Κοπέλα με σακίδιο πλάτης στο χέρι
© Unsplash/ Scott Webb
Lifestyle

10 tips οργάνωσης για την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο

Αν δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις, ο οδηγός που ακολουθεί μπορεί να σε βοηθήσει

Άνοιγμα σχολείων: Ένας οδηγός με χρήσιμα tips για να οργανωθείς για την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο.

Θυμάσαι πόσο διασκεδαστικό ήταν να ψωνίζεις για την επιστροφή στο σχολείο όταν ήσουν παιδί; Λοιπόν, σαν γονιός, γνωρίζεις πλέον ότι υπάρχουν πολλά που σηματοδοτούν μια επιτυχημένη σχολική χρονιά, πέρα από μερικά καλά σημειωματάρια. Η σχολική τσάντα, η γεμάτη με τα απαραίτητα κασετίνα και τα χαριτωμένα τετράδια είναι εξίσου σημαντικά με την προετοιμασία σπιτικών γευμάτων, την οργάνωση του προγράμματος των παιδιών και την καθιέρωση μιας πρωινής ρουτίνας χωρίς άγχος. Αν είσαι καινούργιος σε αυτό και δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις, ο οδηγός που ακολουθεί μπορεί να σε βοηθήσει να οργανωθείς για την επιστροφή (ή την πρώτη φορά) των παιδιών στο σχολείο. Υπάρχουν συμβουλές κατάλληλες για κάθε ηλικία παιδιών και το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζεσαι μεγάλο προϋπολογισμό για να δοκιμάσεις κάποιες από τις παρακάτω οργανωτικές λύσεις.

Πρόγραμμα για όλους

Οι καθημερινές ημέρες της εβδομάδας είναι συνήθως γεμάτες υποχρεώσεις για όλη την οικογένεια που κάπως πρέπει να οργανωθούν. Καλό το πρόγραμμα στο κινητό που σου στέλνει υπενθυμίσεις αλλά είναι καλή ιδέα να επενδύσεις σε ένα διάγραμμα στον τοίχο ή το ψυγείο που θα είναι προσβάσιμο από όλη την οικογένεια και θα βοηθήσει μικρούς και μεγάλους να παρακολουθούν τις δουλειές και τις υποχρεώσεις τους. Είτε πρόκειται για φροντιστήριο, μπαλέτο και εκδήλωση του σχολείου ή επαγγελματικό meeting, είτε για πλύσιμο των πιάτων και πέταγμα σκουπιδιών, δεν θα υπάρχει πια τρέξιμο της τελευταίας στιγμής και άγχος – ούτε και δικαιολογία «το ξέχασα».

Η χαρά της λίστας

Μπορεί στους millennials να αρέσει ούτως ή άλλως να κάνουν λίστες, αυτή είναι μια συνήθεια όμως που μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε γονιό ή κηδεμόνα να μείνει οργανωμένος και να μην ξεφύγει από τον προϋπολογισμό. Ετοίμασε μια λίστα με όσα ζητάει το σχολείο από το παιδί για τη νέα χρονιά (συνήθως τη δίνουν έτοιμη), μια λίστα με όσα καινούργια πράγματα μπορεί να χρειαστεί στο σπίτι ή το δωμάτιο για να καλύψουν τις νέες ανάγκες, με όσα θα χρειαστεί για τις εξωσχολικές του δραστηριότητες. Χαρτικά, ρούχα, παπούτσια, τσάντες, αξεσουάρ και είδη γραφείου όλα μαζεμένα. Έτσι θα μπορέσεις να ψωνίσεις όσα πραγματικά είναι ανάγκη χωρίς (πολλούς) περισπασμούς που ανεβάζουν τον τελικό λογαριασμό.

Δώσε τόπο στα βιβλία

Φρόντισε στο δωμάτιο του παιδιού (ή όπου υπάρχει βιβλιοθήκη) να δημιουργείς χώρο στα ράφια τόσο για τα νέα βιβλία της σχολικής χρονιάς όσο και για εξωσχολικά βιβλία. Όσο μεγαλώνει το παιδί είναι σημαντικό να αποκτά επιπλέον γνώσεις και πιο σφαιρική αντίληψη. Εφοδιάσου με λογοτεχνικά, ιστορικά, αστυνομικά, βιβλία ψυχολογίας και ψυχικής ενδυνάμωσης, κλασικά αλλά και κόμικς και ενθάρρυνε το παιδί σου να διαβάζει σε κάθε ευκαιρία. Έρευνες έχουν δείξει ότι το διάβασμα ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα, αποβάλλει το άγχος, επιβραδύνει παθήσεις του εγκεφάλου όπως Αλτσχάιμερ και άνοια, ενισχύει την ενσυναίσθηση και βελτιώνει τη μνήμη.

Γραφείο επαγγελματικών προδιαγραφών

Αν μετά από τόσους μήνες τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης, τυχαίνει να μην έχεις δημιουργήσει έναν ειδικό χώρο εργασίας ή διαβάσματος, τότε ήρθε η ώρα να το κάνεις. Ένα πρακτικό έπιπλο με συρτάρια, θέση για υπολογιστή ή laptop και βιβλιοθήκη σε κοντινή απόσταση και εργονομική καρέκλα, είναι πάντα απαραίτητο. Αυτή την περίοδο θα βρεις στα μεγαλύτερα καταστήματα ηλεκτρονικών και ειδών σπιτιού συνδυαστικά πακέτα και προσφορές που μπορείς να εκμεταλλευτείς για να κρατήσεις χαμηλό τον προϋπολογισμό σου. Ένας υπολογιστής που τα παιδιά θα μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες, να ετοιμάσουν εργασίες ή να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικές εκπομπές, σημειωματάρια με ονόματα ώστε ο καθένας να χρησιμοποιεί το δικό του, ένα συρτάρι με άφθονη γραφική ύλη κάθε είδους και ένα αλφαβητικό σύστημα ταξινόμησης των βιβλίων στη βιβλιοθήκη αρκούν για να έχεις τόσο εσύ όσο και τα παιδιά το τέλειο μέρος για εργασία ή διάβασμα.

Προετοιμασία γευμάτων

Τα γεύματα και σνακ που ετοιμάζεις εσύ στο σπίτι είναι πιο θρεπτικά και οικονομικά από οτιδήποτε καταναλώσουν έξω τα παιδιά. Συζήτησε με τα παιδιά τις προτιμήσεις τους, φτιάξε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα γευμάτων, ψώνισε στην αρχή της εβδομάδας τα απαραίτητα υλικά και φρόντισε για την έγκαιρη προετοιμασία τους. Χαριτωμένα τάπερ με κινούμενα σχέδια και επαναχρησιμοποιούμενα σακουλάκια και παγούρια θα γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοί σου. Δοκίμασε μερικές νέες συνταγές για να τους κρατήσεις ζωηρό το ενδιαφέρον, τσέκαρε συχνά τον πάτο της τσάντας για παραμελημένα γεύματα που δεν καταναλώθηκαν και επέτρεψε στον εαυτό σου και το παιδί σου μερικές ελεύθερες ημέρες. Κι εσύ να ξεκουραστείς από το μαγείρεμα και εκείνο να φάει εκείνη τη λουκανικόπιτα του κυλικείου που έχει βάλει στο μάτι.

Είσοδος - έξοδος σε πλήρη τάξη

Μια κρεμάστρα, μερικά ράφια και ένα κάθισμα κοντά στην κεντρική πόρτα αρκούν για να οργανώσεις σωστά την είσοδο και έξοδο από το σπίτι. Ζακέτες, μπουφάν και ομπρέλες κρεμασμένα τακτικά για να τα φορέσουν παιδιά και ενήλικες πριν βγουν και να τα βγάλουν μόλις μπουν. Ένα ράφι για τα κλειδιά, τα γυαλιά ηλίου και το πορτοφόλι ώστε να μην ξεχάσει κανείς τίποτα. Ένα κάθισμα για να βάλουν τα παπούτσια τελευταία στιγμή και να τα βγάλουν κατευθείαν μόλις μπουν. Κι ένα ρολόι που θα σε ειδοποιεί δέκα λεπτά πριν περάσει το σχολικό και όλα τέλεια. Το σπίτι θα παραμένει καθαρό για περισσότερο, δεν θα υπάρχουν πισωγυρίσματα για πράγματα που ξεχάστηκαν (μάλλον) και θα μειωθεί το άγχος της πρωινής αναχώρησης.

Κάνε την έρευνά σου

Όλοι οι γονείς θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους όσα περισσότερα εφόδια μπορούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα χρήματα που μπορούν να διαθέσουν είναι απεριόριστα. Κάνε εγκαίρως μια έρευνα αγοράς σε φροντιστήρια ενισχυτικής διδασκαλίας, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, σχολές χορού (από μπαλέτο μέχρι zumba ή παραδοσιακούς) και αθλητικούς ομίλους ώστε να καταλήξεις σε εκείνα που συνδυάζουν κορυφαίας ποιότητας υπηρεσίες και προσιτές τιμές.

Εξωσχολικές δραστηριότητες

Εκτός από το σχολείο, τις ξένες γλώσσες και τις αθλητικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες που πρέπει/ θέλει να παρακολουθεί το παιδί σου, είναι σημαντικό να βρίσκεις χρόνο μέσα στην εβδομάδα ώστε να κάνετε πράγματα μαζί, σαν οικογένεια. Ενημερώσου για εκπαιδευτικά εργαστήρια και events που πραγματοποιούν μουσεία και ιδιωτικοί φορείς (όπως το Μουσείο Πειραμάτων, το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, το Μουσείο Μπενάκη, το ΚΠΣΙΝ κ.ά.) και κλείσε θέση για τουλάχιστον ένα την εβδομάδα ώστε να μοιραστείτε δημιουργικές ώρες παίζοντας και μαθαίνοντας ταυτόχρονα.

Ιατρικές εξετάσεις

Όλα τα παιδιά οφείλουν να πραγματοποιήσουν κάποιες τυπικές εξετάσεις, τις οποίες πρέπει να προσκομίσουν στο σχολείο ή τον αθλητικό όμιλο για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις αθλητικές δραστηριότητες. Αναζήτησε τα προνομιακά πακέτα που προσφέρουν πολλά διαγνωστικά κέντρα λόγω της εποχής και κανόνισε ένα τσεκάπ για εσένα και τα παιδιά λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία ώστε να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες και τις προκλήσεις της νέας χρονιάς γεμάτοι υγεία και ζωντάνια. Αν δεις κάτι που σε προβληματίζει, συζήτησέ το εγκαίρως με τον παιδίατρο ή τον οικογενειακό σας γιατρό και πρόσθεσε στη λίστα των αγορών σου τις βιταμίνες ή τα συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να χρειάζονται.

Η γωνιά των αθλητών

Το ένα παιδί παίζει ποδόσφαιρο, το άλλο πάει χορό, εσύ κάνεις γιόγκα ή τένις, ο σύντροφός σου γυμναστήριο. Είναι ψυχοφθόρο και καθόλου πρακτικό να ψάχνεις κάθε φορά τον σωστό εξοπλισμό στο δωμάτιο, το μπάνιο, το σαλόνι, τον κήπο. Δημιούργησε με μερικά μικροέπιπλα μια γωνία που θα συγκεντρώνεται οποιοδήποτε ρούχο, αξεσουάρ ή εξοπλισμό αφορά αθλητική δραστηριότητα. Μπορείς ακόμη να βάλεις ταμπελάκια με ονόματα στα ράφια ώστε να είναι σαφές σε όλους που μπορούν να αφήσουν ή να πάρουν τα πράγματά τους και θα ελέγχεις πιο εύκολα ποια χρειάζονται καθάρισμα, συντήρηση ή αλλαγή.

Χαρούμενο πρωινό ξύπνημα

Όσο καλύτερα έχουν κοιμηθεί τα παιδιά, τόσο πιο εύκολο (θεωρητικά) θα είναι να ξυπνάνε νωρίς το πρωί για το σχολείο. Είναι σημαντικό να κρατήσεις τα ηλεκτρονικά μακριά τους, ειδικά τις νυχτερινές ώρες, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε ανήσυχο ύπνο. Υιοθέτησε έναν κανόνα (που καλύτερα να ισχύει για όλους) απόστασης από τις ηλεκτρονικές συσκευές –τηλεοράσεις, υπολογιστές, τάμπλετ, κινητά και κονσόλες παιχνιδιών–, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την ώρα του ύπνου. Ακόμη, προσπάθησε να περιορίσεις τον χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά σε οθόνες καθημερινά. Μπορεί να γκρινιάζουν παραπάνω αλλά αυτό που δεν ξέρουν (ενώ εσύ πια ξέρεις) είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα περνούν σχεδόν αναγκαστικά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους μπροστά σε οθόνες. Όσο υπάρχει ακόμα η επιλογή, βοήθησέ τα να την εκμεταλλευτούν.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice