“Social Battery”, η λύση στο κοινωνικό άγχος
Vlada Karpovich on Pexels
Lifestyle

Social Battery: η λύση στο κοινωνικό άγχος

Εξαντλείται τελικά η ικανότητα μας να ασχολούμαστε με τους άλλους;

Social Battery, το αίσθημα εξάντλησης από εκτεταμένη κοινωνικοποίηση.

Tα τελευταία χρόνια, ο όρος «Social Battery» ή αλλιώς «κοινωνική μπαταρία» έχει εμφανιστεί ως ένας τρόπος να περιγραφεί το αίσθημα εξάντλησης που μπορεί να προκύψει από την παρατεταμένη κοινωνική αλληλεπίδραση. Η θεωρία υποδηλώνει ότι όπως ακριβώς μια μπαταρία μπορεί να εξαντληθεί, έτσι μπορεί να εξαντληθεί και η ικανότητά μας να ασχολούμαστε με τους άλλους.

Αν και η ιδέα της κοινωνικής μπαταρίας δεν αποτελεί επίσημη διάγνωση ή ιατρική κατάσταση, είναι μια χρήσιμη έννοια για πολλούς ανθρώπους που παλεύουν με το κοινωνικό άγχος, την εσωστρέφεια ή άλλες καταστάσεις που κάνουν την κοινωνικοποίηση εξαντλητική. Για τα άτομα αυτά, η κοινωνικοποίηση μπορεί να μοιάζει με αγγαρεία που τους απορροφά την ενέργεια και όχι με πηγή απόλαυσης.

Ποια είναι η έννοια του «Social Battery» ή «κοινωνικής μπαταρίας»

Η έννοια της κοινωνικής μπαταρίας έχει τις ρίζες της στη θεωρία της «εξάντλησης του εγώ», η οποία υποδηλώνει ότι έχουμε ένα περιορισμένο ποσό ψυχικής ενέργειας που μπορούμε να δαπανήσουμε σε εργασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η κοινωνικοποίηση απαιτεί πολλή διανοητική ενέργεια, καθώς πρέπει να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας και επικοινωνούμε αποτελεσματικά. Αν καταναλώνουμε υπερβολικά πολλή από τη διανοητική μας ενέργεια σε κοινωνικές καταστάσεις, μπορεί να αρχίσουμε να νιώθουμε εξαντλημένοι και σε απόγνωση.

Ένας τρόπος για να σκεφτείτε την κοινωνική μπαταρία είναι να τη θεωρήσετε σαν τον μετρητή καυσίμου σε ένα αυτοκίνητο. Ακριβώς όπως ένα αυτοκίνητο πρέπει να ανεφοδιάζεται περιοδικά για να συνεχίσει να λειτουργεί, έτσι και εμείς πρέπει να κάνουμε διαλείμματα και να επαναφορτίζουμε τις κοινωνικές μας μπαταρίες για να αποφύγουμε την εξάντληση. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να αφιερώσουν χρόνο μόνοι τους για να επαναφορτιστούν μετά από ένα κοινωνικό γεγονός, ενώ άλλοι μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αποφύγουν την υπερφόρτωση των μπαταριών τους.

Πώς ξέρουμε πότε οι κοινωνικές μας μπαταρίες εξαντλούνται;

Υπάρχουν μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξουμε. Ένα συνηθισμένο σύμπτωμα είναι το αίσθημα εξάντλησης  μετά την κοινωνικοποίηση, ακόμη και αν απολαύσατε την εκδήλωση ή τη δραστηριότητα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι γίνεστε ευερέθιστοι, αγχωμένοι ή συγκλονισμένοι σε κοινωνικές καταστάσεις ή ότι αρχίζετε να αποσύρεστε ή να κλείνεστε στον εαυτό σας. Εάν αντιμετωπίζετε συστηματικά αυτά τα συμπτώματα, ίσως ήρθε η ώρα να αναγνωρίσετε ότι έχετε περιορισμένη κοινωνική μπαταρία και ότι πρέπει να λάβετε μέτρα για τη διαχείρισή της. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να θέσετε όρια στις κοινωνικές σας αλληλεπιδράσεις, να μάθετε πώς να λέτε όχι σε κοινωνικές προσκλήσεις όταν χρειάζεται, ή να δώσετε προτεραιότητα σε δραστηριότητες που σας επιτρέπουν να επαναφορτίζετε τις μπαταρίες σας, όπως το να περνάτε χρόνο μόνοι σας ή να ασχολείστε με χόμπι που σας ευχαριστούν.

H έννοια της κοινωνικής μπαταρίας λοιπόν είναι μια υπενθύμιση ότι όλοι έχουμε όρια στην ενέργειά μας και ότι είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Αναγνωρίζοντας πότε οι κοινωνικές μας μπαταρίες εξαντλούνται και λαμβάνοντας μέτρα για την επαναφόρτιση, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι είμαστε σε θέση να ασχολούμαστε με τους άλλους με τρόπο βιώσιμο και ικανοποιητικό.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice