Η Μπέλα Χαντίντ με outfit αισθητικής cluttercore
Η Μπέλα Χαντίντ με outfit αισθητικής cluttercore/ ©Gotham/GC Images
Lifestyle

Cluttercore: Η αισθητική του «μένουμε πάντα παιδιά»

Όλα για τους κωδικούς του στιλ cluttercore, που τρεντάρει στα social media, στον δρόμο και τα νεανικά δωμάτια

Cluttercore: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της νέας τάσης που κυριαρχεί στα social media.

Αν κάποιος, και κυρίως η μαμά σου, μπει στο cluttercore δωμάτιό σου, θα φρίξει. Καταρχάς, ενώ είσαι ένα ενήλικο άτομο (γαϊδούρι ολόκληρο!), όλα εκεί μέσα είναι παιδικά. Σαν να παγιδεύτηκες στην ηλικία των 10 χρονών, συνεχίζεις να αγαπάς το ροζ, τις κούκλες, τα μπιχλιμπίδια, και όλες αυτές τις αγάπες, τις εμμονές και τις αναμνήσεις σου δεν τις κρύβεις σε κουτιά, αλλά τις στολίζεις στους τοίχους και τα ράφια. 

Κάθε επιφάνεια είναι καλυμμένη με κάτι που οι υπόλοιποι είτε θα τακτοποιήσουν σε συρτάρια είτε απλά θα πετούσαν: λούτρινα με συναισθηματική αξία, νοσταλγικά γραμματάκια, σελίδες σκισμένες από περιοδικά, ο πρώτος σου έλεγχος και λοιπά και λοιπά. Το cluttercore δωμάτιό σου είναι το προσωπικό σου μουσείο. Είναι η άνεση και η πολυτέλεια που σου χαρίζει η ενήλικη ζωή να κάνεις τα πράγματα όπως σου αρέσουν. Είναι η ζεστασιά και η αγκαλιά που σου προσφέρει ο προσωπικός σου χώρος. 

Η αισθητική cluttercore που σαρώνει στο TikTok είναι ένας συνδυασμός του μαξιμαλισμού και της παιδικότητας, είναι μια εκδοχή της απόλυτης ατομικής έκφρασης, και επεκτείνεται πέρα από τα δωμάτια. Αν είσαι cluttercore, είσαι σίγουρα μοναδικός, σίγουρα ξερνάς με τον αφορισμό less is more και σίγουρα δεν παίρνεις τον εαυτό σου στα σοβαρά. 

Η τάση ξεκίνησε από τα social media και κυρίως το TikTok, όπου με κάθε τρόπο πρέπει να αποδείξεις στους followers ότι είσαι μοναδικός και ιδιαίτερος. Έχει οπαδούς κυρίως στους κύκλους των 20άρηδων και 30άρηδων, όπου η ακαταστασία και το χάος θεωρείται πηγή χαράς. Μόνο που τώρα το χάος, η αταξία (αυτό σημαίνει clutter) είναι αποτέλεσμα μελέτης και οργάνωσης!

Αν θέλεις να δεις τι σημαίνει να ντύνεσαι με βάση τους κωδικούς του cluttercore, παρατήρησε τι φοράνε η Μπέλα Χαντίντ ή η Άιρις Λο. Ταιριάζουν τα αταίριαστα, ανακατεύουν υφές και μοτίβα, ρίχνουν πάνω τους τα χρώματα του ουράνιου τόξου, υιοθετούν βίντατζ ή κιτς αξεσουάρ.  Το χαοτικό πειραματικό στιλ, η χαρούμενη αυτοέκφραση και η αντι-μόδα στα καλύτερά τους.

Το cluttercore σου προτείνει να βρεις χαρά στη μόδα, να πειραματιστείς με το προσωπικό σου στιλ και να μην κυνηγάς κάθε τι νέο που καταφθάνει. Σε ενθαρρύνει να ενθουσιαστείς με το στιλ, να γίνεις δημιουργικός και να αρχίσεις να σκαλίζεις ντουλάπες, γιατί ίσως εκεί βρεις τη συγκίνηση. 

Όσοι γνωρίζουν από ιστορία της μόδας, ξέρουν πως πρωτοπόρος του συγκεκριμένου στιλ, κι ας μην είχε ακόμα εφευρεθεί ο όρος, υπήρξε η Άιρις Άπφελ, αυτή η τρελή γιαγιά που αποτελεί αξεπέραστη επιτομή του στιλ. Γιατί τι βροντοφωνάζει τόσο η Άπφελ όσο και το cluttercore: Άφησέ με να το διασκεδάσω, δε θέλω να μεγαλώσω!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice