλη του νερού, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η μόλυνση των υδάτων είναι μόνο κάποιες από τις καταστροφικές συνέπειές της. Το φυσικό περιβάλλον δεν πρέπει να γίνει «θύμα της μόδας», όπως ούτε και εσύ. Μπορείς να υιοθετήσεις «πράσινες» τακτικές και να αλλάξεις το σκηνικό. Παρακάτω θα βρεις μερικές προτάσεις που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τη γκαρνταρόμπα σου πιο φιλική προς το περιβάλλον:

  1. Έξυπνο shopping

Για να κάνεις τη σωστή αγορά, σκέψου πρώτα αν σκοπεύεις να φορέσεις το συγκεκριμένο ρούχο πάνω από 20 φορές. Εάν τελικά δεν το βάλεις, όχι μόνο δεν το είχες ανάγκη –όπως συμβαίνει με τα 2/3 της γκαρνταρόμπας μας-, αλλά δεν το ήθελες κιόλας! Αναζήτησε ρούχα υψηλής ποιότητας, τα οποία θα αντέξουν στο χρόνο. Σίγουρα μία χαμηλή τιμή είναι δελεαστική αλλά τι να το κάνεις εάν σε λιγότερο από χρόνο το ρούχο έχει φθαρεί και δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί; Θα ξοδέψεις ξανά και ξανά το φαινομενικά αυτό μικρό ποσό, το οποίο τελικά συσσωρεύεται μέσα στα χρόνια και δεν είναι και τόσο... μικρό. Γι' αυτό προτίμησε ρούχα διαχρονικά. Φυσικά θα μπεις στον πειρασμό να αγοράσεις κάτι που είναι τάση φέτος, και πολύ καλά θα κάνεις, αρκεί να μη βρεθεί σε μία ξεχασμένη γωνιά της ντουλάπας όταν περάσει η σεζόν. Τέλος, σκέψου αν το κομμάτι που πρόκειται να αγοράσεις, ταιριάζει με τα υπόλοιπα ρούχα σου και οραματίσου ένα ολοκληρωμένο outfit.

© Unsplash/ Priscilla Du Preez
  1. Slow fashion και second hand επιλογές

Προστάτευσε το περιβάλλον απομακρύνοντας από τη ντουλάπα σου «fast fashion» κομμάτια. Η «ταχεία μόδα» βασίζεται στη φθηνή κατασκευή με μη ανακυκλώσιμα υλικά, τη συχνή παραγωγή και κατανάλωση και τη χρήση ενδυμάτων βραχείας διάρκειας. Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι τα ρούχα να καταλήγουν πολύ γρήγορα στη χωματερή χωρίς τη δυνατότητα επαναξιοποίησης τους, με μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, αυτός ο κλάδος μόδας μεταξύ άλλων, ευθύνεται για το 10% του φαινόμενου του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνώντας τις εκπομπές αερίων των διεθνών πτήσεων και των θαλάσσιων μεταφορών μαζί! Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι η χρήση νερού που απαιτείται για να παραχθεί ένα T-shirt από βαμβάκι φθάνει στα 2.700 λίτρα, ποσότητα ίση με τις ανάγκες πόσιμου νερού ενός ατόμου για δυόμιση χρόνια! Ακολούθησε, λοιπόν, ένα πιο ενσυνείδητο τρόπο shopping που δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους και στον πλανήτη και κάνε slow fashion βιώσιμες επιλογές. Μην ξεχνάς, επίσης, ότι μπορείς να βρεις αυτό που αναζητάς σε second hand ή vintage μαγαζιά που δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία σε ρούχα που βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Θα βρεις πολλούς μικρούς θησαυρούς στο κέντρο της Αθήνας.

© Unsplash/ Annie Spratt
  1. Φροντίδα των ρούχων

Το πλύσιμο των ρούχων –ειδικά αν αφορά πολυμελή οικογένεια- πραγματοποιείται σχεδόν καθημερινά. Επομένως, είναι αναγκαίο να ακολουθήσεις βήματα που κάνουν το πλύσιμο πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Η επιλογή της κατάλληλης θερμοκρασίας πλύσης είναι σημαντική αν θέλεις να διατηρήσεις τα ρούχα σου όσο πιο καθαρά γίνεται και, ταυτόχρονα, να τα βοηθήσεις να κρατήσουν περισσότερο τη φόρμα τους, ώστε να μη χρειαστεί να τα αντικαταστήσεις σύντομα. Μπορείς να επιλέξεις το σωστό πρόγραμμα πλύσης διαβάζοντας τις ετικέτες των υφασμάτων. Εναλακτικά, οι 30 βαθμοί είναι ιδανική επιλογή, καθώς αποτελούν μια ήπια, φιλική θερμοκρασία ως προς τα ρούχα σου και το περιβάλλον, η οποία μειώνει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας, έως και -35%. Παρ’ ό,τι η θερμοκρασία είναι χαμηλή, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τυχόν παραμονή λεκέδων. Με το κατάλληλο απορρυπαντικό/συμπυκνωμένο προϊόν καθαρισμού θα διασφαλίσεις την άψογη καθαρότητα και φρεσκάδα που αναζητάς. Προτίμησε ένα απορρυπαντικό 100% φυσικής προέλευσης, φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως το Skip, το οποίο αποθηκεύεται σε 100% ανακυκλώσιμα μπουκάλια και συσκευασίες φτιαγμένες από 35% ανακυκλωμένο πλαστικό.

  1. Λύσεις πριν την αντικατάσταση

Έχουν φύγει κάποιοι πόντοι από το μάλλινο πουλόβερ σου; Έχει σκιστεί ελαφρώς η μπλούζα σου; Επικοινώνησε με μία μοδίστρα ή επένδυσε σε μία ραπτομηχανή. Πολύ σύντομα θα νιώσεις όμορφα στο ανανεωμένο σου ρούχο. Μην πετάς ρούχα που μπορούν να επιδιορθωθούν. Αν από την άλλη, βαρέθηκες το παλιό σου τζιν και έχεις ανάγκη μία βερμούδα ή ένα σορτσάκι για το καλοκαίρι, υπάρχει λύση. Πριν επισκεφτείς το επόμενο μαγαζί, επισκέψου ένα χαρτοπωλείο και αγόρασε ένα ψαλίδι. Όλοι κρύβουμε έναν καλλιτέχνη μέσα μας και ήρθε η ώρα να τον αναδείξεις. Αν πάλι δεν «πιάνουν» καθόλου τα χέρια σου, μην πτοηθείς! Επισκέψου τη μοδίστρα που σου επιδιόρθωσε το πουλόβερ και τη μπλούζα.

  1. NO WASTE - χαρίζω ή ανακυκλώνω

Πολύ σημαντικό επίσης για τη βιομηχανία των ενδυμάτων είναι το πρόβλημα του waste, καθώς μόνο στην Ευρώπη, το 87% των ρούχων – περίπου 11 κιλά ανά άτομο ετησίως – τα οποία παραμένουν στα αζήτητα της ντουλάπας των νοικοκυριών, καταλήγουν στις χωματερές, αντί να δοθούν κάπου ή να ανακυκλωθούν. Παγκοσμίως, η ποσότητα αυτή προσεγγίζει τους 9 εκατ. τόνους ετησίως, προκαλώντας επιπλέον σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Η δραστική μείωση των αποβλήτων είναι από τα κορυφαία εργαλεία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, κάτι που κάνει την κυκλική οικονομία να εξελίσσεται σε σχεδόν μονόδρομο βιώσιμης επιλογής για το μέλλον όλων μας. Αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία της Κοινωνικής Ντουλάπας Skip, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Fabric Republic: να συλλέγει ρούχα που δεν χρειαζόμαστε πια ή που δεν μας κάνουν και να τα προσφέρει σε ευπαθείς ομάδες ή να τα δίνει προς επαναξιοποίηση. Πρόκειται για μια σύγχρονη και αποτελεσματική εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας (επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση), η οποία προσφέρει στα ρούχα μια δεύτερη ζωή. Αν βαρέθηκες κάποιο ρούχο, το αγόρασες επιπόλαια ή άλλαξαν τα γούστα σου, επισκέψου μία από τις πολύχρωμες Κοινωνικές Ντουλάπες σε σχήμα T-shirt που βρίσκονται σε πολυσύχναστα σημεία της Αττικής («The Ellinikon Experience Park», Δήμος Αλίμου, Δήμος Ζωγράφου και ΟΑΚΑ). «Κρέμασε» το ρούχο σου και κάνε το καλό –για τον πλανήτη και τον συνάνθρωπο σου! Τα ρούχα, αφού συλλεχθούν στις εγκαταστάσεις της Fabric Republic, πλένονται και απολυμαίνονται με απορρυπαντικά Skip και διατίθενται, καθαρά και διαλεγμένα, σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Ακόμα και αυτά που δε δύναται πλέον να φορεθούν επειδή μπορεί να έχει καταστραφεί το ύφασμά τους, μεταποιούνται σε άλλης μορφής ρούχα ή αξεσουάρ και αξιοποιούνται εκ νέου. Από το ξεπερασμένο γραμμικό μοντέλο «αγοράζω - φοράω - πετάω» οδηγούμαστε στην βασική αρχή βιωσιμότητας «reuse, upcycle, recycle». Αποτέλεσμα αυτού, εκτός της κοινωνικής προσφοράς, είναι η σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με στόχο έναν πιο «καθαρό» και βιώσιμο πλανήτη.

Είναι σαφές ότι η βιωσιμότητα αποτελεί πλέον το «κλειδί» για μία καλύτερη ζωή. Πραγματοποιώντας μικρές αλλαγές και υιοθετώντας βιώσιμες συνήθειες σε καθημερινή βάση -συμπεριλαμβανομένης της γκαρνταρόμπας μας-, θέτουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο, βιώσιμο περιβάλλον και έναν πιο όμορφο κόσμο για εμάς και τα παιδιά μας. Ξεκίνα από σήμερα… γιατί δεν υπάρχει planet B, παρά μόνο plan B.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/ και για τις ακριβείς τοποθεσίες της Κοινωνικής Ντουλάπας Skip μπείτε στο skip.gr/social-closet και στα social media του Skip Greece (Facebook, Instagram & Youtube)