Γιατί πρέπει να ανακυκλώνουμε και όχι να πετάμε τα παλιά μας ρούχα

Σκέψου το περιβάλλον και δώσε τους μια δεύτερη ευκαιρία μέσα από την Κοινωνική Ντουλάπα Skip

Κοινωνική Ντουλάπα Skip: Η πρωτοβουλία που δίνει νέα ζωή στα παλιά σου ρούχα προσφέροντάς τα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Κάθε φορά που φτάνει το καλοκαίρι, κάτι μας πιάνει να ξεφορτωθούμε πράγματα από το σπίτι και ρούχα από τη ντουλάπα μας. Και τις περισσότερες φορές το χρειαζόμαστε πράγματι, μόνο που θα έπρεπε να πετάμε λιγότερο και να ανακυκλώνουμε περισσότερο. Ειδικά τα ρούχα, συχνά δεν το συνειδητοποιούμε, αλλά αποτελούν βασική πηγή μόλυνσης με περισσότερους από 9 εκατομμύρια τόνους παγκοσμίως να καταλήγουν κάθε χρόνο σε χωματερές επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Στην Ευρώπη, το συντριπτικό ποσοστό του 87% των αχρησιμοποίητων ρούχων καταλήγει στα σκουπίδια αντί να δωριστεί σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ή να ανακυκλωθεί.

Ακολουθώντας τη fast fashion προσέγγιση που προσφέρει πολύ χαμηλές τιμές για ρούχα χαμηλής ποιότητας με μικρό χρόνο ζωής, συμβάλλεις στη διόγκωση του προβλήματος. Η ντουλάπα σου γεμίζει με ρούχα που αγόρασες είτε παρασύρθηκες από την τιμή, είτε γιατί ήταν στη μόδα αλλά δεν ταίριαζαν στο στιλ σου και τελικά δε τα φόρεσες ποτέ ή ακόμα και γιατί έκανες αυτό το ψυχοφθόρο που κάνουμε οι περισσότερες στον εαυτό μας «θα το πάρω 2 νούμερα μικρότερο για να έχω κίνητρο να αδυνατίσω» -κάτι που τελικά δεν συμβαίνει ποτέ. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά ρούχα χωμένα σε πλαστικές σακούλες που ετοιμάζεσαι να πετάξεις στα σκουπίδια. Θα το έκανες αν ήξερες πόσο βλάπτει το περιβάλλον;

© Unsplash/ Sarah Dorweiler

Πολλά από τα ρούχα της fast fashion κατασκευάζονται από μη βιοδιασπώμενα υφάσματα. Έτσι, όταν καταλήγουν στις χωματερές δεν έχουν το κατάλληλο οξυγόνο που χρειάζεται για να διασπαστούν. Η έλλειψη οξυγόνου οδηγεί σε αποσύνθεση από τους μικροοργανισμούς που κατά τη διαδικασία αυτή παράγουν υποπροϊόντα όπως μεθάνιο. Η ανεξέλεγκτη παραγωγή μεθανίου που διαφεύγει στην ατμόσφαιρα, βλάπτει την ποιότητα του αέρα και τον πλανήτη μας. Γι’ αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ το τρίπτυχο: ReUse, Upcycle, Recycle!

Όταν δωρίζεις ή ανακυκλώνεις ρούχα που σου είναι περιττά, προσφέρεις την ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσει κάποιος που τα έχει περισσότερο ανάγκη και δεν θα χρειαστεί να αγοράσει νέα. Συνεισφέρεις έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος αφού η διαδικασία παραγωγής υφασμάτων χρειάζεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας και κάθε νέο ρούχο έχει περάσει από μια περίπλοκη διαδικασία που χρησιμοποιεί μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και άλλων πηγών. Η ανακύκλωση ρούχων εξοικονομεί ενέργεια μειώνοντας ή εξαλείφοντας την ανάγκη κατασκευής υλικών από την αρχή. Ομοίως, όταν αγοράζετε ανακυκλωμένα ρούχα, συμβάλλεις στη μείωση του όγκου της «γρήγορης μόδας».

© Unsplash/ Dan Gold

Υπάρχουν φορές που θέλεις να δωρίσεις παλιά ή αφόρετα ρούχα αλλά δεν ξέρεις πού. Πλέον είναι πολύ εύκολο να εντοπίσεις την κοντινότερη Κοινωνική Ντουλάπα Skip που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Fabric Republic και να προσφέρεις τα ρούχα που θέλεις. Μαζί, συλλέγουν ρούχα, τα απολυμαίνουν πλένοντάς τα με βιώσιμο τρόπο και απορρυπαντικά Skip και τα προσφέρουν σε ευπαθείς ομάδες. Όταν δεν είναι σε αρκετά καλή κατάσταση ώστε να φορεθούν, φροντίζουν να ανακυκλωθούν και να δημιουργηθούν νέα ρούχα και αξεσουάρ, όπως μπρελόκ κλειδιών, ζώνες, τσάντες κά.

Τις πολύχρωμες Κοινωνικές Ντουλάπες Skip σε σχήμα T-shirt επιμελήθηκαν ταλαντούχοι street artists και μπορείς να τις βρεις στο «The Ellinikon Experience Park», το Δήμο Αλίμου, το Δήμο Ζωγράφου και το ΟΑΚΑ. Μέσα από τη δράση αυτή, εκτός από τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, το Skip έχει στόχο, μέσα σε 1 χρόνο, να ανακυκλωθούν 10 τόνοι ρούχα και να βοηθηθούν 92 κοινωφελείς οργανώσεις, δηλαδή στο σύνολο περίπου 12.000 άτομα, άνδρες, γυναίκες, παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε ντουλάπα του σπιτιού μας μετατρέπεται σε Κοινωνική Ντουλάπα και μας κάνει συμμέτοχους στη μεγάλη αυτή αλυσίδα προσφοράς στον άνθρωπο και τον πλανήτη.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/ και για τις ακριβείς τοποθεσίες της Κοινωνικής Ντουλάπας Skip μπείτε στο skip.gr/social-closet και στα social media του Skip Greece (FacebookInstagram & Youtube).