dark_academia
Patrick Robert Doyle on Unsplash
Lifestyle

Dark academia: Τι περιλαμβάνει η αισθητική που κατακτά το Tik Tok

Ξεχασμένοι σε κάποια βιβλιοθήκη της Οξφόρδης

Dark academia: Το trend και η αισθητική του που κυριαρχούν στο TikTok

Μπορεί το σχολείο για τους περισσότερους από εμάς να αποτελεί παρελθόν και να μην έχει εφευρεθεί μια μηχανή του χρόνου που να μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές, αλλά το TikTok φαίνεται πως έχει αναλάβει μια πολύ παρόμοια δουλειά. Εκτός από βιντεάκια για μαλλιά, συνταγές και μαστορέματα, ένα μεγάλο μέρος της πλατφόρμας είναι αφιερωμένο σε αισθητικές, όπως αυτή του “Dark academia", που μας δίνει την αίσθηση της βιβλιοθήκης ενός κολλεγίου τη δεκαετία του 1920.

Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε ένα αισθητικό και πολιτιστικό κίνημα που έχει αποκτήσει σημαντική δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια και χαρακτηρίζεται από τη γοητεία της γνώσης, την επιδίωξη της διανόησης και την αγάπη για την κλασική λογοτεχνία, την τέχνη και την ιστορία. Η αισθητική είναι κυκλοθυμική, διανοητική και συχνά διαθέτει vintage, gothic και ακαδημαϊκά στοιχεία. Ας βουτήξουμε βαθύτερα στον κόσμο του “Dark academia”, την ιστορία του, τα βασικά στοιχεία και πώς να το ενσωματώσετε στη ζωή σας.

Το “Dark academia” έχει τις ρίζες του στο κίνημα της γοτθικής λογοτεχνίας στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα. Η γοτθική λογοτεχνία ήταν μια αντίδραση στην έμφαση της εποχής του Διαφωτισμού, στη λογική και τον ορθολογισμό, δίνοντας έμφαση στα συναισθήματα, τη φαντασία και το υπερφυσικό. Συχνά παρουσίαζε σκοτεινά, δυσοίωνα σκηνικά και εξερευνούσε θέματα θανάτου, φθοράς και ανθρώπινης ψυχής.

Με την πάροδο του χρόνου, η αισθητική της σκοτεινής ακαδημαϊκής τέχνης εξελίχθηκε για να συμπεριλάβει ένα ευρύτερο φάσμα πολιτιστικών και ιστορικών αναφορών. Σήμερα, αντλεί έμπνευση από την τέχνη και την αρχιτεκτονική της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης, την Αναγέννηση και τη βικτοριανή εποχή, μεταξύ άλλων. Έχει επίσης επηρεαστεί από τη λαϊκή κουλτούρα, με πολλούς λάτρεις της “Dark academia” να αναφέρουν ως έμπνευση βιβλία, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές όπως ο Harry Potter, η Wednesday Addams και το Dead Poets Society.

Η αισθητική του “Dark academia” χαρακτηρίζεται από ένα ξεχωριστό σύνολο στοιχείων που συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια κυκλοθυμική, διανοητική ατμόσφαιρα. Μερικά από τα βασικά στοιχεία περιλαμβάνουν:

Σκούρα χρώματα
Το “Dark academia” διαθέτει συχνά μια παλέτα χρωμάτων με βαθύ μπλε, πράσινο, μπορντό και μαύρο. Αυτός ο συνδυασμός χρωμάτων δημιουργεί μια αίσθηση βάθους και μυστηρίου, ανακαλώντας για παράδειγμα την εικόνα μιας παλιάς βιβλιοθήκης.

Αντικείμενα vintage και αντίκες
Ο σκοτεινός ακαδημαϊκός χώρος έχει να κάνει με την αναζήτηση της γνώσης και τα vintage και αντικέ αντικείμενα προσθέτουν μια αίσθηση ιστορίας και νοσταλγίας. Σκεφτείτε δερματόδετα βιβλία, παλιούς χάρτες, υδρόγειες σφαίρες, γραφομηχανές και ρολόγια τσέπης.

Κλασική λογοτεχνία
Η λογοτεχνία παίζει σημαντικό ρόλο στην αισθητική του “Dark academia”. Συχνά γίνεται αναφορά σε κλασικά έργα όπως ο Σαίξπηρ, ο Πόε και ο Μίλτον και οι λάτρεις της αισθητικής είναι γνωστοί για την αγάπη τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Ακαδημαϊκή ενδυμασία
Επίσης συχνά περιλαμβάνει ντύσιμο σε κλασικό, ακαδημαϊκό στυλ. Σκεφτείτε τουίντ σακάκια, πουκάμισα oxford και παπούτσια loafers. Η έμφαση δίνεται στο να δείχνετε έξυπνοι και συγκροτημένοι, με ένα νεύμα στους παραδοσιακούς ενδυματολογικούς κώδικες, όπως αυτοί των ιδιωτικών πανεπιστημίων και σχολείων.

Γοτθική αρχιτεκτονική
Η αισθητική είναι επίσης εμπνευσμένη από τη μεγαλοπρέπεια της γοτθικής αρχιτεκτονικής, με τις περίτεχνες λεπτομέρειες και τη μεγαλοπρέπεια. Σκεφτείτε πύργους, καμάρες και γκαργκόιλ (πολύ κοντά στην αρχιτεκτονική της Βουδαπέστης).

Αν σας ελκύει η αισθητική της “Dark academia”, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να την ενσωματώσετε στη ζωή σας. Ξεκινήστε διαβάζοντας μερικά από τα κλασικά έργα που έχουν επηρεάσει το κίνημα, όπως «Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι», ο «Φρανκενστάιν» ή ο «Δράκουλας». Επίσης δημιουργήστε έναν χώρο που να αντικατοπτρίζει την αισθητική, με αντικείμενα αντίκες ή vintage, σκούρα χρώματα και κλασικές πινελιές. Σε ένα trend, η μόδα δεν μπορεί να μην έχει πρωταρχική θέση, γι'αυτό ενσωματώστε την ακαδημαϊκή ενδυμασία στην γκαρνταρόμπα σας, όπως τουίντ σακάκια, πουκάμισα με κουμπιά και loafers. Βυθιστείτε στην ιστορία και τον πολιτισμό, επισκεπτόμενοι μουσεία, γκαλερί και ιστορικές τοποθεσίες, αλλά ακόμα και αν δεν έχετε την ευκαιρία να το κάνετε δια ζώσης, μπείτε σε διαδικτυακές κοινότητες με λάτρεις της σκοτεινής ακαδημίας για να συνδεθείτε με ομοϊδεάτες σας και να μοιραστείτε την αγάπη σας για την αισθητική.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice