Lifestyle

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να κάνετε την κάθε μέρα να είναι μια καλή μέρα

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έχετε ακούσει το ρητό που λέει «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται»; Οι άνθρωποι το λένε αυτό περιμένοντας ότι θα γίνει κατά τύχη, γιατί κάτι καλό θα έρθει απ’ έξω, από τους άλλους. Όμως, το αν θα είναι καλή η μέρα σας μπορείτε να το επιλέξετε συνειδητά, εσείς οι ίδιοι, και αν το κάνετε κάθε μέρα, να είναι όλες οι μέρες σας καλές. Θα μοιραστώ μαζί σας μερικές προτάσεις για το πώς μπορείτε να το πετύχετε:

1. Αφιερώστε στον εαυτό σας την πρώτη μισή ώρα από την στιγμή που ξυπνάτε: πριν πιάσετε στα χέρια σας την τεχνολογία και ξεκινήσετε το τρέξιμο:

  • Ανοίξτε σιγά-σιγά τα μάτια σας και τεντωθείτε: σκανάρετε νοερά το σώμα σας με την επίγνωση από την κορυφή ως τα νύχια για να ξεκινήσει η ροή της ενέργειας
  • Η πρώτη σκέψη σας ας είναι ευγνωμοσύνη για την ημέρα που έρχεται, για το ζεστό σας κρεβάτι, τα αγαπημένα σας πρόσωπα, την υγεία σας, απλά πράγματα που θεωρείτε δεδομένα, και που μόνο όταν τα στερηθείτε θα τα εκτιμήσετε.
  • Πάρτε τον καφέ σας και δώστε με ησυχία στον εαυτό σας 5-10 λεπτά να σχεδιάσετε τη μέρα και να οργανώσετε το πρόγραμμά σας.

2. Βάλτε από το πρωί την καλή πρόθεσή σας για την ημέρα: η λέξη πρόθεση, βγαίνει από το «προ» και «θέση», δηλαδή παίρνω θέση από πριν. Μπορείτε λοιπόν από το πρωί, να θέσετε την πρόθεσή σας για τη μέρα που ξεκινάει ότι θα είναι πολύ καλή, και θα σας δώσω συγκεκριμένα τιπς να το πετύχετε αυτό.

3. Δώστε υπόσχεση πως ό,τι και να πάει στραβά μέσα στην μέρα, θα το αντιμετωπίσετε ψύχραιμα, ήρεμα και δεν θα το αφήσετε να σας χαλάσει ολόκληρη την ημέρα.Τώρα θα σκεφτείτε ότι μέσα στη μέρα μπορεί να έρθουν πολλά ανάποδα, να καθυστερήσουν οι δουλειές, να γκρινιάξει το αφεντικό, να μην ακούνε τα παιδιά. Η δική σας αντίδρασή είναι το κλειδί: πείτε μέσα σας και δεσμευτείτε «ό,τι και να συμβεί, δεν θα το αφήσω να με ρίξει, θα το αντιμετωπίσω ψύχραιμα και δεν θα με χαλάσει» Αυτό είναι 100% στο χέρι σας.

4. Φροντίστε να κάνετε τουλάχιστον τρεις μικρές καλοσύνες μέσα στην ημέρα: πείτε μια θερμή καλημέρα στον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσετε κι ας μην τον γνωρίζετε, μπείτε στην δουλειά με χαμόγελο, κάντε ένα κομπλιμέντο, χαρίστε ένα λουλούδι, περάστε μια γιαγιά απέναντι στο δρόμο, θα γεμίσετε εσείς με πληρότητα και χαρά.

5. Το βράδυ γράψτε στο ημερολόγιό σας τα τρία καλά που συνέβησαν μέσα στη μέρα: Θα μου πείτε κι αν δεν έγιναν; Ψάξτε και σίγουρα θα βρείτε. Μικρά καλά, π.χ. φτάσατε στο γραφείο σας και βρήκατε θέση να παρκάρετε ακριβώς απ' έξω, ή ότι πήγατε το κινητό σας για επισκευή κι ο τεχνικός σας το έφτιαξε αμέσως και μάλιστα δεν σας πήρε ούτε χρήματα. 

Το πώς περνάτε τη μέρα σας επί τριάντα φτιάχνει το πώς περνάτε τον μήνα σας, επί δώδεκα τον χρόνο σας και τα πολλά χρόνια μαζί το πώς περνάτε όλη τη ζωή σας. Και μπορεί να είναι όμορφη, αν εσείς το αποφασίσετε.


Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.

Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ