Άνδρες και νοικοκυριό: Πώς οι γυναίκες τα κάνουν όλα χωρίς βοήθεια από κανέναν
© Unsplash+ In collaboration with Sandra Seitamaa
Lifestyle

Άνδρες και νοικοκυριό: Πώς οι γυναίκες τα κάνουν όλα χωρίς βοήθεια από κανέναν

Oι χώρες με τη μικρότερη συμμετοχή ανδρών στο νοικοκυριό

114739-643733.jpg
Τάνια Δελή |

Τι δείχνουν πρόσφατες στατιστικές για τη συμμετοχή των ανδρών στις δουλειές του σπιτιού.

Πολλοί στον δυτικό κόσμο δεν πίστευαν ότι το 2023 θα μιλούσαμε ακόμα για το αν οι άνδρες κάνουν δουλειές στο σπίτι. Ιδιαίτερα στη νότια και την ανατολική Ευρώπη δεν κάνουν - και οι προερχόμενοι από πατριαρχικές κουλτούρες Αμερικανοί δεν κάνουν επίσης. Στην πραγματικότητα, η ανδρική προσδοκία είναι να κάνουν οι γυναίκες τα πάντα, όπως τα έκαναν στην προηγούμενη γενιά και στην προ-προπροηγούμενη: οι άνδρες αναπαράγουν τα πρότυπα του μπαμπά τους. Σε πολλές οικογένειες, οι γυναίκες τρέχουν ακόμα τριγύρω κάνοντας δουλειές, ενώ οι άντρες βλέπουν τηλεόραση και μιλάνε στο κινητό. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι γυναίκες δεν διαμαρτύρονται· ότι θεωρούν αυτόν τον καταμερισμό καθηκόντων φυσικό και ίσως γενετικό. Αλλά, σε πλείστες περιπτώσεις, τις κατατρώει ένας αόριστος θυμός ο οποίος εκφράζεται με γκρίνια και συντελεί στον φαύλο κύκλο: οι άνδρες είναι εξαιρετικά πρόθυμοι να χαρακτηρίσουν τις γυναίκες υστερικές.

Σε πρόσφατη βρετανική έρευνα φαίνεται ότι ακόμα κι όταν οι άνδρες συμμετέχουν στις δουλειές του νοικοκυριού, ειδικεύονται σε μερικές και αποφεύγουν άλλες. Η καθαριότητα του μπάνιου είναι κατά 54% γυναικεία δραστηριότητα, το να βγάζεις έξω τα σκουπίδια είναι κατά 46% ανδρική· κατά πλειοψηφία οι γυναίκες βάζουν πλυντήριο, ξεσκονίζουν και καθαρίζουν τον φούρνο, ενώ το 42% των ανδρών ασχολούνται με την κηπουρική, 12% με τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και 7% με το πλύσιμο των πιάτων. Στις ΗΠΑ το 70% των εργαζόμενων γυναικών με παιδιά αφιερώνουν 2,3 ώρες την ημέρα στο νοικοκυριό, έναντι 1,6 ώρας που αφιερώνουν οι άνδρες. Περισσότερη ισοτιμία παρατηρείται στις ηλικίες 18-24, αλλά, ας μην ενθουσιαζόμαστε, ίσως αυτή η συμπεριφορά να μη συνεχιστεί όταν οι άνθρωποι μεγαλώσουν. Εξάλλου, σύμφωνα με τις αμερικανικές έρευνες για τους ρόλους φύλου δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ κοινωνικών τάξεων -μολονότι στα ανώτερα στρώματα χρησιμοποιείται προσωπικό για τις δουλειές του σπιτιού- ούτε μεταξύ παλαιών Αμερικανών και νεοφερμένων. Η ανδρική συμπεριφορά μέσα στο σπίτι είναι περίπου ίδια για τις ηλικίες από 25 έως 65 ετών.

Η Νορβηγία φαίνεται η χώρα όπου οι άνδρες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο νοικοκυριό. Ακολουθούν η Αυστραλία, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, ο Καναδάς, η Πολωνία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Ολλανδία, η Ιταλία και το Ισραήλ. Η Ελλάδα δεν φαίνεται πουθενά στις στατιστικές. Σύμφωνα με τις έρευνες του ΟΗΕ που επαναλαμβάνονται ετησίως, οι χώρες με τη μικρότερη συμμετοχή ανδρών στο νοικοκυριό είναι η Ινδία και η Τουρκία, ενώ σε πρόσφατο δημοσίευμα του Guardian με τίτλο «Είναι άνδρες και δεν κάνουν τίποτα», γυναίκες από την Ινδία, το Μπανγκλαντές, την Κολομβία, το Βιετνάμ, τη Βραζιλία και την Ουγκάντα περιγράφουν πώς στη χώρα τους «οι γυναίκες τα κάνουν όλα χωρίς βοήθεια από κανέναν.»

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice