Το TikTok, το φίλτρο old-age, το προληπτικό botox, οι ψευδοεπιστημονικές συμβουλές ομορφιάς.
Unsplash+ I/ Getty Images
Lifestyle

Το TikTok και οι θεραπείες αντιγήρανσης για εφήβους: Από μικροί στα βάσανα

Τι είναι το «προληπτικό botox» και γιατί μια 14χρονη παλεύει για την πρόληψη των ρυτίδων;

Το TikTok, το φίλτρο old-age, το προληπτικό botox, οι ψευδοεπιστημονικές συμβουλές ομορφιάς.

Αν η ανησυχία για τις πρώτες ρυτίδες ξεκινά συνήθως μετά τα 35-40, το TikTok και η βιομηχανία της ομορφιάς φροντίζει να βάλει στο παιχνίδι και στις έγνοιες μια πολύ νεότερη γενιά. Μια γενιά, την Gen Z, που κανονικά θα έπρεπε να ζει και να απολαμβάνει μόνο το παρόν και τα νιάτα της και να μην ανησυχεί διόλου για το πέρασμα του χρόνου. 

Τη ζημιά την έκανε το φίλτρο «old-age», με το οποίο οι χρήστες της πλατφόρμας «είδαν» τον εαυτό τους σε ώριμη ηλικία. Μια από τις celebrities που το δοκίμασαν ήταν και η Κάιλι Τζένερ, η οποία βλέποντας τον ηλικιωμένο εαυτό της δήλωσε: «Δεν μου αρέσει καθόλου». 

@relllivinglearnin

The viral aging filter got #kyliejenner letting us know she aint her for the wrinkles chilleeeee😂‼️ #kyliejenner #fiter #oldage #viralvideo #foryou #fyp #kj #billionaire #laughter

♬ original sound -

Η εμμονή με το σβήσιμο του χρόνου από το δέρμα χαρακτηρίζει τους ανθρώπους αναντάν μπαμπαντάν, όμως πλέον με το επιθετικό μάρκετινγκ κατεβάζει τον ηλικιακό μέσο όρο. Και αυτό αποδεικνύεται με νούμερα. Η Gen Z ξοδεύει σήμερα πολύ περισσότερα χρήματα για την περιποίηση του δέρματος σε σχέση με όλες τις γενιές που προηγήθηκαν. Οι σημερινοί νέοι έχουν πειστεί πως η γήρανση είναι «ελάττωμα», «πρόβλημα, οπότε πρέπει να πολεμηθεί με νύχια, με δόντια και με λεφτά πριν καν κάνει την εμφάνισή της. 

Διάφοροι επαΐοντες (ή μη) ανεβάζουν βίντεο με συμβουλές τύπου «3 θεραπείες αντιγήρανσης που πρέπει να αρχίσετε στα 20» και παίζουν με τα άγχη των 20άρηδων ή και ακόμα μικρότερων. Μέσα στο καλοκαίρι ανέβηκε ένα βίντεο (πλέον σβήστηκε), όπου μια 14χρονη μιλούσε για τα προϊόντα που χρησιμοποιεί προκειμένου να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Μια 14χρονη! Το twitter τσίμπησε την υπόθεση, οπότε και ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση για τις επιπτώσεις ανάλογων συμβουλών στον ψυχισμό των εφήβων. 

Η βιομηχανία των καλλυντικών πάντα ασχολούνταν με τα εφηβάκια, απλώς κάποτε επικεντρωνόταν στην καταπολέμηση της ακμής, ενώ σήμερα στην πρόληψη των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών. Και δεν μιλά μόνο για καλλυντικά αλλά και για προληπτικό botox. Το hashtag «preventativebotox» έχει 1,8 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, με διάφορες influencers 18 και 20 χρονών να μιλούν αναλυτικά για τις εμπειρίες τους, ενώ δερματολόγοι και κλινικές που ασχολούνται με τη διαδικασία προμοτάρουν τη δουλειά τους με το σλόγκαν «η πρόληψη είναι το κλειδί!», μια ασαφής φράση που πάει με όλα. 

@shereeneidriss

Preventative Botox: what is it? Do you need it? And what you don’t need… bbotoxppreventativebotoxbbotoxnaturalbbotoxinjectionbbotoxchallengebbotoxcheckaantiagingddermatologistsshereeneidrissd#dridriss @ShereeneIdriss

♬ original sound - ShereeneIdriss

Στην πραγματικότητα, πολλές από τις συμβουλές αντιγήρανσης που φιγουράρουν στο TikTok και γενικώς στα social media είναι ψευδοεπιστημονικές, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλης κλίμακας κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του προληπτικού botox. Από την άλλη, η διαδικασία είναι ακριβή. 

Πάντα πίσω από παιχνίδια με τις ανασφάλειες των ανθρώπων κρύβονται πολλά χρήματα. Σύμφωνα με το περιοδικό i-D, είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση για προληπτικό botox (κοστίζει από 120 μέχρι 350 ευρώ), ώστε η βρετανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει μέτρα και να απαγορεύσει το botox (για αισθητικούς λόγους) σε άτομα κάτω των 18 ετών. 

Τη στιγμή που πιστεύαμε πως είχαμε κάνει προόδους και πως η θετικότητα του σώματος και της επιδερμίδας είχαν εδραιωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας, έρχεται το TikTok να γκρεμίσει την πίστη μας σε ένα μέλλον όπου χωράνε όλες οι ηλικίες και όλα τα δέρματα και να μας θυμίσει πόσο ακούνητα είναι ακόμα τα πρότυπα της ομορφιάς. Κρίμα. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice