Γειτονιά ποδήλατο γλάστρες
©unsplash/jilbert-ebrahimi
Lifestyle

Πώς να φαίνονται οι γλάστρες σας πιο vintage

Απλα tips για γλάστρες με χαρακτήρα! Έχετε δοκιμάσει το γιαούρτι;

Κάντε τις απλές γλάστρες σας vintage σε ελάχιστο χρόνο με αυτές τις απλές τεχνικές

Τα vintage αντικείμενα αποδεικνύονται πολύ «σύγχρονα» και in fashion. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι γλάστρες σας, παλαιώνοντας τες με τις ακόλουθες απλές τεχνικές. Δεν χρειάζεται να περάσουν τα χρόνια, κερδίστε τα!

Λίπασμα
Επιταχύνετε την εμφάνιση των λευκών «λεκέδων» που έχουν οι παλιές γλάστρες, με διάλυμα λιπάσματος υψηλής συγκέντρωσης για μερικές εβδομάδες. Οι γλάστρες που ταλαιπωρούνται με αυτόν τον τρόπο είναι ασφαλείς για τα φυτά επειδή τα άλατα δεν ξεπλένονται από τη γλάστρα στο χώμα. Το μόνο που χρειάζεστε για αυτό το απλό DIY είναι ένας φελλός κρασιού, κερί, νερό και υδατοδιαλυτό λίπασμα.

Ξεκινήστε βουλώνοντας την τρύπα αποστράγγισης της γλάστρας με φελλό κρασιού. Για μικρότερες γλάστρες, κόψτε το φελλό. Για μεγαλύτερες, κόψτε σε φέτες πρόσθετους φελλούς για να χωρέσουν και σφηνώστε τους στη θέση τους. Στη συνέχεια, ανάψτε ένα κερί και στάξτε το κερί πάνω από το φελλό στο εξωτερικό της γλάστρας για να σφραγιστεί. Αφήστε το να κρυώσει πριν γεμίσετε την γλάστρα με νερό, το οποίο θα επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης. Προσθέστε πέντε φορές περισσότερο λίπασμα από αυτό που προτείνουν οι οδηγίες της συσκευασίας και ανακατέψτε το μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια, αφήστε το στην άκρη, συμπληρώνοντας νερό όσο χρειάζεται, μέχρι να εμφανιστούν επικαθίσεις. Όσο περισσότερο μένουν σε αυτήν την διαδικασία οι γλάστρες, τόσο πιο εντυπωσιακό είναι το αποτέλεσμα. Αφαιρέστε νερό, κερί και φελλό για να τελειώσετε.

Λίπασμα
©unsplash/friderike

Γιαούρτι
Μια από τις πιο φυσικές λύσεις, είναι να απλώσετε γιαούρτι σε μια νέα γλάστρα. Το γιαούρτι που εφαρμόζεται σε στεγνές γλάστρες δίνει πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα! Για πιο διακριτική εμφάνιση, πρώτα μουλιάστε τις γλάστρες σε νερό για 15 λεπτά. Το μόνο που χρειάζεστε για να παλαιώσετε τις γλάστρες σας από τερακότα, είναι απλό γιαούρτι και ένα πινέλο – σφουγγάρι (το οποίο μπορείτε να βρείτε σε μαγαζιά με εικαστικά είδη). Απλώς ανακατέψτε το γιαούρτι και βουτήξτε το αφρώδες πινέλο μέσα σε αυτό βουρτσίζοντας για να καλύψετε την επιφάνεια της γλάστρας καλύπτοντάς την πλήρως. Στη συνέχεια, αφήστε τις γλάστρες σας στην άκρη σε ένα σκιερό μέρος μέχρι να πετύχουν την επιθυμητή εμφάνιση, τουλάχιστον ένα μήνα.

Γιαούρτι
©unsplash/anshu-a

Βουτυρόγαλα και βρύα
Ο συνδυασμός βουτυρόγαλου και βρύου για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης των βρύων είναι μια κοινή τακτική. Τα βρύα χρησιμεύουν για να συγκρατούν το ρευστό βουτυρόγαλα στη θέση τους και να αλλάζουν την υφή καθώς και να προωθούν την ανάπτυξη. Βρύα, βουτυρόγαλα και ένα πινέλο -σφουγγάρι είναι τα εργαλεία σας για αυτήν την εύκολη διαδικασία. Εάν έχετε μαζέψει τα δικά σας βρύα, αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερο χώμα, φλοιό και πευκοβελόνες και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια. Ξεκινήστε ρίχνοντας το βουτυρόγαλα σε ένα μπολ, στη συνέχεια προσθέστε τα βρύα σας και ανακατέψτε. Χρησιμοποιήστε το πινέλο σας για να βάψετε το μείγμα πάνω από τις γλάστρες από τερακότα και αφήστε το στην άκρη σε σκιερό μέρος μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή εμφάνιση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα με μεταλλικές τρίχες για να αφαιρέσετε τυχόν βαριές συστάδες βρύων.

Βρύα
©unsplash/aldo-hernandez

Αργιλώδες χώμα
Είναι εύκολο να κάνετε μια γλάστρα να φαίνεται σαν να έχει ανακαλυφθεί σε αρχαιολογική ανασκαφή! Απλώς εφαρμόστε χώμα που βρίσκεται στην αυλή σας. Τα υγρά εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε άργιλο είναι ιδανικά, καθώς προσκολλώνται καλύτερα στην τερακότα. Τα υλικά σας για αυτό το DIY περιλαμβάνουν πήλινο χώμα και μια εύκαμπτη συρμάτινη βούρτσα. Ξεκινήστε τρίβοντας χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας— βρέχοντας το χώμα με λίγο νερό αν δεν κολλάει. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τη γλάστρα σε σκιερό μέρος για τουλάχιστον ένα μήνα, ενώ το χώμα δένει. Τέλος, αλείφετε την γλάστρα για να δημιουργήσετε μια ποικίλη, ανάγλυφη επιφάνεια.

Αργιλώδες χώμα
©unsplash/david-von-diemar

Νερό και φως του ήλιου
Μερικές φορές, οι απλούστερες μέθοδοι φέρνουν τα πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα! Μουλιάστε μια γλάστρα σε μια μπανιέρα με νερό μέχρι να σχηματιστούν φύκια στην επιφάνειά της. Τα φύκια αναπτύσσονται καλύτερα στον ήλιο, επομένως βεβαιωθείτε ότι οι γλάστρες βρίσκονται σε φωτεινά σημεία και ότι το νερό αναπληρώνεται καθώς εξατμίζεται.

Νερό και ήλιος
©unsplash/phil-hearing

Συμβουλές και κόλπα
Κάθε τεχνική θα αποφέρει μοναδικά αποτελέσματα, αν και ισχύουν και κάποιες κοινές αλήθειες για την κάθε μέθοδο. Είναι καλό να χρησιμοποιείτε γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν είναι φρέσκα ή έχουν λήξει. Τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά θα λειτουργήσουν, αλλά η διαδικασία με υψηλότερα λιπαρά θα έχουν πιο παχύρρευστο αποτέλεσμα. Για να επιτύχετε μια αυθεντική εμφάνιση, διαφοροποιήστε το πάχος των υλικών και την κατεύθυνση που τα εφαρμόζετε. Ανατρέξτε σε αληθινά παλαιωμένα δοχεία για έμπνευση!

Οι σκιασμένες τοποθεσίες είναι ιδανικές για τις περισσότερες γλάστρες ενώ «παλαιώνουν». Μην στοιβάζετε τις γλάστρες. Ψεκάστε τες περιστασιακά με νερό ή τοποθετήστε τες όπου μπορεί να τα πιάσει η βροχή. Οι γλάστρες επικαλυμμένες με προϊόντα διατροφής μπορεί να μυρίζουν έντονα για μερικές ημέρες μετά την εφαρμογή των συστατικών. Κρατήστε τα μακριά από χώρους διαβίωσης. Όσο περισσότερο μένει σε αυτή την κατάσταση μια γλάστρα, τόσο πιο έντονο θα είναι το αποτέλεσμα, επομένως είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε πότε πιστεύετε ότι είναι έτοιμο. Οι περισσότερες γλάστρες θα συνεχίσουν να «παλαιώνουν» ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται. Μια τελευταία συμβουλή: Να είστε δημιουργικοί! Δοκιμάστε να συνδυάσετε μεθόδους για διαφορετικά αποτελέσματα.

Φίλοι μου, αυτό το σαββατοκύριακο δημιουργήστε!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice