Πανέμορφα vintage, thrifted, reworked, χειροποίητα, χρηστικά και διακοσμητικά είδη σπιτιού, που είναι ελληνικά και sustainable
20 αντικείμενα που θα φέρουν καλοτυχία στο σπίτι
Σύμβολα και γούρια από όλο τον κόσμο που φέρνουν τύχη
Με τη φθινοπωρινή επιστροφή στο σπίτι που χρειάζεται ανανέωση, σας προτείνουμε 20 αντικείμενα από τις κουλτούρες του κόσμου που φέρνουν καλή τύχη.
Όλες οι χώρες, όλες οι κουλτούρες, όλοι οι λαοί έχουν σύμβολα, πρακτικές και αντικείμενα που φέρνουν καλή τύχη. Εξευμενίζουν τα πνεύματα. Δίνουν καλές δονήσεις. Σε κάνουν να νοιώσεις λίγο καλύτερα αν τα δεις το πρωί, τοποθετημένα με γούστο επάνω σε ένα κομοδίνο, στην είσοδο του σπιτιού ή στην έξοδο, επάνω σε μία κονσόλα, κρεμασμένα σε έναν τοίχο, ή τοποθετημένα ευλαβικά μέσα σε κάποιο μικρό shrine ή εικονοστάσι του σπιτιού. Ή ακόμα και σε ένα μαγαζί, σε έναν χώρο εργασίας, σε έναν χώρο μελέτης και δημιουργίας. Τα αντικείμενα αυτά, που συνήθως είναι και σε πολύ όμορφες διακοσμητικές για το σπίτι εκδοχές, εκτός από τη συνήθεια της παράδοσης, φέρουν και μια ιστορία το καθένα για το πώς έφτασαν να θεωρούνται τυχερά και ευοίωνα.
Είναι, για παράδειγμα, πασίγνωστο ξόρκι σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, το Μπλε Μάτι, το ματόχαντρο που κρεμιέται σε κλειδιά, σε παρμπρίζ αυτοκινήτου, σε εξώπορτες, σε κομπολόγια, σε σταυρουδάκια και σε μενταγιόν, γίνεται ακόμα και ζωγραφιά σε βάρκες (πολύ συνηθισμένο στη Μάλτα). Είναι το φυλαχτό που διώχνει την κακή ενέργεια του “Γαλανομάτη” που ματιάζει, μία δοξασία των πιο μελαχρινών λαών για τους γαλανομάτηδες βόρειους που, συχνά, ιστορικά, κατέβαιναν με κατακτητικές διαθέσεις προς τον νότο. Ένα ταξίδι στα αντικείμενα που φέρνουν τύχη στο σπίτι, σε όλο τον κόσμο, μπορεί να σας δώσει ιδέες και για τη φθινοπωρινή διακόσμηση του δικού σας σπιτιού, ανάλογα με το στιλ της κάθε χώρας.
* Bελανίδια (Αγγλία)
Κλασικό φθινοπωρινό στολίδι για το σπίτι που ζεσταίνει με το χρώμα, την υφή και το σχήμα του, συνδυασμένο με άλλες εποχιακές πρασινάδες. Πολύ πριν τα βελανίδια θεωρηθούν καλή τύχη, συνδέονταν με τη μαγεία: ήταν ένα σύμβολο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο μάγισσες. Όταν η μία έδινε στην άλλη ένα βελανίδι, μέσα στο δάσος, σήμαινε ότι ήταν ασφαλής μαζί της. Τα βελανίδια θεωρείται ότι προστατεύουν την υγεία. Αν κουβαλάς ένα βελανίδι μαζί σου, σε προστατεύει και σε ανακουφίζει από πόνους και ασθένειες.
* Σκαραβαίος (Αίγυπτος)
Ένα γούρι που χρονολογείται από το 2345 π.Χ. Τόσα χρόνια, δεν μπορεί να έκαναν λάθος όσοι το πίστευαν. Ο σκαραβαίος αντιπροσώπευε τη νέα δημιουργία και την αιώνια ζωή και συνδέεται με τον Αιγύπτιο Θεό του Ανατέλλοντος Ήλιου, τον Κέπρι. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην αρχαία Αίγυπτο. Οι Αιγύπτιοι που παρατήρησαν τον σκαραβαίο είδαν ότι κυλάει την κοπριά στο έδαφος και αυτό το συνέδεσαν με το ταξίδι του ήλιου στον ουρανό. Ο σκαραβαίος γεννούσε επίσης τα αυγά του σε σώματα νεκρών ζώων, κάτι που οι Αιγύπτιοι συνέδεαν με τη δημιουργία ζωής από νεκρή ύλη. Στη σημερινή εποχή, εκτός από σύμβολο καλής τύχης και, συνήθως, σε διακοσμητικές αναπαραστάσεις με υπέροχα χρώματα, είναι και ο γνωστός “σκαραβαίος” της VW που έχει τη δική του καλτ ιστορία. Στο σπίτι, προτιμήστε τον σε τασάκι, πρες παπιέ ή δαχτυλίδι.
* Ο Nenette και η Rintintin (Γαλλία)
Παραδοσιακές Παριζιάνικες κούκλες φτιαγμένες από νήματα. Η προέλευσή τους έχει πολλές παραλλαγές, με την συνηθέστερη να λέει ότι η μόδα τους ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Nenette και η Rintintin δίνονταν ως γούρια σε Γάλλους στρατιώτες ή φοριούνταν πάνω στα ρούχα τους από Παριζιάνους για να τους προστατεύσουν κατά τις εχθρικές επιδρομές. Ένα κομμάτι νήματος συνδέει την Rintintin και τον Nenette και δεν πρέπει να σπάσει. Επίσης τα γούρια δεν έπρεπε ποτέ να αγοράζονται, μόνο να προσφέρονται γιατί, διαφορετικά, θα έχαναν τις ιδιαίτερές τους δυνάμεις. Σήμερα, δείχνουν τόσο κουλέρ λοκάλ που μόνο αν αποφασίσετε να στήσετε ένα γαλλικό μπιστρό μέσα στο σαλόνι σας θα ταίριαζαν καρφωμένες στον τοίχο.
* Γουρουνάκια (Γερμανία)
Το “τυχερό γουρούνι” ή “γκλούκσβάιν” δεν θα μπορούσε παρά να είναι όνομα μπυραρίας στη Γερμανία ή παραδοσιακό γούρι (αν και με τόσα λουκάνικα που καταναλώνουν οι Γερμανοί δεν ξέρουμε πόσο τυχερό είναι αυτό το γουρούνι). Πάντως, στη χώρα, το γουρούνι συμβολίζει τη γονιμότητα και την καλή τύχη. Για αυτό τον λόγο είναι συχνά και ζωγραφισμένο επάνω σε ευχητήριες κάρτες για τη νέα χρονιά ή αποτελεί Χριστουγεννιάτικο δώρο – το ίδιο και σε άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες όπως η Νορβηγία και η Σουηδία. Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές από χαριτωμένα 9ή και όχι τόσο) γουρουνάκια σε διάφορες στάσεις και από διάφορα υλικά που είναι αδύνατο να μη βρείτε κάποιο που θα ταιριάζει με τη φθινοπωρινή νότα στο σπίτι σας. Στη χειρότερη ακολουθήστε την πιο σοφή επιλογή: αγοράστε ένα γουρουνάκι-κουμπαρά και αρχίστε να βάζετε από 5 ευρώ κάθε μέρα, μαζεύοντας το μπάτζετ για τις καλοκαιρινές διακοπές.
* Μαγικά gris-gris (Γκάνα)
Αντιμετωπίστε τα με χιούμορ, σαν αντικείμενα που φέρουν έναν εξωτικό αέρα και μία εσάνς μαγείας που ταιριάζει με τη μεγάλη γιορτή του φθινοπώρου, το Halloween. Τα gris-gris ξεκίνησαν από την Γκάνα αλλά έγιναν δημοφιλή φυλαχτά και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στη Λουιζιάνα για παράδειγμα. Τα gris-gris μπορεί να είναι πολλά διαφορετικά πράγματα /αντικείμενα και θεωρείται ότι σταματούν το κακό κουτσομπολιό, φέρνουν τύχη, αγάπη, υγεία και χρήμα. Κυρίως ήταν κούκλες ή ειδώλια θεοτήτων αλλά στη σημερινή τους μορφή είναι μικρά καλοφτιαγμένα σακουλάκια τα οποία πρέπει να περιέχουν τέσσερα διαφορετικά στοιχεία: αλάτι, λιβάνι, νερό και φωτιά (η οποία συνήθως συμβολίζεται με ένα κερί). Τα συστατικά πρέπει απαραίτητα, λέει, να είναι σε περιττό αριθμό και ποτέ παραπάνω από 13.
* Worry dolls (Γουατεμάλα)
Λιλιπούτεια, μικρά κουκλάκια, φτιαγμένα με νήματα που έρχονται μερικές μαζί, μέσα σε ένα μικρό ξύλινο κουτί. Οι “κούκλες της ανησυχίας” δεν φέρνουν τύχη όπως τα περισσότερα γούρια αλλά διώχνουν τις στενάχωρες σκέψεις και τον φόβο τη νύχτα, χαρίζοντας έναν ήρεμο, γαλήνιο ύπνο. Τα κουκλάκια μπαίνουν κάτω από το μαξιλάρι σου και σου αδειάζουν το μυαλό από τις κακές σκέψεις. Κάθε κουκλάκι, λέει η παράδοση, παίρνει μακριά ένα μόνο πρόβλημα τη φορά. Για περισσότερα προβλήματα, χρειάζεσαι περισσότερα κουκλάκια. Μπορεί η σημασία τους να ωχριά μπροστά στα υπόλοιπα παγκόσμια γούρια, αλλά αν τις σκεφτείς τοποθετημένες μαζί με άλλα μικρά αντικείμενα, με το δικό του νόημα το καθένα, σε μία μινιατουροθήκη, ξαφνικά γίνονται μια ωραία, κάπως παραμυθένια προσθήκη στο “ντουλάπι σου με τα παράξενα πράγματα”.
* Πέταλο (Η.Π.Α.)
Αν και το πέταλο είναι κοινό στις Ηνωμένες Πολιτείες ως σύμβολο καλής τύχης, μπορεί επίσης να βρεθεί στην Ισλαμική τέχνη και στην Αιγυπτιακή εικονογραφία. Ενώ οι δεισιδαίμονες πιστεύουν ότι το να κρεμάσετε ένα πέταλο πάνω από την πόρτα σας θα φέρει προστασία του σπιτιού και καλή τύχη, πολλοί διαφωνούν σχετικά με τον σωστό τρόπο να το κρεμάσετε. Κάποιοι πιστεύουν ότι τα πέταλα πρέπει να είναι στραμμένα προς τα επάνω, υποστηρίζοντας ότι αυτός ο προσανατολισμός αποτυπώνει και συλλέγει καλή τύχη. Άλλοι διαφωνούν, προτείνοντας ότι τα σημεία του πέταλου πρέπει να κοιτούν προς τα κάτω, έτσι ώστε η καλή τύχη να πέσει σε όλους όσους περνούν την πόρτα. Το θέμα, βέβαια, είναι να μην πέσει σε κανένα κεφάλι.
*Ονειροπαγίδα (Η.Π.Α.)
Όπως και οι worry dolls, οι κούκλες που σου παίρνουν μακριά τη στεναχώρια, το Ινδιάνικο Chippewa ή ονειροπαγίδα χρησιμοποιείται για να πιάνει, στον ιστό της τους εφιάλτες και να χαρίζει έναν ήσυχο ύπνο. Προέρχεται από τον θρύλο της Ojibwa, της Γυναίκας Αράχνης που προστατεύει τα παιδιά. Επιτρέπει στα καλά όνειρα να κυλούν ελεύθερα στο σπίτι, γι’αυτό και συχνά την κρεμούν όχι μόνο στα υπνοδωμάτια αλλά και στις εισόδους των σπιτιών. Ο θρύλος λέει ότι όταν ο ήλιος ανατέλλει, τα άσχημα όνειρα που πιάνονται στην ονειροπαγίδα διαλύονται, καθώς δεν μπορούν να επιβιώσουν στο φως της ημέρας. Σήμερα, η ιδέα της κατασκευής μίας ονειροπαγίδας έχει πάρει πολλές καλλιτεχνικές παραλλαγές και μπορεί να τη βρει κανείς σε κάθε στιλ – και όχι μόνο φολκλόρ ινδιάνικο, ώστε να ταιριάζει σε κάθε ύφος διακόσμησης χώρου. Δεν παύει όμως να δίνει έναν ρομαντικό, ονειρικό τόνο.
* Η γάτα που χαιρετάει (Ιαπωνία)
Πάει παντού και με τα πάντα κυρίως γιατί είναι ένα χαριτωμένο αγαλματάκι που σε χαιρετάει. Η Maneki Neko (η γάτα που γνέφει) διατηρεί μία συνεχή κίνηση με το ποδαράκι της: εάν κουνάει το αριστερό πόδι, σημαίνει ότι θα προσελκύσει πελάτες και θα φέρει καλή δουλειά στους ιδιοκτήτες καταστημάτων. Εάν χαιρετάει με το δεξί πόδι, προσελκύει χρήματα και ευημερία. Συμφέρει όπως και να είναι. Η Maneki Neko έχει διαφορετικό συμβολισμό ανάλογα με τα χρώματά της. Το λευκό σημαίνει ευτυχία, το μαύρο σημαίνει προστασία, το πράσινο σημαίνει υγεία και αν είναι φτιαγμένη από λευκό βαμβακερό ύφασμα σημαίνει εξαιρετική καλή τύχη. Διαλέξτε ποιο πάει στο σαλόνι σας και προχωρήστε.
* Ελέφαντας (Ινδία και Ταϊλάνδη)
Ακόμα και σαν έκφραση, υπάρχει σχεδόν πάντα “ένας ελέφαντας στο δωμάτιο”. Σύμβολο καλής τύχης σε όλη την Ασία αλλά κυρίως στην Ινδία και στην Ταϊλάνδη, εμπνέει δύναμη, σταθερότητα και σοφία. Αν ο ελέφαντας βρίσκεται έξω από το σπίτι κοιτάζοντας προς την πόρτα, φέρνει καλοτυχία στο σπιτικό, για αυτό τον λόγο και πολλοί μαγαζάτορες βάζουν έναν ελέφαντα στην εξώπορτα των μαγαζιών τους. Προσοχή όμως: η προβοσκίδα πρέπει πάντα να είναι προς τα επάνω. Πολλοί λένε όμως ότι η προβοσκίδα προς τα κάτω σημαίνει ότι η καλή τύχη μοιράζεται προς όλους και όχι μόνο στους μαγαζάτορες ή τους νοικοκυραίους του σπιτιού. Σαν διακοσμητικό αντικείμενο, ο ελέφαντας, μπορεί να είναι από πλούσια στολισμένος με ανατολίτικο και ασιατικό στιλ, ή σε πιο μίνιμαλ αισθητική, σκαλισμένος σε ξύλο.
* Ο Βούδας που γελάει (Ινδία και Ταϊλάνδη)
Το αγαλματάκι του Βούδα που γελάει είναι μία ευχάριστη φιγούρα μέσα σε ένα σπίτι με πολλά φυτά εσωτερικού χώρου, ή ριντό και ανατολίτικα παραβάν. Όπως και να τον χρησιμοποιήσετε, για τους Ινδούς, τους Ταϊλανδούς αλλά και για πολλούς άλλους λαούς στον κόσμο είναι η ευτυχία, η αφθονία και η χαρά. Μάλιστα, πολλοί πιστεύουν ότι η τύχη του Βούδα που γελάει είναι αποτελεσματική μόνο αν τρίβεις το στομάχι του καθημερινά, διατηρώντας πάντα μια θετική στάση. Εκτός από την εξέχουσα κοιλιά του, ο χαρούμενος Βούδας φέρει συχνά και άλλα χαρακτηριστικά μαζί του, όπως πέντε παιδάκια να τον περιβάλλουν ή μια υφασμάτινη τσάντα. Η δε πόζα που έχει και τα αντικείμενα που κουβαλά καθορίζουν τι είδους τύχη φέρνει στους ανθρώπους.
* Τετράφυλλο τριφύλλι (Ιρλανδία)
Το γούρι του τετράφυλλου τριφυλλιού είναι μια νότα δροσιάς και φρεσκάδας σε έναν χώρο. Θυμίζει δάση, ξωτικά, παραμύθια και βορεινό κλίμα, καιρό που χειμωνιάζει. (Σε τρίφυλλο απλώς δηλώνει ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είναι Παναθηναϊκός). Οι πιθανότητες να βρεθεί ένα τετράφυλλο τριφύλλι είναι 1 στις 10.000, γι' αυτό και θεωρείται τόσο τυχερό. Οι τέσσερις πλευρές συμβολίζουν την πίστη, την ελπίδα, την τύχη και την αγάπη, και όποιος το βρει λέγεται ότι θα αποκτήσει μεγάλη περιουσία εκείνη την ημέρα. Ένας χριστιανικός μύθος υποστηρίζει ότι η Εύα πήρε μαζί της ένα τετράφυλλο τριφύλλι μετά την εκδίωξή της από τον Παράδεισο για να της το υπενθυμίζει. Το τέσσερα θεωρείται επίσης αντρικός αριθμός και σχετίζεται με τις τέσσερις πλευρές του σταυρού, έτσι ορισμένοι πιστεύουν ότι το τετράφυλλο τριφύλλι είναι ένα κομμάτι του Παραδείσου ή του Κήπου της Εδέμ.
* Το Χεράκι Hamsa (Ισραήλ και Μέση Αντολή)
Το χεράκι Hamsa ή Khamsa είναι σύμβολο καλής τύχης σε πολλούς λαούς γύρω από τη Μεσόγειο, κυρίως σε μουσουλμανικές και εβραϊκές κοινότητες. Συνήθως είναι κόσμημα που κρεμιέται στον λαιμό ή αντικείμενο περφορέ μέταλλο που κρεμιέται στον τοίχο ή στην είσοδο του σπιτιού, χωρίς να έχει σημασία αν το χεράκι κοιτάζει προς τα επάνω ή κάτω. Η λέξη “hamsa” αναφέρεται στον αριθμό 5 στα εβραϊκά και συμβολίζει τα πέντε βιβλία της Τορά. Στο Ισλάμ, τα πέντε δάχτυλα συμβολίζουν τους πέντε πυλώνες του Ισλαμισμού. Το μάτι, στο κέντρο της παλάμης, είναι ο οφθαλμός που βλέπει τα πάντα και προσέχει αυτόν που το φοράει. Πολλές φορές φοριέται και ζωγραφισμένο με κόκκινη χένα επάνω στο δέρμα.
* Η πιπερίτσα ή κέρατο (Ιταλία)
Στα ιταλικά “cornicello”. Δηλαδή ένα στολίδι σμιλεμένο σε διάφορα είδη υλικών, που φοριέται σαν κόσμημα κρεμασμένο στο λαιμό ή τοποθετείται σε κάποιο σημαδιακό σημείο του σπιτιού. Το φορούν συχνά στην Ιταλία οι γυναίκες που περιμένουν παιδί και οι μητέρες που θηλάζουν. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι προέρχεται από το σχήμα της μικρή, κόκκινης, καυτερής πιπεριάς αλλά κάποιοι φολκλοριστές ιστορικοί υποστηρίζουν ότι συμβολίζει το κέρατο κάποιου άγριου ζώου από την Αφρική. Σήμερα, σαν κόσμημα ή αντικείμενο διακοσμητικό έχει στιλιζαριστεί πολύ και το βρίσκετε σε πολλές διαφορετικές εκδοχές.
* Χρυσός Φρύνος (Κίνα)
Διάσημο γούρι του φενγκ σούι, το jin chan, ή “Χρυσός Φρύνος”, είναι δημοφιλές στην Κίνα ως σύμβολο τύχης και επιτυχίας. Λέγεται ότι ο βάτραχος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας πανσελήνου, φέρνοντας καλή τύχη και αποκρούοντας τυχόν άσχημα νέα. Με μόνο τρία πόδια, καθισμένος σε ένα σωρό νομίσματα με ένα νόμισμα στο στόμα του, αυτός ο βάτραχος “ζει” στους κινεζικούς θρύλους αλλά μπορεί να είναι και ένα ωραίο διακοσμητικό στην είσοδο του σπιτιού, εκεί που αφήνετε τα κλειδιά σας για παράδειγμα, σε μία σινουά αισθητική σπιτιού. Σύμφωνα με το μύθο, ο πριν-γίνει-θεός των Ταοϊστών Liu Hai συνάντησε μια αλεπού που ήθελε να τη σώσει και να τη μεταμορφώσει σε μια όμορφη γυναίκα η οποία με τη σειρά της θα τον βοηθούσε να γίνει θεός. Για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε να ξεγελάσει έναν βάτραχο να μπει σε ένα πηγάδι, και το έκανε με επιτυχία. Χρησιμοποίησε τη δύναμη του βατράχου και τώρα ο Jin Chan υποτίθεται ότι είναι ο Λιου Χάι ο οποίος τώρα κάθεται δίπλα στο μπολάκι με τα κέρματα που έχουμε στην είσοδο του σπιτιού.
* Κλειδιά (Παγκόσμιο σύμβολο)
Τα κλειδιά ήταν σύμβολο της τύχης και της απελευθέρωσης σε όλο τον κόσμο, και χρησιμοποιούνται σε πολλές κοινωνίες και τελετές. Για παράδειγμα, στην καθολική πίστη, ο Πάπας μόλις ορκιστεί λαμβάνει δύο διαγώνια σταυρωμένα κλειδιά. Το ένα είναι ασημένιο, συμβολίζοντας την πνευματική εξουσία του Πάπα. Το άλλο είναι χρυσό και αντιπροσωπεύει τη δύναμη του ουρανού. Από την άλλη, οι Εβραίες μαίες έδιναν κλειδιά σε μια γυναίκα που γεννούσε για να “ξεκλειδώσουν” το βρέφος και να εξασφαλίσουν την ασφαλή γέννα του μωρού. Σήμερα, τα κλειδιά συνδέονται κυρίως με το άνοιγμα των θυρών και την ελευθερία, ή σε ρομαντικές περιπτώσεις, ως κλειδί για την καρδιά κάποιου. Παλιά, σε μία ρουστίκ διακοσμητική μόδα που επικρατούσε στην Ελλάδα του 1970, τα μεγάλα σκουριασμένα κλειδιά δίπλα στο τζάκι, με τις φλοκάτες και τα μπεγλέρια ήταν ένα “σκηνικό” θαλπωρής και Μετσοβίτικης ατμόσφαιρας.
* Λαγοπόδαρο (Παγκόσμιο σύμβολο)
Εντάξει, δεν σημαίνει ότι όλα τα γούρια και τα σύμβολα πρέπει απαραίτητα να μπουν στη φθινοπωρινή διακόσμηση ου σπιτιού γιατί μερικά, όπως το συγκεκριμένο, είναι και λίγο ανατριχιαστικά. Πάντως το πόδι του κουνελιού είναι ένα από τα λίγα γούρια που είναι γνωστά παγκοσμίως και θεωρείται σπουδαίο φυλαχτό. Παλιά το κρεμούσαν και σαν τρόπαιο σε ζώνες και αρμαθιές κλειδιών. Η θεωρία ότι φέρνει καλή τύχη προέρχεται από τους Κέλτες που πίστευαν ότι τα κουνέλια ζούσαν τόσο βαθιά μέσα στη γη που είχαν την ικανότητα να μιλούν με τα πνεύματα από τον κάτω κόσμο. Στη Βόρεια Αμερική, το λαγοπόδαρο μπορεί να είναι τυχερό μόνο εάν τηρούνται ορισμένοι κανόνες. Για να είναι αποτελεσματικό το γούρι, πρέπει να είναι το πίσω αριστερό πόδι του ζώου το οποίο πρέπει να έχει σκοτωθεί κάτω από μια νέα σελήνη σε ένα νεκροταφείο. Υπάρχει και ο αστικός μύθος που λέει ότι ο Έλβις Πρίσλεϊ το φορούσε “μέσα” στο παντελόνι του για να τονίζει τα προσόντα του. Σε κάθε περίπτωση, από εμάς είναι ένα μεγάλο Όχι.
* Tumi (Περού)
Το tumi είναι ένα περίτεχνα διακοσμημένο τσεκούρι από το Περού. Κάποτε χρησιμοποιούνταν για θρησκευτικές θυσίες και τώρα είναι εθνικό σύμβολο του Περού. Στους πολιτισμούς πριν από τους Ίνκας, οι ιερείς χρησιμοποιούσαν το tumi για να κόψουν την καρδιά των λάμα στις θυσίες για τον Ιερέα του Ήλιου για να τον βοηθήσουν στην πρόβλεψη του μέλλοντος. Τα tumis χρησιμοποιούνταν επίσης για μια αρχαία μορφή χειρουργικής, γνωστή ως τρυπανισμός, η οποία περιελάμβανε την αφαίρεση ενός κομματιού του κρανίου. Οι σύγχρονοι Περουβιανοί κρεμούν αυτό το τσεκούρι στους τοίχους τους ως γούρι και μπορεί να το βρει κανείς ακόμη και σε τουριστικά καταστήματα με μπρελόκ και άλλα αξεσουάρ.
* Κυπρίνος (Πολωνία)
Ο κυπρίνος για αιώνες αποτέλεσε σημαντική τροφή για τον άνθρωπο, καθώς και δημοφιλές διακοσμητικό ψάρι, όπως τα διάφορα χρυσόψαρα και η ποικιλία οικόσιτων κυπρίνων (Cyprinus carpio), γνωστή ως koi. Στην Πολωνία και σε πολλές γειτονικές χώρες, το ψάρι αυτό τρώγεται στο Χριστουγεννιάτικο δείπνο γιατί, λέγεται ότι, φέρνει τύχη για όλη τη χρονιά. Μάλιστα, για να λειτουργήσει η καλοτυχία, πρέπει ο κυπρίνος να κολυμπάει στη μπανιέρα σας, ζωντανός, για μία μέρα πριν τον σκοτώσετε. Πολλοί Πολωνοί, μάλιστα, κρατούν στο πορτοφόλι τους μερικά λέπια όλη τη χρονιά, για καλοτυχία. Επειδή όλα αυτά κάπως μυρίζουν, η καλύτερη εκδοχή είναι να κρατήσετε έναν κυπρίνο ζωντανό στο ενυδρείο του σπιτιού και να τον απολαμβάνετε να χρυσίζουν τα λέπια του καθώς κολυμπάει κάτω από το φως.
* Αλογάκι Ντάλα (Σουηδία)
Ένα φθινοπωρινό σπίτι με ζεστά χρώματα, ριχτάρια στους αναπαυτικούς καναπέδες, ξύλινα έπιπλα και αντικείμενα, σίγουρα θυμίζει όμορφη εικόνα καταλόγου Σουηδικών επίπλων. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, απαραίτητο αντικείμενο είναι τα μικρά, ξύλινα αλογάκια Dala, ή Dalecarlian, που σκαλίζονταν για πρώτη φορά πριν από εκατοντάδες χρόνια ως χόμπι των Σουηδών. Τα άλογα θεωρούνταν ιερό ζώο, έτσι πολλοί Σουηδοί χρησιμοποιούσαν υπολείμματα από ξύλινα έπιπλα και άλλα έργα για να κατασκευάσουν ειδώλια αλόγων. Σήμερα, το άλογο είναι επίσης σύμβολο καλής τύχης. Τα άλογα Dala είναι συχνά αρκετά δαπανηρά, έτσι πολλοί άνθρωποι θα αγοράζουν άβαφα και προσθέσουν οι ίδιοι την τέχνη τους. Τυπικά χρώματα είναι το κόκκινο, το λευκό ή το πράσινο, και εκτός από καλή τύχη, το άλογο θεωρείται ότι φέρνει δύναμη και αξιοπρέπεια. Αναγνωρίζεται επίσης ως το ανεπίσημο σύμβολο της Σουηδίας.