Μάθετε τον απόλυτο οδηγό για το πώς θα αγοράσετε αλλά και θα πουλήσετε αντικείμενα στο app
Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα ρούχα μας και γιατί
Ξέρεις πόσες φορές πρέπει να πλένεις το τζην σου και πόσο το σουτιέν σου;
Χρήσιμες συμβουλές και όλα όσα θα αλλάξουμε στην ρουτίνα πλυσίματος των ρούχων μας
Το πλύσιμο των ρούχων αποτελεί για πολλές από εμάς μέρος της καθημερινής ρουτίνας. Έχετε, όμως, ποτέ αναρωτηθεί πόσο συχνά θα πρέπει να πλένονται στην πραγματικότητα; Πίσω από την υπερβολικά συχνή πλύση, υπάρχει μια σειρά ζητημάτων βιωσιμότητας, καθώς μια σημαντική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα παράγεται, επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα. Σχετική έρευνα της Levi’s έδειξε ότι η διαδικασία φροντίδας ενός τζιν για κάθε καταναλωτή (πλύσιμο και στέγνωμα) παρήγαγε 37% ποσοστού διοξειδίου του άνθρακα και κατείχε το ποσοστό των 23% από τη συνολική κατανάλωση νερού.
“Η αλλαγή στον τρόπο και η συχνότητα πλυσίματος των ρούχων, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην προστασίας του περιβάλλοντος. Αποτελεί μια απλή και εύκολη λύση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ελαττώσουμε μια από τις πιο βαρετές δουλειές του σπιτιού”, είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της Levi’s, Paul Dillinger.
Πόσο συχνά θα πρέπει να πλένουμε τα ρούχα μας στην πραγματικότητα; Η Levi’s υποστηρίζει, ότι μετά τις 10 φορές που έχουμε φορέσει ένα τζιν παντελόνι, μπορεί να τοποθετηθεί στο καλάθι των άπλυτων. “Ο μέσος κινέζος καταναλωτής πλένει το τζιν του μετά από τέσσερις χρήσεις του. Στην Αγγλία και τη Γαλλία, το ποσοστό βρίσκεται στις 2,5 χρήσεις, ενώ τις Η.Π.Α. στις 2,3”, προσθέτει ο Dillinger. Η αλλαγή στη συχνότητα του πλυσίματος από τις 2,5 στις 10 φορές μπορεί να μειώσει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 75%.
Δεν είναι μόνο τα τζιν, τα οποία πλένουμε υπερβολικά συχνά. “Τα μάλλινα ρούχα, αποτελούν επίσης θύματα του υπερβολικά συχνού πλυσίματος” είχε δηλώσει η Kyle Grant, CEO της Oxwash, μιας οικολογικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών σχετικά με το πλύσιμο και το στεγνό καθάρισμα των ρούχων. “Η σύνθεση του μάλλινου υφάσματος είναι πολύ πιο ανθεκτική προς τη βρoμιά και δυσωδία. Οι λεκέδες τους καθαρίζονται τοπικά και με τη χρήση ατμού ενός σίδερου επανέρχονται στην αρχική του μορφή.” Σύμφωνα με την Oxwash, τα πουλόβερ θα πρέπει να πλένονται μετά από πέντε χρήσεις τους. Άλλοι ειδικοί, υποστηρίζουν ότι τα μάλλινα ρούχα μπορούμε να τα πλένουμε και κάθε τέλος της χειμερινής εποχής.
Τα σουτιέν είναι επίσης ένα ρούχο το οποίο πλένουμε πιο συχνά από όσο χρειάζεται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με τη Grand, δύο με τρεις φορές μετά τη χρήση τους φτάνει η στιγμή που είναι έτοιμα για πλύσιμο. Τα φορέματα πλένονται μετά από μια με τρεις χρήσεις, οι μπλούζες μετά από μια με δύο, ενώ τα t-shirt μετά από κάθε χρήση. “Μερικά υφάσματα, όπως τα βαμβακερά πλένονται με δυνατότερα απορρυπαντικά και σε πιο υψηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να καθαριστούν τέλεια. Παρόλα αυτά, σπάνια είναι ένα ρούχο τόσο βρόμικο, ώστε να χρειαστεί να ακολουθήσουμε αυτές τις πρακτικές”, υποστηρίζει η Grand.
Η μείωση των πλύσεων, πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, συμβάλλει στη μακροζωία των ενδυμάτων μας. “Η υπερβολικά συχνή πλύση προκαλεί συρρίκνωση του υφάσματος, ξεθωριάζει τα χρώματα και επιβαρύνει γενικότερα την ποιότητα των ρούχων” υποστηρίζει η Sonali Diddi, καθηγήτρια του τμήματος σχεδιασμού και πωλήσεων στο Πανεπιστήμιου του Κολοράντο.
Το πλύσιμο των ρούχων, έχει γίνει από αγγαρεία συνήθεια για πολλές από εμάς. Παρόλα αυτά, μερικές αλλαγές στην ρουτίνα μας μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και των αγαπημένων μας ενδυμάτων. Ας τις δοκιμάσουμε και ποιος ξέρει... πολύ πιθανόν να τις υιοθετήσουμε και εμείς.