Τι είναι το Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού που θερίζει στο TikTok;
Άλλη μια αυταπάτη που καλλιεργείται στην πλατφόρμα και πείθει εκατομμύρια νέων
Σύνδρομο Τυχερού Κοριτσιού: Τι πρεσβεύει η νέα τάση που τρεντάρει στο TikTok και ποντάρει στην τύχη.
Τρεντάρει στο TikTok ενισχύοντας την άποψη όσων πιστεύουν πως η συγκεκριμένη πλατφόρμα γεννάει περισσότερες αυταπάτες από όσες μπορούμε να καταναλώσουμε. Το Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού με hashtag #luckygirlsyndrome έχει πάνω από 60 εκατομμύρια θεάσεις και συνοψίζεται στα εξής: Ό,τι κι αν σου συμβαίνει, εσύ επαναλαμβάνεις από μέσα σου σαν μάντρα πως είσαι το πιο κωλόφαρδο πλάσμα του κόσμου. Και μόνο η πεποίθησή σου ότι έχεις την τύχη με το μέρος σου αρκεί για να σου πάνε όλα κατ’ ευχήν. Είναι το παλιό «σκέψου θετικά» στην υπερβολή του, είναι το παραμύθι της μικρής Πολυάννας αλλά στην πραγματική ζωή, είναι το κοελικό «όταν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις».
Μάλλον δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το micro-trend έκανε την εμφάνισή του στις πρώτες μέρες του νέου έτους, τότε που συνήθως βάζεις το κεφάλι κάτω και προσπαθείς να οργανώσεις τη ζωή σου από την αρχή.
Η μητρότητα της τάσης ανήκει στην influencer Laura Galebe, η οποία παρέδωσε στο κοινό της και την κατάλληλη «κυκλική προσευχή». «Είμαι τόσο τυχερή. Είμαι ένας από τους πιο τυχερούς ανθρώπους που ξέρω. Όλα μου πάνε καλά τελικά»: Αυτές τις φράσεις πρέπει να λες και να τις πιστεύεις κιόλας, και η ζωή σου θα γίνει αμέσως καλύτερη, ισχυρίζεται. Διάφοροι TikTokers με εκατομμύρια views ορκίζονται πως, αν καλλιεργήσεις το Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού, θα πετύχεις όλους σου τους στόχους. Δε θα χρειαστείς ούτε προσπάθεια ούτε κόπος ούτε αφοσίωση ούτε οργάνωση ούτε στοχοπροσήλωση, τίποτα, μόνο θετικές σκέψεις.
Όσοι έχουν μια κάποια ηλικία και μια πείρα (και δεν είναι life coachers) αντιλαμβάνονται πως όλο αυτό είναι μια μπούρδα, όμως τα πιτσιρίκια είναι αθώα και εύπιστα. Έτσι πέφτουν εύκολα θύματα της ψευτοφιλοσοφίας του TikTok. Θα χρειαστούν χρόνια και μερικά ατυχή συμβάντα για να αντιληφθούν πως η ζωή δεν αλλάζει και οι στόχοι δεν κατακτιούνται μόνο με λόγια και χαμόγελα. Μέχρι τότε όμως θα ζουν την απόλυτη ψευδαίσθηση.
Το να νταντεύεις τον εαυτό σου δεν είναι καθόλου κακό. Αν του λες πως είσαι καλός, ευγενικός, άξιος, ικανός, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμησή σου. Όμως το Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού δε λέει αυτό. Λέει πως με τα γλυκόλογα θα φέρεις το σύμπαν με το μέρος σου που θα σου κάνει όλα τα χατίρια. Έτσι δε θα έχεις καμιά ευθύνη για ό,τι επιλέγεις και για ό,τι σου συμβαίνει. Δε θα χρειαστείς τη μίνιμουμ προσπάθεια, γιατί απλώς είσαι «τυχερή». Όλοι θέλουν την εύκολη ζωή, που λέει και ο φιλόσοφος του Facebook Θεόδωρος Πανάγος.
Η τύχη παίζει ρόλο στη ζωή, αλλά ας μην τα φορτώνουμε όλα πάνω της. Πολύ συχνά, καλά πράγματα συμβαίνουν σε κακούς ανθρώπους, και το αντίστροφο. Αν αποδεχτούμε αυτό το δεδομένο, τη νομοτέλεια της ζωής, γινόμαστε ανθεκτικοί απέναντι στις στραβές, δεν απογοητευόμαστε και δεν θρηνούμε υπερβολικά.
Διάφοροι ψυχολόγοι χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο σύνδρομο καθώς και άλλα που αναφύονται στο TikTok ως «τοξική θετικότητα» ή «τοξική αισιοδοξία». Κάνουν λόγο για μια ψεύτικη, επίπλαστη βιτρίνα χαράς, που απορρίπτει τα «δύσκολα» συναισθήματα. Γιατί να φάμε τα μούτρα μας επιχειρώντας κάτι, για παράδειγμα, να διεκδικήσουμε μια καλύτερη δουλειά, και να νιώσουμε απογοήτευση, πόνο, λύπη; Μπορούμε απλώς να λέμε στον εαυτό μας ότι είμαστε «ο πιο τυχερός άνθρωπος του κόσμου» έτσι όπως είμαστε και να περιμένουμε από την τύχη να μας φέρει την καλύτερη δουλειά στο πιάτο. Εμ δε γίνονται έτσι αυτά· γίνονται;