ροζ δαχτυλίδι
© Instagram/ luxuryexplained
Lifestyle

Η ιστορία του σπάνιου ροζ διαμαντιού που πουλήθηκε έναντι 57,7 εκατομμυρίων δολαρίων

Williamson Pink Star: Πώς πήρε το όνομά του και πώς σχετίζεται με την καρφίτσα Cartier της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ

Ένα σπάνιο ροζ διαμάντι, το Williamson Pink Star, πουλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ έναντι σχεδόν 58 εκατομμυρίων δολαρίων σημειώνοντας ρεκόρ τιμής καρατίου σύμφωνα με τον οίκο Sotheby's

Απ’ ότι φαίνεται το ροζ δεν είναι τάση μόνο στα ρούχα. Είκοσι λεπτά χρειάστηκαν μόνο για να πουληθεί το  “fancy vivid”  Williamson Pink Star. Αρχές Οκτωβρίου στο Χονγκ Κονγκ, πουλήθηκε ένα σπάνιο σπάνιο ροζ διαμάντι, το Williamson Pink Star των 11,15 καρατίων, έναντι 453,2 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ (57,7 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή που έχει καταβληθεί ποτέ σε δημοπρασία για οποιοδήποτε κόσμημα σύμφωνα με τον οίκο Sotheby's.

Η τιμή ανά καράτι του Williamson Pink Star, ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια δολάρια αποτελώντας νέο ρεκόρ δημοπρασίας! Το προηγούμενο ρεκόρ τιμής ανά καράτι δημοπρασίας για ένα φανταχτερό ζωηρό ροζ διαμάντι ήταν 2.656.909 δολάρια για το Winston Pink Legacy 18,96 καρατίων, που πουλήθηκε το 2018.

Η νικητήρια προσφορά, έγινε από έναν αγοραστή από τη Μπόκα Ρατόν της Φλόριντα, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη και ήταν υπερδιπλάσια από την εκτιμώμενη τιμή πώλησης των 21 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η πώληση «δεν πιστοποιεί μόνο την ανθεκτική ζήτηση για διαμάντια κορυφαίας ποιότητας στην Ασία, αλλά και την αυξημένη ευαισθητοποίηση για τη μεγάλη σπανιότητα των ροζ διαμαντιών», δήλωσε ο Wenhao Yu, πρόεδρος του τμήματος κοσμημάτων και ρολογιών του οίκου Sotheby's Asia.

Το Williamson Pink Star πήρε το όνομά του από δύο θρυλικά ροζ διαμάντια. Το πρώτο είναι το διαμάντι Williamson των 23,60 καρατίων, το οποίο παρουσιάστηκε στην αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ ως γαμήλιο δώρο το 1947, ενώ το δεύτερο είναι το διαμάντι Pink Star των 59,60 καρατίων που πωλήθηκε σε δημοπρασία το 2017 έναντι του ποσού ρεκόρ των 71,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πιο αναλυτικά, η βασίλισσα έλαβε το ακατέργαστο ροζ διαμάντι 54,5 καρατίων το 1947 ως γαμήλιο δώρο από τον Καναδό γεωλόγο Dr. John Thorburn Williamson, ένθερμο βασιλικό, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης του ορυχείου Mwadui στην Τανζανία όπου και ανακαλύφθηκε. Δύο μήνες χρειάστηκαν για να κόψουν οι λαπιδαρίστες Briefel και Lemer του Clerkenwell στο Λονδίνο την πέτρα σε ένα στρογγυλό διαμάντι 23,6 καρατίων σε κοπή μπριγιάν. Ο ροζ πολύτιμος λίθος τοποθετήθηκε σε μια καρφίτσα με λευκό διαμάντι σε λουλούδι που σχεδίασε ο Frederick Mew της Cartier στο Λονδίνο το 1953. Σύμφωνα με τον HughRoberts, συγγραφέα του βιβλίου The Queen's Diamonds, η καθυστέρηση στο δέσιμο οφειλόταν στην επιθυμία του Dr. Williamson να προσθέσει και άλλα ροζ διαμάντια στο αρχικό του δώρο. Καθώς αυτά δεν υπήρχαν, πρόσθεσε αντ' αυτού 170 μικρά μπριγιάν, 12 μπαγκέτες και 21 μαρκίζες.

Τη διάσημη καρφίτσα Cartier φόρεσε η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ σε πολλές σημαντικές εκδηλώσεις. Ανάμεσα τους ήταν ένας περίπατος με το Φίλιππο τον Ιούνιο του 1977 στα πλαίσια εορτασμού των 25 χρόνων επετείου (Silver Jubilee) και ο γάμος του Καρόλου και της Νταϊάνα το 1981.

Βασίλισα Ελισάβετ σε περίπατο
7 Ιουνίου 1977: Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ χαιρετά το πλήθος, φορώντας την καρφίτσα Cartier με το ροζ Williamson διαμάντι, έξω από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στη διάρκεια των εορτασμών της 25ης επετείου γάμου της με το Φίλιππο ©Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images

Τα ροζ διαμάντια ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στα ορυχεία Kollur στην Ινδία στις αρχές του 17ου αιώνα και έκτοτε εξορύσσονται στην Αυστραλία. Βραζιλία, Νότια Αφρική, Τανζανία, Καναδάς κ.λπ.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice