Lifestyle

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να διαχειριστείτε τον θυμό σας και να συγκρατείτε τα νεύρα σας

Σε όλους μας έχει συμβεί να ξεσπάσουμε σε κάποιον άλλον άνθρωπο που δεν φταίει και στη συνέχεια να το μετανιώσουμε

Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σας έχει συμβεί ποτέ να νιώθετε έντονα συναισθήματα θυμού, να έχετε τα νεύρα σας και να ξεσπάσετε σε κάποιον άλλον άνθρωπο που δεν σας φταίει; Εμένα μου έχει συμβεί αυτό πολλές φορές, και στη συνέχεια μετανιώνω και να νιώθω πολύ άσχημα για τον τρόπο που φέρθηκα. Και επειδή όλα αυτά που μπορεί να ξεστομίσουμε πάνω στα νεύρα μας συνήθως δεν τα εννοούμε, αλλά από την στιγμή που τα εκφράσαμε, πληγώνουμε τη σχέση μας και κάποιον δικό μας άνθρωπο που αγαπάμε, αφιερώνω την σημερινή εκπομπή στο πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τους θυμούς μας και να συγκρατούμε τα νεύρα μας.

1. Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνουμε είναι να βρούμε τι ακριβώς κρύβεται πίσω και κάτω από τον θυμό είναι αδικία, προδοσία, στενοχώρια, ατυχία, ενοχή, ένταση, καταπόνηση, τι ακριβώς; Και από πού προέρχεται; Είναι κάτι που συμβαίνει αυτό τον καιρό από κάποιο κοντινό μας πρόσωπο; Αν είναι κάτι τέτοιο, σας προτείνω να μιλήσετε με αυτό το άτομο, να εξηγήσετε πώς νιώθετε και να το λύσετε, μην το κρατάτε άλλο μέσα σας. Αν είναι κάτι από το παρελθόν, μπείτε σε εσωτερικό διάλογο για να καταλάβετε τι ακριβώς είναι αυτό που σας θυμώνει: συνήθως ο θυμός προέρχεται από την αυτοεικόνα μας και οι άλλοι, είναι απλά οι αφορμές που πυροδοτούν κάτι που δεν έχουμε λύσει εμείς μέσα μας.

2. Το δεύτερο βήμα: Θυμηθείτε τις φορές που έχετε καταφέρει να συγκρατηθείτε, για παράδειγμα στη δουλειά σας, που ενώ έχετε θυμώσει, δεν βάζετε τις φωνές στο αφεντικό σας ή στον συνάδελφό σας!Γιατί εκεί μπορείτε να συγκρατηθείτε, ενώ στο σπίτι δεν το κάνετε; Η απάντηση είναι γιατί στην δουλειά σας έχετε το κίνητρο να μην χαλάσετε τη σχέση σας, να μην απολυθείτε, δηλαδή έχετε κάτι να χάσετε!

3. Το τρίτο βήμα: Σας προτείνω να κάνετε το ίδιο και στο σπίτι, γιατί οι δικοί μας άνθρωποι δεν είναι δεδομένοι, και όταν τους πληγώνουμε, έχουμε κάτι να χάσουμε! Σε κάτι τέτοιες στιγμές, εμένα μου αρέσει να κάνω στον εαυτό μου την ερώτηση «Ποιος άνθρωπος θέλω να είμαι; Και αν αυτή τη στιγμή έβλεπα αυτή την σκηνή σαν τρίτος, θα μου άρεσε αυτή η εικόνα μιας γυναίκας που ωρύεται;». Σκεφτείτε λοιπόν εκεί που πάτε να βάλετε τις φωνές στο παιδί σας γιατί δεν σας ακούει, τι παράδειγμα θα του δώσετε; Ή τι σύντροφος θα είστε αν ξεσπάτε συνέχεια στη γυναίκα σας; Θέλετε να είστε αυτό το άτομο;

4. Το τέταρτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσετε ότι ο θυμός είναι ενέργεια και αυτή την ενέργεια, αντί να την χρησιμοποιήσετε για κάτι κακό που θα μετανιώσετε αργότερα, μπορείτε να την μετουσιώσετε σε κάτι καλό. Τη στιγμή που νιώθετε να φουντώνετε, σηκωθείτε και τρέξτε, χορέψτε, γράψτε, ζωγραφίστε, μαγειρέψτε, καθαρίστε το σπίτι, κάντε κάτι άλλο από το να ξεσπάσετε στον άνθρωπο που είναι δίπλα σας. Δεν ξέρω αν το έχετε ακούσει, αλλά πολλοί καλλιτέχνες έχουν γράψει τραγούδια μέσα από συναισθήματα θυμού ή απογοήτευσης και έχουν με αυτόν τον τρόπο μετατρέψει το δηλητήριο των αρνητικών συναισθημάτων σε δημιουργία. 


Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.

Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ