Μήπως το επόμενο ζευγάρι παπούτσια σου θα είναι φτιαγμένο από ανανά;
Brands μόδας όπως η adidas, η Lululemon ή η North Face αναζητούν στη φύση βιώσιμα υλικά για τα προϊόντα τους
Τα νέα φυσικά υλικά που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες της μόδας και των ειδών σπιτιού, προκειμένου να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Με μια πρώτη ματιά, τα φωτιστικά και οι πολυέλαιοι της Nina Edwards Anker (NEA Studio) μοιάζουν με καραμέλες βουτύρου και υποθέτεις πως έχουν φτιαχτεί από χαρτί που γύρω του τυλίχτηκαν λαμπτήρες LED. Η σχεδιάστρια και αρχιτεκτόνισσα αποκαλύπτει πως η σειρά φωτιστικών της, που ονομάζεται «Bio philia», είναι κατασκευασμένη από φύκια. Η ιδέα τής γεννήθηκε καθώς εκπονούσε το διδακτορικό της στο Όσλο.
Η Anker είναι μία από τους πολλούς σχεδιαστές που σκέφτονται αντισυμβατικά σε σχέση με τα υλικά που χρησιμοποιούν συνδυάζοντας το design με βιώσιμες μεθόδους παραγωγής. Η λίστα των φυσικών πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία της μόδας και των ειδών για το σπίτι είναι συγκλονιστικά τεράστια. Εκτός από τα φύκια, αξιοποιούνται, μεταξύ άλλων, φτερά, σπασμένα κοχύλια, υπολείμματα καλαμποκιού, μπαμπού, φασόλια, φακές, μανιτάρια και φελλός. Τεράστια βήματα έχουν γίνει επίσης στη μετατροπή ανακυκλωμένων πλαστικών μπουκαλιών και φυτών σε πρώτη ύλη για έπιπλα και ρούχα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την υπερκαλλιέργεια του βαμβακιού και τη ρύπανση από τα πλαστικά, το νάιλον, τα μέταλλα, το δέρμα.
Η έκθεση Heimtextil, ένα πανόραμα πρωτοπορίας με όλα τα νέα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και σλόγκαν Meet the Texperts, πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 13 Ιανουαρίου στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Η έμφαση δόθηκε, όπως κάθε φορά, στην ανακύκλωση υλικών για την παραγωγή νέων προϊόντων με πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.
Στη φετινή διοργάνωση ξεχώρισαν τα χαλιά φτιαγμένα από φύκια, τα οποία παρέχουν εξαιρετική μόνωση, είναι ανθεκτικά στη φωτιά και απορροφούν την υγρασία του χώρου. Στο τέλος της ζωής τους, μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Στη Heimtextil του περασμένου καλοκαιριού παρουσιάστηκαν προϊόντα από φελλό και ανακυκλωμένες ίνες πλαστικών μπουκαλιών (PET) από τις οποίες κατασκευάζονται νήματα για αθλητικά παπούτσια. Από φελλό, ο οποίος «αναπνέει», είναι υποαλλεργικός, αντιβακτηριακός, ανθεκτικός, συλλέγεται εύκολα και προσφέρει μόνωση, φτιάχνονται υφάσματα και τσάντες.
«Η πιο σημαντική τάση είναι η βιωσιμότητα» λέει η αναλύτρια της βιομηχανίας μόδας Veronika Lipar. «Η βιομηχανία προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και να μην είναι πλέον ο μεγαλύτερος ρυπαντής».
Οι Patagonia, North Face και Timberland είναι μεταξύ των εταιρειών που χρησιμοποιούν πλέον φυσικά υλικά από ανανεώσιμες πηγές. Η καναζέδικη εταιρεία Native Shoes φτιάχνει αθλητικά παπούτσια από PET, όπως και η ιταλική Kampos, που ειδικεύεται στα μαγιό και τα αδιάβροχα υφάσματα.
Στην ίδια λογική, η ιταλική εταιρεία Frumat ανέπτυξε ένα vegan δέρμα που προέρχεται από τα απόβλητα μήλου και οι Μεξικανοί Adrian Lopez Velarde και Marte Cazarez το δέρμα Desserto από φύλλα κάκτου. Οι κάκτοι έχουν έξτρα ενδιαφέρον για τη βιομηχανία γιατί δε θέλουν νερό, αντέχουν στη ζέστη και φυτρώνουν σε άγονο έδαφος.
Η Pinatex υποστηρίζει αγροτικές κοινότητες στις Φιλιππίνες παίρνοντας τα απόβλητα από τη συγκομιδή ανανά και φτιάχνοντας ένα υλικό που πωλείται σε κατασκευαστές υποδημάτων, αξεσουάρ, ρούχων και ταπετσαριών. Τέλος, η Bolt Threads με έδρα την Καλιφόρνια εφηύρε το Mylo, ένα δέρμα με βάση το μυκήλιο που χρησιμοποιείται από brands όπως η adidas, η Lululemon και η Stella McCartney.