7 κακές συνήθειες που σε κάνουν λιγότερο παραγωγικό το πρωί

Εσύ, πώς ξεκινάς την μέρα σου;

7 κακές συνήθειες: Τι δεν πρέπει και τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε πιο παραγωγικοί μέσα στη μέρα

Μπορεί να μην μας φαίνεται τόσο σημαντικό, αλλά εν τέλει, το πώς ξεκινάμε την μέρα μας μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο τον ρου της. Ναι μπορεί, και σε μεγάλο βαθμό μάλιστα.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν ετοιμάσει τα πάντα από το βράδυ, όπως την τσάντα για την δουλειά, το γεύμα που θα πάρουν μαζί τους κτλ. κτλ., ενώ άλλοι (κι σε αυτούς ανήκω κι εγώ) τα αφήνουν όλα για το πρωί. Πολλές φορές όμως, εμείς της δεύτερης κατηγορίας, ξεχνάμε κάποια μικρό-πραγματάκια. Πέρα όμως κι από αυτό (ετοιμάζουμε ή δεν ετοιμάζουμε τα πράγματά μας από την προηγούμενη μέρα), το να έχουμε κάποιες προσχεδιασμένες κινήσεις, μια καθημερινή ρουτίνα, μας βοηθάει σίγουρα στο να νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας.

Πολλές φορές, άθελά μας, ξεκινάμε με το πού ανοίξουμε σχεδόν τα μάτια μας, να scrollάρουμε στα social ή στις ειδήσεις. Συνήθως, οι ειδήσεις είναι δυσάρεστες (δυστυχώς) ή γενικά τα μέσα επικεντρώνονται στις δυσάρεστες ειδήσεις (ειδήσεις υπάρχουν και καλές υπάρχουν και κακές). Με αυτόν τον τρόπο, ξεκινάμε την μέρα μας με «αντιδραστικό» κι όχι με «προληπτικό» τρόπο, σύμφωνα με την nutrition health coach, Lianna Nielsen. «Αυτό μπορεί να μας κάνει λιγότερο παραγωγικούς, ειδικά για την επίτευξη των δικών μας προσωπικών στόχων, και να ελέγχουμε, εν τέλει, λιγότερο την ροή της ημέρας μας.», λέει η Lianna Nielsen. Και προσθέτει, «Tο να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε αρνητικότητα, φόβο ή σύγκριση με το που ξυπνήσουμε, μπορεί να δημιουργήσει έναν φακό μέσα από τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο».

Για όσους λοιπόν, ανήκουμε στην κατηγορία «οθόνη με το καλημέρα σας» και άλλα πολλά βλαβερά πράγματα, ήρθε η ώρα να πούμε bye bye σε αυτές τι κακές μας συνήθειες, οι οποίες μας βλάπτουν πρώτα ψυχικά και ύστερα σωματικά. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, σας φτιάξαμε μία λίστα με τα 7 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε.

Δεν πατάμε το κουμπί αναβολής
Αν και το χουζούρεμα μπορεί να φαίνεται σαν ένας βολικός τρόπος για να ξεκουραστούμε περισσότερο, στην πραγματικότητα δεν μας ξεκουράζει, σύμφωνα με την Dr. Amanda K. Darnley, ιδιοκτήτρια του Chrysocolla Counseling στη Φιλαδέλφεια. Στην πραγματικότητα, δημιουργεί μόνο περισσότερο άγχος, καθώς μειώνετε ο χρόνος που πραγματικά χρειαζόμαστε για να προετοιμαστούμε και να είμαστε διανοητικά έτοιμοι να αντέξουμε την ημέρα μας . «Αν χτυπάτε «αναβολή» σε βάρος του να είστε στην ώρα σας, προσπαθήστε να βρείτε κάτι που να περιμένετε με ανυπομονησία το πρωί, το οποίο θα είναι κι ο λόγος που θα σας βγάλει από το κρεβάτι με το πρώτο κιόλας κουδούνισμα του ξυπνητηριού», λέει ο Dr. Darnley. «Ίσως να φτιάξετε το αγαπημένο σας πρωινό ή να έχετε προ-ρυθμίσει την καφετιέρα έτσι ώστε να σας περιμένει ήδη ένα ζεστό φλιτζάνι».

©unsplash/benjamin-voros

Δεν ανοίγουμε αμέσως τις ηλεκτρονικές συσκευές μας
Στην προσπάθειά μας να καλύψουμε οτιδήποτε μπορεί να χάσουμε κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, ίσως σκεφτούμε να ελέγξουμε το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή μας και έτσι αρχίζουμε να scrollάρουμε στα email και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να εμποδίσει την παραγωγικότητά μας και να χαλάσει τη διάθεσή μας. Το να μπαίνουμε από το ξεκίνημα την ημέρας στο διαδίκτυο, μπορεί όχι μόνο να μας καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να βιαζόμαστε στο υπόλοιπο πρωινό μας, αλλά μπορεί επίσης να μας κάνει να αισθανόμαστε άγχος ή ανησυχία, ανάλογα με το τι διαβάζουμε», σημειώνει ο Dr. Darnley. «Αντί να μπαίνετε στα social media ή να ελέγχετε τα email, κάντε έναν γρήγορο, πεντάλεπτο καθοδηγούμενο διαλογισμό. Ή, ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας να παίζει μουσική και, αντί να το απενεργοποιήσετε, αφιερώστε λίγα λεπτά στην ακρόαση της προτού φύγετε από το υπνοδωμάτιο.»

©unsplash/le-buzz-studio

Δεν ξεκινάμε τη μέρα μας διαβάζοντας τα νέα
Στο ίδιο πνεύμα, οι ειδήσεις θα πρέπει επίσης να απέχουν από το πρωινό μας ξύπνημα, σύμφωνα με τη Nielsen. «Αν ξεκινάς τη μέρα σου εκθέτοντας τον εαυτό σου στα προβλήματα του κόσμου, δημιουργείς έναν πιο αρνητικό και βασισμένο στον φόβο «φακό» μέσα από τον οποίο βλέπεις τη ζωή σου, που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λήψης αποφάσεων και επικοινωνίας», επισημαίνει. «Τα συναισθήματα που προκύπτουν μπορούν επίσης να εμποδίσουν την παραγωγικότητα.». Συνιστάται να ξεκινάμε τη μέρα μας αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό μας και τις ανάγκες μας προτού ασχοληθούμε με τις ειδήσεις.

©unsplash/mattias-diesel

Δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο για να ξυπνήσει
Είναι σημαντικό να έχουμε χρόνο για να ξυπνήσουμε πλήρως — κάτι που απαιτεί τουλάχιστον 30 λεπτά, σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα, Aimee Bernstein. «Αν δεν έχεις χρόνο να ξυπνήσεις πραγματικά, κινδυνεύεις να παρασυρθείς από τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που συναντάς και να εξαντληθεί η ενέργειά σου», αναφέρει. «Αντίθετα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να ζήσετε την ομορφιά της ύπαρξης, να νιώσετε πού βρίσκεστε, να αισθανθείτε την αναπνοή σας και να δώσετε ευγνωμοσύνη για όλα όσα υπάρχουν στη ζωή σας».

©unsplash/zac-durant

Δεν τρώμε too much ζάχαρη και υδατάνθρακες
Τα κουλούρια και τα ντόνατς μπορεί να είναι η πιο νόστιμη επιλογή για πολλούς, αλλά με την κατανάλωσή τους, το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται κατακόρυφα, μια κακή διαδικασία για τη διάθεση και την εστίασή μας», επισημαίνει η Nielsen. Οι υπερφόρτωση υδατανθράκων, επίσης, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Συνιστάται λοιπόν, να ξεκινήσουμε τη μέρα μας εξισορροπώντας τους υδατάνθρακες με πρωτεΐνες, υγιή λίπη και χόρτα. «Δοκιμάστε να βάλετε λίγο αβοκάντο, βούτυρο ξηρών καρπών ή αυγά στο τοστ ή προσθέστε μερικά χόρτα στο smoothie σας. Το να τρώτε έχοντας στο μυαλό την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα, θα σας κάνει να είστε πιο παραγωγικοί.».

©unsplash/chris-ralston


Δεν αφήνουμε το κρεβάτι μας άστρωτο
Μπορεί να πιστεύετε ότι το στρώσιμο του κρεβατιού δεν είναι και μεγάλη υπόθεση, ωστόσο λανθάνετε αγαπητοί. Το στρώσιμο του κρεβατιού σας προετοιμάζει για παραγωγικότητα μέσα στην μέρα. Μπορεί να πιστεύετε ότι το στρώσιμο του κρεβατιού σας είναι απλώς για επίδειξη, αλλά στην πραγματικότητα βοηθάει πολύ στο να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για μια μέρα παραγωγικότητας. «Το να είσαι παραγωγικός απαιτεί ροή και δομή ενέργειας», αναφέρει ο Bernstein. «Χωρίς ροή ενέργειας, δεν θα έχετε το κίνητρο ή τη δημιουργικότητα που χρειάζεστε και χωρίς δομή, δεν έχετε οργάνωση και έτσι δεν σας βοηθάει να επιτύχετε αυτά που θέλετε». Συνιστάται λοιπόν, να στρώνετε το κρεβάτι σας σαν ένα τελετουργικό που ενεργοποιεί την παραγωγικότητα σας. «Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το απλό επίτευγμα αναπτύσσει έναν μυ για ολοκλήρωση και οργάνωση», προσθέτει.

©unsplash/nine-koepfer

Δίνουμε σκοπό στις «Μπλε Δευτέρες»
«Στην κουλτούρα μας, τα πρωινά της Δευτέρας συνδέονται βαθιά με ένα αίσθημα τρόμου και βάρους για την εβδομάδα που έρχεται», λέει ο Dr. Ashwini Nadkarni, MD, συνεργάτης ψυχίατρος και εκπαιδευτής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Αυτός ο τρόμος, ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει τις κινήσεις μας, τους σκοπούς και την παραγωγικότητά μας. Οπότε, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε στον εαυτό μας, είναι να επαναπροσδιορίσουμε αυτό το συναίσθημα και το μετατρέψουμε από τρόμο σε στόχο. Σκεφτόμαστε, τι μπορούμε να αλλάξουμε σε αυτά που μας απασχολούν και μας τρομάζουν. Πώς μπορούμε να τα επιλύσουμε. Βρίσκουμε λύσεις και έτσι δεν επικεντρωνόμαστε στον φόβο. «Για παράδειγμα, αν ξεκινάτε τα πρωινά σας φοβούμενοι μια μεσημεριανή επαγγελματική συνάντηση, αντιστρέψτε αυτήν την σκέψη – αίσθηση και παρουσιάστε την στον εαυτό σας ως ευκαιρία να αλληλεπιδράσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τους προϊστάμενους σας. Έτσι δημιουργείται ένας σκοπός – στόχος που θέλετε να πραγματοποιήσετε», επισημαίνει ο Dr. Ashwini Nadkarni.

©unsplash/estudio-bloom

Οπότε dudes, ας μην φοβόμαστε τίποτα. Όπως έχουμε ξαναπεί, όλα είναι θέμα οπτικής και θέμα στάσης απέναντι στα πράγματα, απέναντι στην ζωή. Η ζωή είναι απλή όπως και η φύση του ανθρώπου. Εμείς τα μπερδεύουμε όλα. Εμείς χανόμαστε από μόνοι μας. Ας ξεμπερδευτούμε λοιπόν με αυτά τα απλά βηματάκια. Τα μικρά βήματα φέρνουν τα μεγαλύτερα αποτελέσματα.