Scandinavian_wellness
Mikhail Nilov on Pexels
Lifestyle

Hygge, Lagom, Sisu: η τριπλέτα του σκανδιναβικού wellness

Υπόσχεται υγεία, ευτυχία, ευεξία και ανεμελιά

Hygge, Lagom, Sisu: Πως να ενσωματώσετε τις τάσεις του Σκανδιναβικού wellness στην καθημερινότητά σας.

Οι Σκανδιναβοί παρά τις περιορισμένες ηλιόλουστες ημέρες στην καθημερινότητας τους, έχουν καταφέρει με έναν παράδοξο τρόπο να δηλώνουν τόσο ευτυχείς, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ενδιαφέρον για τη σκανδιναβική έννοια της ευτυχίας, γιατί ποιός δεν ψάχνει άλλωστε αυτή την συνταγή; Όροι όπως το "Hygge", "Lagom" και "Sisu" κερδίζουν δημοτικότητα παγκοσμίως, βαθιά ριζωμένες στη σκανδιναβική κουλτούρα και προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για το πώς να ζει κανείς μια ευτυχισμένη, γεμάτη ζωή.  Δεν πρόκειται για μαγικές λεξούλες ευημερίας, κάτι σαν ξόρκι που το λέμε δυνατά και το σύμπαν μας ανταμείβει με ευτυχία, αλλά για μικρές καθημερινές πρακτικές που αν τις εφαρμόσετε θα βρείτε με τον καιρό τα γράμματα να φτιάξετε τη δική σας μικρή μαγική λεξούλα που θα σας θυμίζει όλα όσα σας φέρνουν πιο κοντά σε μια ζωή γεμάτη με αυτά που πραγματικά επιθυμείτε.

Τι σημαίνουν οι όροι "Hygge", "Lagom" και "Sisu" και τρόποι για να τους εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας

Hygge
Το Hygge (προφέρεται "hoo-gah") είναι μια δανέζικη έννοια που μεταφράζεται περίπου ως «ζεστασιά», αλλά οι περισσότεροι το αντιλαμβάνονται και το αναζητούν ως lifestyle trend ή ως στυλ διακόσμησης. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας ζεστής, φιλόξενης ατμόσφαιρας και την απόλαυση των απλών χαρών της ζωής, δηλαδή μια αίσθηση θαλπωρής. Σκεφτείτε χνουδωτές κουβέρτες, κεριά και ζεστά ροφήματα μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα. Το Hygge ανεξαρτήτως εποχής όμως έχει να κάνει με την καλλιέργεια μιας αίσθησης άνεσης και ικανοποίησης στην καθημερινή σας ζωή. Δεν έχει να κάνει με την υπερβολή ή την πολυτέλεια, αλλά πιο πολύ με την εύρεση χαράς στα μικρά πράγματα. Για να εξασκήσετε το Hygge, δοκιμάστε να ενσωματώσετε μερικές απλές συνήθειες στην καθημερινότητά σας, όπως το να ανάψτε κεριά, να πιείτε το αγαπημένο σας ρόφημα, να βολευτείτε κάτω από μια μαλακή κουβέρτα, περνώντας χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, αποσυνδεδεμενοι από την τεχνολογία και περνώντας το χρόνο σας πιο δημιουργικά.

 

Lagom
Το Lagom (προφέρεται "lah-gom") είναι μια σουηδική έννοια που σημαίνει «όχι πολύ λίγο, όχι πολύ, ακριβώς το σωστό», «παν μέτρον άριστον» που θα λέγαμε εμείς. Πρόκειται για την εξεύρεση ισορροπίας σε όλες τις πτυχές της ζωής, από τη δουλειά μέχρι τις σχέσεις και το σπίτι. Το Lagom μας προτείνει να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση και την υπερβολή. Είναι ένας απλός, βιώσιμος τρόπο ζωής που κάνει καλό τόσο σε εσάς όσο και στον πλανήτη, συνδυάζει το μινιμαλισμό με την βιωσιμότητα. Για να εξασκήσετε το lagom, αποφύγετε τη σπατάλη και εφαρμόστε την ανακύκλωση, όπως αντίστοιχα να τρώτε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή, αλλά και να περνάτε χρόνο στη φύση.

 

Sisu
Το Sisu (προφέρεται "see-soo") είναι μια φινλανδική έννοια που αναφέρεται στην ανθεκτικότητα, την αποφασιστικότητα και το πείσμα ενός ατόμου. Έχει να κάνει με το να ξεπερνάς τις προκλήσεις και να επιμένεις ακόμα και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Είναι ένα χαρακτηριστικό που είναι βαθιά ριζωμένο στη φινλανδική κουλτούρα και αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιτυχία και την ευημερία της χώρας, που θεωρείται και ο πιο ευτυχισμένος λαός τα τελευταία χρόνια. Το Sisu προτρέπει να βρεις το θάρρος να αντιμετωπίζεις τις αντιξοότητες κατά μέτωπο, να μπορέσουμε να βρούμε μέσα μας τα κρυμμένα αποθέματα που έχουμε. Για να εξασκήσετε το Sisu, δοκιμάστε να θέτετε στόχους και να εργάζεστε για την επίτευξή τους με αποφασιστικότητα, αυτοπειθαρχία και επιμονή, μένοντας πιστοί στις αξίες και τις πεποιθήσεις σας. Αγκαλιάστε τις προκλήσεις ως ευκαιρίες για ανάπτυξη, δείχνοντας αυτοκυριαρχία και πυγμή, αλλά και ζητώντας υποστήριξη από τους αγαπημένους σας όταν χρειάζεται

Η ενσωμάτωση αυτών των εννοιών στον τρόπο ζωής μπορεί να  βοηθήσει να καλλιεργήσετε μια μεγαλύτερη αίσθηση ευτυχίας, ισορροπίας και ανθεκτικότητας. Είτε πρόκειται για την άσκηση του Hygge απολαμβάνοντας μια ζεστή βραδιά μέσα στο σπίτι, είτε για την υιοθέτηση του Sisu για να ξεπεράσετε μια πρόκληση, είτε το να ζήσετε μια ισορροπημένη και αρμονική ζωή όπου στοχεύει το Lagom, αυτές οι έννοιες προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για το πώς να ζήσετε μια πιο ολοκληρωμένη ζωή. Για αυτό αγκαλιάστε το πνεύμα της Σκανδιναβικής ευημερίας και αρχίστε να ενσωματώνετε αυτές τις πρακτικές στην καθημερινότητά σας από σήμερα ή εμπλουτίστε την με όσα στοιχεία θεωρείτε ότι σας ταιριάζουν.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice