Η Ντορίν Τουτικιάν, co-founder και  CEO του Omgyno και η Κατερίνα Παπαγεωργίου, communication manager στο Omgyno
Η Ντορίν Τουτικιάν, co-founder και CEO του Omgyno και η Κατερίνα Παπαγεωργίου, communication manager στο Omgyno.© Ευτέρπη Μουζακίτη
Lifestyle

Omgyno: Το πρότζεκτ για τη σεξουαλική υγεία που βραβεύτηκε από το MIT

Ενα femtech εγχείρημα που ενδυναμώνει την ζωή των γυναικών και σπάει τα ταμπού

Omgyno: Συνέντευξη με την Ντορίν Τουτικιάν και την Κατερίνα Παπαγεωργίου για το πρωτοποριακό πρότζεκτ που βραβεύτηκε από το MIT Solve 

Το Omgyno είναι ένα femtech project που απευθύνεται σε γυναίκες και θηλυκότητες και προσφέρει ενημέρωση για την σεξουαλική υγεία, μια εξειδικευμένη ομάδα γυναικολόγων και την καινοτομία των home test για ΣΜΝ. Πίσω από την ιδέα του Omgyno, που βραβεύτηκε από το MIT Solve ως ένα πρωτοποριακό project που χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνολογίες για να ενδυναμώσει τη ζωή των γυναικών και των κοριτσιών, βρίσκεται η Ντορίν Τουτικιάν. Μια ιδέα που, όπως μου περιγράφει, προέκυψε από το προσωπικό της βίωμα, ενώ το εκπαιδευτικό της υπόβαθρο βοήθησε ούτως ώστε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός πρότζεκτ που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καταναλωτριών.

«Μεγάλωσα στην Μέση Ανατολή και έχω και ελληνικές ρίζες, οπότε πάντα ήμουν "εκτεθειμένη" σε διαφορετικού είδους νοοτροπίες. Γρήγορα λοιπόν συνειδητοποίησα ότι πολλές γυναίκες αντιμετώπιζαν προβλήματα και προκλήσεις στην φροντίδα της σεξουαλικής του υγείας, λόγω του συντηρητισμού και των ταμπού» λέει η Ντορίν και εξηγεί την κατάσταση που βίωνε η ίδια και οι υπόλοιπες γυναίκες στην Μέση Ανατολή όταν επισκέπτονταν στον γυναικολόγο. «Για παράδειγμα, εγώ  ως μια ανύπαντρη γυναίκα στον Λίβανο, πολλές φορές αντιμετώπιζα διακρίσεις από τον γιατρό μου, ακριβώς γιατί ήμουν μια ανύπαντρη γυναίκα με ενεργή σεξουαλική ζωή. Ένιωθα και σκεφτόμουν ότι αυτό δεν ήταν δίκαιο. Πολλές γυναίκες δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους όταν αντιμετωπίζουν καταστάσεις που τις κάνουν να νιώθουν άβολα σε ότι αφορά την σεξουαλική τους υγεία, οπότε ήθελα να δημιουργήσω μια υπηρεσία που θα δίνει στις γυναίκες τον έλεγχο στα χέρια τους και θα μπορούν να φροντίζουν τον εαυτό τους με ασφάλεια και ιδιωτικότητα».

Η Ντορίν Τουτικιάν, co-founder και  CEO του Omgyno
Η Ντορίν Τουτικιάν, co-founder και CEO του Omgyno

Ωστόσο, αναφέρει πως στο πέρασμα του χρόνου συνειδητοποίησε πως δεν ήταν μόνο ένα πρόβλημα που αφορούσε την Μέση Ανατολή. «Υπάρχουν σε όλο τον κόσμο συντηρητικές κοινωνίες, οπότε σκέφτηκα πως αυτή την υποστήριξη την χρειάζονται πολλές γυναίκες. Έτσι δημιουργήσαμε αυτή την φεμινιστική κοινότητα, χωρίς αποκλεισμούς, μια κοινότητα που οι γυναίκες θα αισθάνονται πιο άνετα για τα συναισθήματα τους και για όσα θέλουν να μοιραστούν και θα νιώθουν ασφαλείς να απευθυνθούν σε εμάς για ό,τι χρειάζονται. Για αυτό και η ομάδα των γυναικολόγων που αναζητήσαμε για να συνεργαστούμε, μοιράζονται μαζί μας την ίδια νοοτροπία».

Το Omgyno λοιπόν ξεκίνησε στην Ελλάδα ως εταιρία το 2021 και πλέον δραστηριοποιείται στην Πορτογαλία και την Μέση Ανατολή. Οι υπηρεσίες που προσφέρει σε γυναίκες και θηλυκότητες είναι οι εξής:

  • Υπηρεσία τηλεϊατρικής με επαγγελματίες υγείας (γυναικολόγος, ψυχολόγος και διατροφολόγος). Οι συνεδρίες μπορεί να είναι είτε πλήρης συμβουλευτική, είτε μια γρήγορη ερώτηση (σε χαμηλότερο κόστος), είτε συζήτηση για τα αποτελέσματα των test.
  • 3 home test (κολπικής καλλιέργειας, γενικής ανάλυσης ούρων και κολπικής καλλιέργειας μαζί και HPV τεστ, που χρησιμοποιείται για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας). Το home test είναι ένα κιτ εξέτασης με το οποίο η ενδιαφερόμενη μπορεί να πάρει το δικό της δείγμα με έναν μαλακό στυλεό. Αγοράζεται online και παραδίδεται στο σπίτι. Στη συνέχεια παραλαμβάνεται από το Omgyno και αποστέλλεται στο εργαστήριο για ανάλυση. Μέσα σε λίγες ημέρες θα αποσταλούν τα αποτελέσματά μέσω email με πλήρη ιδιωτικότητα.
  • Προϊόντα περιόδου

«Στην Ελλάδα, οι γυναίκες δεν έχουν συνηθίσει να υπάρχει ένα πρότζεκτ στον τομέα της υγείας, που να ενσωματώνει τις φεμινιστικές και τις συμπεριληπτικές αξίες και να είναι ταυτόχρονα εταιρία. Θέλουμε ο κόσμος να καταλάβει ότι θα δώσουμε το υλικό διαπαιδαγώγησης, τους ιατρούς που τους διέπουν οι αξίες μας, την επιλογή να μπορούν οι γυναίκες να εξετάζονται μόνες τους και τα προϊόντα περιόδου. Τα πλεονεκτήματα επιγραμματικά είναι η ιδιωτικότητα, η προσβασιμότητα, ο χρόνος, οι εξετάσεις χωρίς στίγμα, που παράλληλα είναι ανώδυνες και εύκολες, με την επιδίωξη μας να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο προσιτές οικονομικά» λέει από την πλευρά της η Κατερίνα Παπαγεωργίου, communication manager στο Omgyno, η οποία εξηγεί πως σε χώρες όπως την Μεγάλη Βρετανία το ίδιο το υπουργείο Υγείας παρέχει σε όλες τις γυναίκες τα home test, ούτως ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και να αυξήσει την πρόληψη για τον καρκίνο του τράχηλου της μήτρας.

«Το self testing είναι συνηθισμένη πρακτική σε άλλες χώρες, το ίδιο και τα προϊόντα περιόδου όπως τα κύπελλα περιόδου. Η Ελλάδα δεν είναι ακριβώς η χώρα με τις κατάλληλες συνθήκες για ένα τέτοιο πρότζεκτ, έχουμε μια πολύ καλή ομάδα όμως, μικρή ακόμα, αλλά δυνατή» αναφέρει η Ντορίν.

Omgyno: Βράβευση από το MIT Solve, στην κατηγορία «Βραβείο Καινοτομίας για τις Γυναίκες»

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε η ομάδα του Omgyno ήταν όχι μόνο να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού, αλλά το να βρει άτομα και οργανισμούς που θα αντιληφθούν το όραμά τους και την αξία του πρότζεκτ. «Συνειδητοποιήσαμε ότι αν απευθυνθούμε σε μεγαλύτερους οργανισμούς, θα μας υποστηρίξουν και θα μας βοηθήσουν. Το ότι κερδίσαμε τον διαγωνισμό του MIT είναι κάτι φανταστικό για εμάς. Μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε αυτό που κάνουμε» λέει η Ντορίν, που βρέθηκε στην Αμερική τον Σεπτέμβριο για την βράβευση από το MIT Solve στην κατηγορία «Βραβείο Καινοτομίας για τις Γυναίκες». Ο συγκεκριμένος θεσμός είναι μια πρωτοβουλία του MIT που ξεκίνησε το 2016, με στόχο να προωθήσει καινοτόμες ιδέες που θα συνεισφέρουν στην επιστήμη, την τεχνολογία και άλλους τομείς, για να δοθούν λύσεις σε ζητήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα. 

«Μπορεί να ακουστεί τετριμμένο αλλά νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που εργάζομαι για κάτι το όποιο πραγματικά αξίζει. Το γεγονός ότι γίνεται στην Ελλάδα, το καθιστά ακόμα πιο δύσκολο, λόγω του τρόπου που είναι δομημένη η κοινωνία. Αυτό όμως το κάνει ακόμα πιο σημαντικό, γιατί προσφέρουμε στήριγμα σε γυναίκες και θηλυκότητες που το έχουν ανάγκη» λέει η Κατερίνα, η οποία μου μιλά με ενθουσιασμό για την αλλαγή που επιδιώκει να φέρει το Omgyno. «Στα μελλοντικά μας σχέδια είναι να μπορέσουμε να πάμε με μια ομάδα γιατρών μας σε σχολεία και να μιλήσουμε για ζητήματα σεξουαλικής υγείας, να πραγματοποιήσουμε σεμινάρια και συνέδρια. Θέλουμε να υπάρξουν και άλλοι φορείς που θα ενδιαφερθούν και θα δραστηριοποιηθούν. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι μια τεράστια ανάγκη και ήταν ένας από τους λόγους που είχε απήχηση το Omgyno» καταλήγει η Κατερίνα.

Μάθετε περισσότερα στο site του Omgyno.

                                                               

 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice