André Leon Talley: Η δημοπρασία στη Νέα Υόρκη θα αποκαλύψει μυστικά από τη ζωή του

Τα αντικείμενα της δημοπρασίας μαρτυρούν την αληθινή σχέση με την Anna Wintour και τον Karl Lagerfeld

André Leon Talley: δημοπρασία της προσωπικής περιουσίας του άλλοτε δημιουργικού διευθυντή της Vogue στον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη

«Δε σηκώνεσαι και λες, “είμαι μαύρος και είμαι περήφανος”, απλά το κάνεις και με αυτόν τον τρόπο επηρεάζεις την πολιτισμό», έχει αναφέρει ο André Leon Talley, ο άλλοτε δημιουργικός διευθυντής της Vogue. Με την έντονη αίσθηση του στιλ και τις βαθιά ενημερωμένες απόψεις του, ο Talley δημιούργησε χώρο για τον εαυτό του και για άλλους σαν αυτόν. Διαμόρφωσε έναν πρωτοποριακό δρόμο και έτσι έγινε ο πρώτος μαύρος που έφτασε στις υψηλότερες βαθμίδες της Vogue και ο θάνατός του πέρυσι, σε ηλικία 73 ετών άφησε ένα μεγάλο κενό στην πρώτη σειρά των πασαρελών. Ο φανταχτερός κατάλογος των υπαρχόντων του, οι φημολογίες για το απλήρωτο ενοίκιο και μια οδυνηρή εξορία από την Anna Wintour ζωγράφισαν ένα γλυκόπικρο πορτρέτο του. Ωστόσο, ρίχνοντας μια καλύτερη ματιά στην ιστορία του, ο André Leon Talley είναι πολλά παραπάνω από μια φλύαρη φιγούρα, από μια glamazon παρουσία σε γιγάντια κλίμακα, ντυμένη με γούνες σε μέγεθος king size καλυμμάτων και με ένα κενό Lauren Hutton ανάμεσα στα δόντια του. Ήταν πιο δημιουργικός, πιο ενδιαφέρον, πιο έξυπνος και πιο ευγενικός άνθρωπος από όλα αυτά.

© Getty

Ένα χρόνο μετά το θάνατό του, οργανώνεται δημοπρασία της προσωπικής περιουσίας του André Leon Talley στον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη. 460 κομμάτια της συλλογής του, που μαρτυρούν το γούστο του, τις φιλίες του και ίσως κάποια πράγματα που δεν αποκάλυψαν ποτέ τα απομνημονεύματα του, είναι διαθέσιμα στο κοινό. Τα έσοδα από την πώληση τους, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο δολάρια, θα διατεθούν σε δύο ιστορικά μαύρες εκκλησίες: την εκκλησία Abyssinian Baptist στη Νέα Υόρκη και την εκκλησία Mt Sinai Missionary Baptist στην πατρίδα του, το Durham της Βόρειας Καρολίνας. Αυτή η δωρεά αντανακλά τη βαθιά πίστη και γενναιοδωρία του Talley, η οποία δεν ήταν πάντα εμφανής σε μια ζωή που πρωταγωνιστούσαν τα logos.

Ένα ολομέταξο Chanel opera coat, ένα λευκό croco παλτό Prada, δύο πολύ μεγάλες τσάντες Birkin, 29 βαλίτσες και μπαούλα personalized Louis Vuitton, η μία μάλιστα «έκανε guest star εμφάνιση» στην ταινία 2008 του “Sex and the City”, και ένα πορτοκαλί ποδήλατο Hermès –το χρώμα κατατεθέν του οίκου- που ο Talley δεν οδήγησε ποτέ αλλά το αποθήκευε στο Ritz στο Παρίσι. Αυτά είναι κάποια από τα κομμάτια της δημοπρασίας, ανάμεσα σε φωτογραφίες, poster, έργα τέχνης και σχέδια φίλων, συμπεριλαμβανομένου του Karl Lagerfeld, μια απόδειξη ότι, παρόλο που αυτή η στενή σχέση είχε διαρρηχθεί (ο Talley έμεινε εκτός της λίστας προσκεκλημένων στο μνημόσυνο του σχεδιαστή), ο Talley τον εκτιμούσε βαθιά. Ακόμη, πολλά αντικείμενα φανερώνουν την αγάπη του για την τέχνη: ένα clutch των Warhols, ένα πορτρέτο της πρώην αρχισυντάκτριας της Vogue Diana Vreeland από τον φωτογράφο Horst P Horst και ένα υπογεγραμμένο πορτρέτο του Karl Lagerfeld από τον Helmut Newton. 

Οι LV βαλίτσες του Talley © Christie's

Στα απομνημονεύματά του "The Chiffon Trenches" του 2020, ο Talley έγραψε ότι υποαμείβεται, παραγκωνίζεται από τη Vogue και την Anna Wintour. Ωστόσο στη βιβλιοθήκη που διατηρούσε τα πολύτιμα υπάρχοντά του, είχε κρατήσει ένα άτυπο πορτρέτο της Wintour από την Annie Leibovitz.

Πορτραίτο της Anna Wintour από την Annie Leibovitz© Christie's

Η παρουσία αρκετών πρωτότυπων έργων του Andy Warhol -συμπεριλαμβανομένης μιας μεταξοτυπίας μιας ερωτικής καρδιάς υπογεγραμμένης ως δώρο του Αγίου Βαλεντίνου- αφηγούνται μια ιστορία διαρκούς φιλίας με τον Warhol, για τον οποίο ο Talley εργάστηκε στις αρχές της καριέρας του και παρέμεινε κοντά του μέχρι και τον θάνατό του.

Μεταξοτυπία μιας ερωτικής καρδιάς ©Christie's

Μια μακρά και στενή φιλία με τον Lagerfeld έληξε άσχημα - αλλά αρκετά σκίτσα του Lagerfeld με τους δυο τους μαζί «φωτογραφίζουν» πιο ευτυχισμένες μέρες.

Κοιτάζοντας πέρα από τις πιο εντυπωσιακές επιλογές της δημοπρασίας, ανακαλύπτουμε μια συλλογή που μαρτυρά την υπεράσπιση «του μαύρου ταλέντου» (ένα χρυσό μπροκάρ καφτάνi από τον επιδραστικό σχεδιαστή του Χάρλεμ Dapper Dan, το οποίο φόρεσε σε επίδειξη της Carolina Herrera στην εβδομάδα μόδας στη Νέα Υόρκη).

Χρυσό μπροκάρ καφτάνι από τον επιδραστικό σχεδιαστή του Χάρλεμ, Dapper Dan© Christie's

Για πολλά χρόνια, o Talley υπερασπιζόταν τους μαύρους σχεδιαστές στις σελίδες της Vogue, με τη δουλειά των Patrick Kelly, Kevan Hall, Stephen Burrows και Willi Smith να πρωταγωνιστούν σε αυτές. Προς το τέλος της ζωής του, ήταν από τους πρώτους που πίστεψε στον σχεδιαστή LaQuan Smith, ο οποίος αργότερα έχτισε ένα ισχυρό brand name- αυτό το κίτρινο κομμάτι που φοράει η Priyanka Chopra Jonas στο εξώφυλλο του τεύχους του Φεβρουρίου της βρετανικής Vogue είναι δικό του-. Ο Talley του έδωσε 2.000 δολάρια, λέγοντας του: «Πήγαινε στο Παρίσι… και μόνο να δεις πώς πέφτει το φως στα κτίρια θα σε εμπνεύσει». Ακόμη, το 2010, έπεισε τη φίλη του και παγκοσμίου φήμης τενίστρια Serena Williams να βοηθήσει να μπει ο Smith στον χάρτη της μόδας, συμμετέχοντας ως μοντέλο στο show του σε εβδομάδα μόδας στη Νέα Υόρκη.

Τα κυριότερα κομμάτια από την επερχόμενη δημοπρασία στάλθηκαν στο Παρίσι για τα show υψηλής ραπτικής, όπου τα «υποδέχτηκαν» με δεξίωση και άφθονη σαμπάνια. «Είτε ως γαλλόφιλος είτε ως γνώστης του high-life και της χλιδής, ο Talley θα το ήθελε πολύ να τιμηθεί κατά τη διάρκεια της haute couture εβδομάδας του Παρισιού», είπε ο Deacon Alexis Thomas, ο εκτελεστής της περιουσίας του και καλός του φίλος. «Ο André αγαπούσε τη μόδα και αγαπούσε την πολυτέλεια. Έτσι επέλεξε να ζήσει τη ζωή του, και το έκανε υπέροχα, και αυτή η συλλογή αντικατοπτρίζει αυτό. Αλλά η ελπίδα μας είναι ότι αντανακλά επίσης μια ολιστική αίσθηση του ποιος ήταν ο André ως ακτιβιστής, φίλος και άνθρωπος της πίστης». 

Εκεί, ο καθένας από τους στενούς του φίλους, η Anna Wintour, ο Tom Ford, ο Marc Jacobs και ο Pat Cleveland, επέλεξε ένα αντικείμενο από τον κατάλογο δημοπρασιών που ξυπνούσε μια ανάμνηση ή αντανακλούσε τον πληθωρικό και ταυτόχρονα ευαίσθητο χαρακτήρα του Talley. Το όμορφο ήταν ότι πολλοί από τους καλεσμένους ενδιαφέρονταν πολύ περισσότερο για τα πορτρέτα του Talley, παρά για τα σπάνια υπάρχοντά του. Σε ένα από αυτά, έναν τεράστιο καμβά της Kim Cole Moore, η καλλιτέχνης τον ζωγραφίζει «δανειζόμενη» την πόζα του Πάπα Ιννοκέντιο Ι’ στον πίνακα του Diego Velázquez .Ο Talley φοράει πλούσια λευκά άμφια και έχει ένα σοβαρό βλέμμα που αποπνέει γνώση.

«Φαίνεται τόσο σοφός, τόσο περιποιητικός», είπε η Elizabeth Seigel, επικεφαλής των ιδιωτικών και εμβληματικών συλλογών του Christie. «Αυτό το πορτραίτο αποτυπώνει τη δυναμική και την προσωπικότητα που προσπαθούμε να αποτυπώσουμε μέσα από αυτά τα αντικείμενα». Ωστόσο, στη live δημοπρασία, αναμένεται οι αποσκευές Vuitton να είναι αυτές που θα έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση, προβλέπει η Seigel. «Όσο πιο στενή είναι η σχέση με τον Talley, τόσο περισσότερος ανταγωνισμός υπάρχει». Πολύ περισσότερος, αφού κάποιες από αυτές έχουν τυπωμένο το όνομά του ή τα αρχικά του “A.L.T” και άλλες ετικέτες από τις διαμονές του στο Ritz (βλ. παραπάνω τη φωτό με τις βαλίτσες).

Η δημοπρασία αναμένεται να αποτελέσει έναν κομψό φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που πίστευε θερμά στη μεταμορφωτική και καταπραϋντική δύναμη της μόδας.


Στο μνημόσυνο του Talley στο Χάρλεμ πέρυσι, η Michelle Obama απέτισε φόρο τιμής στην "καλοσύνη, τη γοητεία και τον ηλεκτρισμό" του, που, όπως είπε, "άλλαξαν τον κόσμο". Ίσως η μοίρα του Talley είναι να τον θυμούνται πάντα από τις στοίβες των αποσκευών του με μονόγραμμα. Αλλά οι ιστορίες των νεαρών σχεδιαστών που βοήθησε και η γενναιόδωρη κληρονομιά που κληροδοτήθηκε στο όνομά του αφηγούνται μια συνολικά πιο «σοφιστικέ» ιστορία.