Η φωτογράφιση των μοντέλων του GNTM με θεματική tennis
© Instagram/ GNTM
Lifestyle

GNTM 5: Συναντιούνται τελικά η μόδα και το τένις;

4 στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι ο Τάσος Σωφρονίου είπε τελικά την αλήθεια

Η επιρροή του αθλήματος του τένις στη μόδα με αφορμή την δοκιμασία των κοριτσιών στο επεισόδιο του GNTM

Στο επεισόδιο του GNTM 5 της περασμένης Τρίτης, η παραγωγή μας επιφύλασσε μια φωτογράφιση με τη θεματική “Μόδα και τένις”. “Η μόδα πάντα παίρνει τα ετερόκλητα και τα παντρεύει” ανέφερε ο Τάσος Σωφρονίου, όταν παρουσίαζε τη δοκιμασία στις διαγωνιζόμενες του τηλεπαιχνιδιού. Πολλοί αναρωτήθηκαν αν η ιδέα αυτή αποτελεί μία πραγματικότητα στον κόσμο της μόδας ή αν είναι ένα ακόμη κόλπο της παραγωγής με στόχο να αποκτήσει κάποιο νόημα η δοκιμασία, στην οποία υποβλήθηκαν τα μοντέλα στο συγκεκριμένο επεισόδιο. Έχει δίκιο ο Σωφρονίου κι αν ναι, που συναντώνται το τένις και η μόδα; 

Το τένις πρωταγωνιστεί στα εξώφυλλα μεγάλων περιοδικών

Ο Τάσος Σωφρονίου είχε σε μεγάλο βαθμό δίκιο. Το τένις αποτελεί συχνά θεματική μεγάλων φωτογραφίσεων μόδας, καθώς τα εξώφυλλα περιοδικών με δημοφιλείς celebrities σε γήπεδα τένις, είτε με τη χαρακτηριστική ενδυμασία είτε χωρίς αυτήν, είναι πολυάριθμα. Πολλά από αυτά τα εξώφυλλα, μάλιστα, έχουν μείνει στην ιστορία. Το τένις, όσο και η σχετική με αυτό ενδυμασία έχουν χαρακτήρα αριστοκρατικό. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι τα ρούχα του τένις εκτός από φινετσάτα, είναι και σέξι. Ο συνδυασμός αυτός φαίνεται ότι αποτελεί το τέλειο concept για μια πετυχημένη φωτογράφιση ενός αθλητή ή ενός celebrity.

H Serena Williams φωτογραφίζεται με ρούχα υψηλής ραπτικής σε γήπεδο τένις
ⓒ Instagram/ serenawilliams
Ο Roger και ηMika Federer φωτογραφίζονται για το “Team Effort”
© Vogue/ Patrick Demarchelier

Οι iconic τένις στολές των γυναικών 

Η ενδυμασία των παικτών του τένις στο γήπεδο έχει απήχηση τόσο στο κοινό, όσο και στους σχεδιαστές ρούχων. Έτσι δημιουργείται μια ακόμη σύνδεση του τένις με τη μόδα. “Οι ενδυματολογικές επιλογές των παικτών του τένις είναι συχνά εμβληματικές” είχε αναφέρει η  θρυλική παίκτρια του τένις Billie Jean King. 

Στις αρχές του 1900, οι γυναίκες έπαιζαν τένις με φορέματα με ψηλό γιακά, φούστες μέχρι τον αστράγαλο και μακρυμάνικα μπλουζάκια. Όλα αυτά περιόριζαν την ελευθερία των κινήσεών τους. Μέχρι τη δεκαετία του 1940, οι αθλήτριες του τένις είχαν καταφέρει να επιβάλλουν τα σορτς και τις μίνι φούστες στα γήπεδα. Από τον κορσέ της βικτωριανής εποχής μέχρι την υιοθέτηση της αγαπημένης μας μίνι φούστας, τα ρούχα του τένις αντικατοπτρίζουν τους κοινωνικούς αγώνες, όπως αυτόν της ελευθερίας των γυναικών.

Country Week tennis
Ⓒ Wikimedia Commons/ Sam Hood

Οι στολές τένις σε καμπάνιες μεγάλων σχεδιαστών

Εδώ και δεκαετίες, οι σχεδιαστές αντιλήφθηκαν την εξαιρετική αισθητική που έχει η στολή του τένις και άρπαξαν την ευκαιρία να την αξιοποιήσουν στις κολεξιόν τους. Το φαρδύ μπλουζάκι πόλο και η παραλλαγή της πλισέ φούστας της συλλογής Sacai's resort 2021, αλλά και τα παστέλ φορέματα τένις από την κολεξιόν Versace resort 2021, αποτελούν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο η μόδα εμπνέεται από το τένις.

Καμπάνιες βασισμένες σε θρύλους του τένις

Η επιρροή του tennis style στις κολεξιόν των σχεδιαστών δεν αξιοποιήθηκε μόνο ως πηγή έμπνευσης. Τα μεγαλύτερα αθλητικά fashion brands, όπως η Nike και η adidas, εκδήλωσαν από πολύ νωρίς την υποστήριξή τους στους αθλητές του τένις, δημιουργώντας σειρές ρούχων βασισμένες σε αυτούς.

Τα γνωστά παπούτσια Stan Smith είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το πρώτο μοντέλο Stan Smith, το οποίο κυκλοφόρησε το 1965, είχε το όνομα του Γάλλου τενίστα Robert Haillet. Όταν ο Haillet αποσύρθηκε από το τένις, η adidas αναζήτησε τον επόμενο παίκτη που θα εκπροσωπούσε την καμπάνια του παπουτσιού. Αυτός ήταν ο Αμερικανός Stan Smith. Ο Stan Smith σκαρφάλωσε στην κορυφή του τένις, με αποτέλεσμα να υπογράψει πολύ σύντομα ένα μεγάλο συμβόλαιο με την εταιρεία adidas. Τελικά το 1978 τα παπούτσια μετονομάστηκαν επίσημα σε adidas Stan Smith. Η συνεργασία με τον τενίστα Stan Smith αύξησε απίστευτα την απήχηση του παπουτσιού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Billie Jean Moffitt King, Pancho Segura, and Stan Smith at tennis clinic in Los Angeles, Calif., 1966
Ⓒ Wikimedia Commons/ UCLA Library Special Collections

Παρότι, ο Smith σταδιακά εγκατέλειψε το τένις τη δεκαετία του 1980, το αθλητικό παπούτσι, διατηρώντας το όνομα του τενίστα, έγινε must μέσα και έξω από τα γήπεδα του τένις. Τα παπούτσια Stan Smith είναι πλέον διαθέσιμα σε αμέτρητες εκδοχές.

Λέγεται ότι η δεκαετία του '70 είχε τους πιο πολλούς στυλάτους παίκτες τένις, όπως τον Borg, τον Vilas, τον McEnroe και τον Ashe. Προηγήθηκε η ίδρυση της Lacoste από το αστέρι του τένις René Lacoste το 1933. Αναμφισβήτητα, αυτές ήταν ιστορικές στιγμές για το τένις στην μόδα. Σήμερα, ωστόσο, εξακολουθούμε να αγαπάμε το tennis style, καθώς φοράμε το tennis sweater, τις  κομψές και άνετες μίνι φούστες και τα χαρακτηριστικά visor καπέλα. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το τένις είναι πράγματι ένα σημείο αναφοράς στον κόσμο της μόδας.

Συναντιούνται τελικά η μόδα και το τένις;

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice