7 λουλούδια που ευδοκιμούν σε σκιερά μπαλκόνια
Έρωτας
Lifestyle

7 λουλούδια που ευδοκιμούν σε σκιερά μπαλκόνια

Τι θα φυτέψεις σε σημεία που δεν έχει πολύ φως

7 φυτά κατάλληλα για σκιερά μέρη

Η απέναντι ψηλότερη πολυκατοικία, ένας περιτοίχιστος ακάλυπτος, ο προσανατολισμός του σπιτιού που δεν του έδωσες ιδιαίτερη σημασία… Δεν βλέπουν όλα τα μπαλκόνια τον ίδιο «ήλιο». Κάποια τα λούζει όλη μέρα, χειμώνα-καλοκαίρι, άλλα τα σνομπάρει για ώρες, άλλα δεν τα πλησιάζει καν και αρκούνται στο δεδομένο μεν, αλλά έμμεσο φως της ημέρας. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι όμορφα και εσύ φροντίζεις να αναδείξεις ακόμη περισσότερο την ιδιαιτερότητά τους με λουλούδια που ανθίζουν στη «σκιά».

7 λουλούδια που δεν χρειάζονται πολύ ήλιο

Λοβέλια

Λοβέλια
Λοβέλια © Elly Endeavours / Unsplash

Η φύση χάρισε στα ντελικάτα άνθη της λοβέλιας το εντυπωσιακότερο ίσως «μπλε» που έχεις δει σε λουλούδι. Είτε στη γλάστρα ή σε ζαρντινιέρα ή σε κρεμαστά καλάθια, η λοβέλια θα αναπτυχθεί γρήγορα την άνοιξη και η πλούσια ανθοφορία της θα σε συντροφεύει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μεταμορφώνοντας ταυτόχρονα το μουντό, σκιερό μπαλκόνι σου σε «στέκι» αγαπημένο. Δεν την ενδιαφέρει αν τη βλέπει ο ήλιος, ευδοκιμεί και στα δροσερά, ημισκιερά σημεία. Για την ακρίβεια, το καλοκαίρι τα προτιμά. Χρειάζεται μέτριο έως συχνό πότισμα και αφού το χώμα της έχει στεγνώσει μεταξύ των ποτισμάτων. 

Μπιγκόνια

Μπιγκόνια
Μπιγκόνια © Robin Jonathan / Unsplash

Δημοφιλές καλλωπιστικό φυτό και ως τέτοιο, θα δώσει χρώμα και ζωντάνια στις σκιές του μπαλκονιού σου. Από τον Μάιο έως και τον Οκτώβρη, η μπιγκόνια θα κρατήσει τα φύλλα της γυαλιστερά και καταπράσινα, πλημμυρίζοντας άνθη σε λευκές, κίτρινες, πορτοκαλί ή κόκκινες αποχρώσεις… διάλεξε όποια σου αρέσει. Θα τη φυτέψεις το φθινόπωρο ή την άνοιξη σε γλάστρα ή σε κρεμαστό καλάθι και επειδή δεν αντέχει τις  αφόρητες ζέστες του καλοκαιριού, θα την κρατήσεις στη σκιά. Αγαπάει τη δροσιά και την υγρασία, χωρίς όμως υπερβολές. Γι’ αυτό φροντίζεις για σωστή αποστράγγιση. 

Αστίλβη

Αστίλβη
Αστίλβη © Carlie Crooks / Unsplash

Η ασυνήθιστη και ιδιότροπη αστίλβη απεχθάνεται τις δυνατές ακτίνες του ήλιου, δεν της αρέσει η ζέστη, ούτε η υγρασία, ούτε ο δυνατός αέρας. Προτιμά τη δροσιά και το απάγκιο που της χαρίζουν οι σκιερές, προστατευμένες γωνίες, ενώ το χώμα της χρειάζεται την απόλυτη αποστράγγιση. Αν την περιορίσεις σε μικρή γλάστρα θα παλέψει για την επιβίωσή της. Όσο μεγαλύτερη, τόσο καλύτερα. Στις ιδανικές λοιπόν για αυτή συνθήκες, η αστίλβη μεγαλώνει σε έναν πλούσιο, καταπράσινο θάμνο που ανθίζει σε εντυπωσιακές αποχρώσεις του ροζ, του φούξια και του μοβ. Τη μοναδική (της) εικόνα θα συμπληρώσουν οι… πεταλούδες που τη λατρεύουν και πετούν δίπλα της.

Φτέρη

Φτέρη
Φτέρη © Unsplash

Μπορεί να μην έχει λουλούδια σε ευφάνταστα χρώματα, ο «φουντωτός» όμως,  δαντελωτός, καταπράσινος όγκος της - θα την έλεγα και το «χριστουγεννιάτικο ελατάκι» της άνοιξης - είναι αρκετός για να κερδίσει το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό σου. Είναι ευαίσθητη στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τα πολύ θερμά ή ψυχρά, αντίστοιχα, ρεύματα του αέρα, γι’ αυτό και θα προτιμήσεις σκιερά ή ημισκιερά σημεία, μακριά από τις δυνατές ακτίνες του μεσημεριανού καλοκαιρινού ήλιου και τις ριπές του λίβα. Στις κρύες μέρες του χειμώνα μπορείς να την έχεις μέσα στο σπίτι, σε σημείο φωτεινό. Θέλει συχνό πότισμα, τουλάχιστον κάθε 2 ημέρες το καλοκαίρι, ενώ σε περιόδους καύσωνα θα τη δροσίζεις βρέχοντας τη νύχτα τα φύλλα της.

Έρωτας 

Έρωτας
Έρωτας © Jeremy Horvatin / Unsplash

… ανοιξιάτικος που «ανθίζει» στη σκιά. Τα λουλούδια του είναι τόσο ξεχωριστά όσο και το όνομά του. Λευκά, ροζ, μωβ, κόκκινα ή πορτοκαλί, θα τα απολαμβάνεις από τα τέλη της άνοιξης μέχρι και τα τέλη του φθινοπώρου. Αυτός ο «έρωτας» είναι ευαίσθητος στις δυνατές ακτίνες του ήλιου, στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και τους δυνατούς ανέμους, γι’ αυτό θα τον κρατήσεις σε σκιερή, ημισκιερή θέση, προστατευμένη από ψυχρούς ή θερμούς αέρηδες. Διατήρησε την υγρασία στο χώμα του, ποτίζοντας συχνά, κάθε 2-3 μέρες, την περίοδο του καλοκαιριού.

Νεροκάρδαμο

Νεροκάρδαμο
© Stella de Smit / Unsplash

Στο μπαλκόνι σου που «προσπερνάει» ο ήλιος, το νεροκάρδαμο θα βρει την ιδανική του θέση και θα σε ανταμείψει με τα όμορφα πορτοκαλί, κόκκινα, λευκά και κίτρινα ανθάκια του για την ευκαιρία που του έδωσες. Εκτός από την πλούσια ανθοφορία του όμως που θα απολαμβάνεις από τον Μάιο έως τον Οκτώβρη, το νεροκάρδαμο θα σου δώσει έναν ακόμα λόγο να το φροντίσεις: τα νεαρά του φύλλα και τα ντελικάτα λουλουδάκια του δίνουν κομψές, «γκουρμέ» πινελιές στις καλοκαιρινές σου σαλάτες και άλλες ευφάνταστες συνταγές. Ναι, τρώγονται, και είναι και πολύ θρεπτικά... 

Καμέλια

Καμέλια
Καμέλια© Alexander Burr / Unsplash

Λευκά, ροζ και κόκκινα πέταλα συνθέτουν, σαν «φουρώ» των ‘60s, τις μεγάλες και εντυπωσιακές ταξιανθίες λουλουδιών της καμέλιας. Συνοδευόμενες από ένα βαθυπράσινο, στιλπνό φύλλωμα, κάνουν το ντεμπούτο τους στα τελειώματα του χειμώνα και εξακολουθούν να ανθίζουν μέσα στην άνοιξη, σκορπώντας παράλληλα το ιδιαίτερο, ελαφρύ άρωμά τους. Στην καμέλια δεν αρέσει η ζέστη και η ξηρασία, ούτε επιθυμεί άμεση επαφή με τον ήλιο. Προτιμά δροσερές, σκιερές θέσεις, ενώ το τακτικό πότισμα θα τη βοηθήσει να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει, αρκεί το νερό να αποστραγγίζει επαρκώς.  

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice