Solocation: Τα υπέρ του να κάνεις διακοπές ή να ταξιδεύεις μόνη/ος.
© Chen Mizrach / Unsplash
Lifestyle

Solocation θα πει «περνώ και μόνη μου καλά»

Δεν έχεις παρέα για τις διακοπές σου; Καλύτερα!

Solocation: Τα υπέρ του να κάνεις διακοπές ή να ταξιδεύεις μόνη/ος.

Η λέξη «solocation» είναι μια σύντμηση των λέξεων «solo» και «vacation» και είναι ολοφάνερο τι σημαίνει. Οι σόλο, οι μοναχικές διακοπές μπορεί να είναι φάση απελευθερωτική αλλά και τρομακτική. Από τη μια πλευρά, έχεις την ελευθερία να κάνεις ό,τι θέλεις κι όποτε θέλεις, να κοιμηθείς ή να μην κοιμηθείς, να φας ή να μη φας, να βγεις για ποτό ή να μη βγεις, και γενικώς να διακοπάρεις χωρίς να πρέπει να καπελώνεσαι από τις ανάγκες και τις επιθυμίες κάποιου άλλου. Από την άλλη, όλες οι ευθύνες πέφτουν πάνω σου, ενώ δεν έχεις κάποιον δίπλα σου να μοιραστείς ενθουσιασμούς ή αγανάκτηση. Μόνος ούτε στον παράδεισο, λένε κάποιοι, είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Εάν δεν έχουμε ταξιδέψει μόνοι ποτέ, ίσως ήρθε η ώρα να το δοκιμάσουμε, λένε διάφοροι κόουτσερ. Και μας υπόσχονται πως θα γυρίσουμε αγνώριστοι! Αν είμαστε πρωτάρηδες, δεν είναι ανάγκη να πάμε στου βοδιού το κέρατο για κάνα εξάμηνο. Αρκεί να πειραματιστούμε με μια σύντομη απόδραση ή μια εξόρμηση του Σαββατοκύριακου, για να δούμε αν μας ταιριάζει αυτού του είδους η περιπέτεια.

Ποια είναι τα υπέρ του solocation

Η εμπειρία θα αλλάξει την κοσμοθεωρία μας και κυρίως θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, ισχυρίζονται οι οπαδοί του solocation. Το να βρίσκεσαι μόνος σου σε έναν τόπο μη οικείο και μακριά από το μαγκανοπήγαδο της καθημερινής ζωής, δημιουργεί χώρο για αυτο-ανακάλυψη, για αυτογνωσία. Παρατηρείς τις επιλογές σου απρόσκοπτα χωρίς κάποιος να σε καθοδηγεί ή να σε κρίνει, καταλήγεις σε συμπεράσματα για το τι σου αρέσει πραγματικά, τι σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένο, ποιος είσαι ως άτομο.

Οι σόλο διακοπές είναι επίσης σχολείο όπου παίρνεις μαθήματα κοινωνικοποίησης. Θα έρθεις υποχρεωτικά σε επαφή με τους άλλους για να ρωτήσεις κάτι, να παραγγείλεις φαγητό, να ζητήσεις οδηγίες για το τάδε μουσείο ή τη δείνα παραλία, να πάρεις το καραβάκι για μια απομακρυσμένη παραλία. Και κάπως έτσι μπορεί να γνωρίσεις το άλλο σου μισό. Το ότι ταξιδεύεις ή διακοπάρεις μόνος δε σημαίνει ότι έχεις επιλέξει αυστηρά τη μοναξιά. Αντιθέτως, μπορεί να είσαι ανοιχτός σε γνωριμίες και κοινωνικότητες, να συναντήσεις αγνώστους που τελικά θα γίνουν φίλοι σου ή κάτι παραπάνω.

Solocation: Τα υπέρ του να κάνεις διακοπές ή να ταξιδεύεις μόνη/ος.
Unsplash+ In collaboration with Frank van Hulst

Στο solocation, θα μάθεις είτε να οργανώνεις τη ζωή σου είτε να επιλέγεις το χύμα. Κανένας δεν υπάρχει να φτιάξει το πρόγραμμα της ημέρας πέρα από σένα: αν και πότε θα πας για μπάνιο, αν και πότε θα φας, αν θα την πέσεις για σιέστα ή διάβασμα στο δωμάτιο και όλα τα συναφή. Όλα γούστο σου και καπέλο σου, εσύ δίνεις τον τόνο, εσύ θέτεις τους κανόνες. Δεν είναι υπέροχο;

Επιπλέον, θα αναγκαστείς να διαχειριστείς alone μικρό- ή μεγαλοπροβλήματα. Στα ταξίδια όλο και κάτι πάει στραβά, έρχεσαι face to face με εφιάλτες σου. Μόνο που τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τους φόβους και να ισιώσεις τις στραβές μόνος σου. Αν χάσεις την πτήση της επιστροφής, για παράδειγμα, δεν ωφελεί να κάτσεις σε μια γωνιά του αεροδρομίου και να κλαις τη μοίρα σου, θα πρέπει να βρεις λύση για να επιστρέψεις στα πάτρια. Αν ξεχάσεις το πορτοφόλι ή το κινητό σου κάπου, δεν θα έχεις κανέναν άλλον «απρόσεκτο» να κατηγορήσεις ή να βρίσεις πέρα από εσένα τον ίδιο. Και μετά να αρχίσεις να ακυρώνεις κάρτες. Δράμα, αλλά με κάτι τέτοια ανακαλύπτεις άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς σου, δυνάμεις, δεξιότητες ή ευελιξία που δεν πίστευες ότι διαθέτεις. Χωρίς δίκτυ κοινωνικής ασφάλειας και διασχίζοντας άγνωστα εδάφη, βλέπεις ότι τα καταφέρνεις μια χαρά, άρα τονώνεις την αυτοπεποίθησή σου. 

Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο είναι το οικονομικό κομμάτι. Ταξιδεύοντας μοναχικά, αποφασίζεις εσύ πόσα χρήματα θα ξοδεύεις και πού. Άμα ταξιδεύεις με άλλους, που έχουν διαφορετικές καταναλωτικές συνήθειες ή μεγαλύτερο μπάτζετ από σένα, μπορεί να χαλαστείς ή να χρεοκοπήσεις. Όλοι την έχουμε πατήσει σε αυτό το θέμα. Έχουμε δει φίλους μας να κλείνουν ξενοδοχεία όπου η διανυκτέρευση κοστίζει όσο ένα οικοπεδάκι στη Λούτσα ή να παραγγέλνουν κρασιά που κάνουν όσο ένα μηνιάτικο. Ή να σε σέρνουν σε τρώγλες και σε χαμαιτυπεία, «για να σας βγει φτηνά». Αυτά καλό είναι να μη γίνονται. Και δεν γίνονται αν επιλέξεις το solocation. Μοναχός σου χόρευε κι όσο θέλεις πήδα, λέει ο πάνσοφος λαός.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice