Ingrid Newkirk: Η ιδρύτρια της Peta έχει συντάξει μια συμβολική διαθήκη που αποτελεί την απόλυτη κίνηση διαμαρτυρίας και ακτιβισμού.
© David Corio/Michael Ochs Archive/Getty Images
Lifestyle

Ingrid Newkirk: Τι θα δωρίσει μετά θάνατον σε βασιλιά Κάρολο και Ίλον Μασκ η ιδρύτρια της Peta

Τι προβλέπει η μακάβρια διαθήκη της 

Ingrid Newkirk: Η ιδρύτρια της Peta έχει συντάξει μια συμβολική διαθήκη που αποτελεί την απόλυτη κίνηση διαμαρτυρίας και ακτιβισμού.

Πριν από είκοσι χρόνια, η Ingrid Newkirk κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της. Η ιδρύτρια της Peta βρισκόταν σε ένα αεροπλάνο πετώντας από τη Μινεσότα στη Βιρτζίνια. Δυνατοί άνεμοι ανάγκασαν τους πιλότους να επιχειρήσουν αναγκαστική προσγείωση. Δοκίμασαν τρεις φορές να προσεγγίσουν το έδαφος, αλλά μάταια. Τελικά τα κατάφεραν έχοντας στο ντεπόζιτο «ένα κουταλάκι του γλυκού βενζίνη».

Η Newkirk βίωσε αυτό που αφηγούνται όσοι επέζησαν από τέτοιου είδους εμπειρία: είδε όλη την προηγούμενη ζωή της να περνά μπροστά από τα μάτια της. Προβληματίστηκε: «Τι θα συμβεί αν χάσω τη ζωή μου; Ο ακτιβισμός, που είναι η ζωή μου, θα έχει τελειώσει». Και σκέφτηκε: «Αν το σώμα μου είναι άθικτο ή υπάρχουν ακόμα κομμάτια του, θα μπορούσαν να συνεχίσουν το έργο μου». Αποφάσισε λοιπόν να αφήσει μια «περίεργη» διαθήκη, ένα καθ’ όλα νόμιμο έγγραφο που δημοσιεύτηκε και στον ιστότοπο της Peta, και αποτέλεσε ένα μάλλον μακάβριο ανάγνωσμα. Μετά τον θάνατό της ζητούσε τα πόδια της να γίνουν ομπρελοθήκες, το δέρμα της πορτοφόλια και η σάρκα της να καταναλωθεί από τους ανθρώπους αφού περάσει από το μπάρμπεκιου.

Πριν από λίγες μέρες η σταυροφόρος για τα δικαιώματα των ζώων έκλεισε τα 74α γενέθλιά της και αποφάσισε να αναβαθμίσει το θρίλερ της διαθήκης της κληροδοτώντας το «είναι της» σε διάφορους. Ο βασιλιάς Κάρολος θα λάβει μέρος του λαιμού της, ο Ίλον Μασκ μια φετούλα από την καρδιά της, ο Εμανουέλ Μακρόν το συκώτι της, ο Σαλτ Μπάε (ο τούρκος σεφ και αλατιστής) τα έντερά της και οι διοργανωτές των ιπποδρομιών Grand National της Βρετανίας ένα πόδι της. 

Οι επιθυμίες της ακτιβίστριας έχουν φυσικά τον ιδιαίτερο συμβολισμό τους. Ο λαιμός της, τον οποίο θα κληρονομήσει ο Κάρολος, αναφέρεται στους αγώνες περιστεριών στους οποίους συμμετέχει ο βασιλιάς. «Εκεί, στην τραχεία, χτυπούν αυτά τα όμορφα, γλυκά και ευγενικά πουλιά» λέει η Newkirk. Ο Μακρόν πάλι θα λάβει το συκώτι της ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεγάλη κατανάλωση φουά γκρα στη Γαλλία. Όσο για τον Ίλον Μασκ, «φαίνεται άκαρδος, οπότε θα του δώσω ένα κομμάτι της δικής μου καρδιάς. Μπορεί στη συνέχεια να το κλωνοποιήσει και να αναπτύξει τη δική του» λέει η Βρετανοαμερικανίδα. 

Η γυναίκα που πέταξε στο πιάτο της μητέρας της Αν Γουίντουρ ένα ρακούν, για να διαμαρτυρηθεί για τη χρήση γούνας στη μόδα, στην παρούσα φάση συμβουλεύεται παθολογοανατόμους για το πώς θα συσκευαστούν και θα παραδοθούν τα απομεινάρια της στους διάσημους κληρονόμους. Ξέρει πως οι παραλήπτες θα αηδιάσουν. «Ναι, είναι αηδιαστικό», λέει, «αλλά εγώ δίνω το πόδι μου εθελοντικά. Υπάρχουν ελέφαντες που πυροβολήθηκαν ώστε τα πόδια τους να γίνουν ομπρελοθήκες». 

Η Peta πρόσφατα προσφέρθηκε να φτιάξει για τον βασιλιά Κάρολο ένα καπέλο από ψεύτικη γούνα για να το φορέσει στην παρέλαση της γιορτής Trooping the Colour. Το υπάρχον καπέλο είναι κατασκευασμένο από γούνα αρκούδας, όμως αυτή δεν ήταν απόφαση του παλατιού, αλλά του Υπουργείου Άμυνας. Απαντώντας στην Peta, ο Κάρολος έστειλε την μπάλα στην κερκίδα. Δήλωσε πως έχει απαγορευτεί η κατανάλωση φουά γκρα στα ανάκτορα, ενώ και στη στέψη του χρησιμοποιήθηκε βίγκαν ιερό λάδι. 

Η Peta μάχεται δυναμικά για τα δικαιώματα των ζώων εδώ και 43 χρόνια. Το 1981 η Ingrid και ο συνιδρυτής της οργάνωσης, Alex Pacheco, αποκάλυψαν τις βάρβαρες συνθήκες μέσα στις οποίες ζούσαν φυλακισμένοι πίθηκοι σε ένα εργαστήριο πειραμάτων στο Μέριλαντ. Η παρέμβασή τους ανάγκασε τις ΗΠΑ να αλλάξουν τον νόμο που αφορούσε τα πειράματα σε ζώα. 

Ο οργανισμός αντιτίθεται στην έννοια του σπισιμού, στην ανθρώπινη πεποίθηση δηλαδή ότι τα ζώα είναι κατώτερα όντα. Η Peta χρησιμοποιεί μαχητικές τακτικές για να εμποδίσει τους ανθρώπους να φάνε ζώα, να φορέσουν ζώα ή να τα χρησιμοποιούν για πειράματα και για ψυχαγωγία. Μέλη της έχουν εισβάλει στις πασαρέλες με πανό «η γούνα σκοτώνει» ή έχουν ρίξει μπογιές σε γυναίκες με γούνες. Έμπνευση της Ingrid Newkirk υπήρξε μια φράση του προέδρου Τρούμαν: «Give Em Hell, Harry».

Μέχρι στιγμής, η πιο διάσημη διαφημιστική καμπάνια ήταν εκείνη με τίτλο We’d Rather Go Naked Than Wear Fur του 1994, με πρωταγωνίστριες  διάφορες διάσημες, μεταξύ των οποίων και τα super models Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ και Κρίστι Τέρλινγκτον. «Η Peta ξύπνησε τους ανθρώπους» λέει η ιδρύτρια, αλλά ξεχνά πως μόνο η Κρίστι Τέρλινγκτον τήρησε την υπόσχεσή της να μην ξαναφορέσει γούνα. Ωστόσο θεωρεί πως πλέον τα μοντέλα προσέχουν περισσότερο, «ξέρουν ότι κάποιος θα τους κυνηγήσει». 

I'd Rather Go Naked Than Wear Fur

Αγαπημένη της συνεργάτιδα είναι η Πάμελα Άντερσον, η οποία έπεισε μάλιστα την Κιμ Καρντάσιαν να χαρίσει όλα της τα δερμάτινα ρούχα. Όσοι δεν θέλουν να κρέμονται στις ντουλάπες τους «νεκρά ζώα» μπορούν να τα στείλουν στην Peta. Η οργάνωση τα διοχετεύει σε παιδιά στο Αφγανιστάν, τη Συρία και την Ουκρανία. Δεν υπάρχει καμία αντίφαση στο μήνυμα της οργάνωσης με την κίνηση αυτή, επιμένει η Ίνγκριντ. «Τα παιδιά στο Αφγανιστάν ζουν στο κρύο και τον παγετό. Δεν μπαίνουν στον Χάρβεϊ Νίκολς και επιλέγουν τι θα φορέσουν».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice