Dopamine trend
© Unsplash
Lifestyle

Dopamine trend: Η νέα τάση διακόσμησης που θα φέρει τη χαρά σπίτι σου

Έτσι θα είναι πάντα χαρούμενο το παιδί που κρύβεις μέσα σου

Dopamine decor trend: Η μεγαλύτερη τάση στη διακόσμηση αυτό το φθινόπωρο που δίνει έμφαση στην ευτυχία

Πολλές φορές η ζωή και όσα συμβαίνουν καθώς αυτή εξελίσσεται μπορούν να σε ξενερώσουν, να σε χαλάσουν μέχρι και να σε συντρίψουν ψυχολογικά. Τότε είναι που νιώθεις ότι καμία λέξη δεν είναι αρκετή για να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Θέλεις ένα ζεστό καφέ και λίγη απομόνωση σπίτι σου, εκεί που θα μπορέσεις να αποσυνδεθείς εντελώς από τον κόσμο. Στην πραγματικότητα αυτό που χρειάζεσαι είναι λίγη ντοπαμίνη, λίγη αγνή χαρά. Το καλό είναι ότι συχνά υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι, τρόποι που αγνοούμε για να προσεγγίσουμε την ευτυχία.                                       

Dopamine trend: Η τάση διακόσμησης που μας συνδέει με την παιδική μας ηλικία

Το «dopamine trend» είναι η νέα και μεγαλύτερη τάση στη διακόσμηση αυτό το φθινόπωρο, η οποία δίνει είναι η έμφαση στην ευτυχία, την αυτοέκφραση, το χρώμα και τη δημιουργικότητα. Ζωντανά χρώματα, έντονα μοτίβα, μοναδικά prints, περίεργες υφές και νοσταλγική ατμόσφαιρα είναι όλα όσα συνθέτουν την αισθητική αυτή και αυτή τη στιγμή κυριαρχούν στη decor πλευρά του Pinterest, του Instagram και του TikTok.

Για τους μη μυημένους, η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής ή με πιο απλά λόγια ένας χημικός αγγελιοφόρος που όταν απελευθερώνεται στον εγκέφαλο, προκαλεί αισθήματα ευτυχίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς της διακόσμησης, τα ζωηρά χρώματα και τα συγκρουσιακά μοτίβα καταφέρνουν να φέρουν στο μυαλό μας αναμνήσεις από μια ξέγνοιαστη παιδική ηλικία, την εποχή που στους τοίχους του υπνοδωματίου μας ήταν κολλημένες αφίσες των αγαπημένων μας διασημοτήτων, παιχνιδιάρικοι πινακίδες και πολύχρωμα φωτάκια.

Η διακόσμηση ντοπαμίνης όμως δεν περιορίζεται στο decor των τοίχων, αφορά οτιδήποτε μπορεί να φέρει ευχάριστα συναισθήματα σε κάποιον. Η μόνη βάση είναι να ωθήσει τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τον μινιμαλισμό και το industrial στιλ που είναι στη μόδα τα τελευταία χρόνια. Οι «υπέρμαχοι» του dopamine trend υποστηρίζουν ότι η χαρά που μπορεί να προσφέρει αυτή η αισθητική στη ζωή μας, είναι όσο ωφέλιμη, όσο η ηρεμία που προσφέρει η ατμόσφαιρά ενός μίνιμαλ χώρου. Αν θέλετε να δοκιμάσετε να ενσωματώσετε κάποια στοιχεία αυτής της τάσης στο δικό σας σπίτι ή και να το πλημμυρίσετε με ντοπαμίνη, τότε συνεχίστε να διαβάζετε.

Επενδύστε στο αγαπημένο σας χρώμα

Σίγουρα η προσέγγιση στο dopamine trend χρειάζεται να είναι πάνω απ' όλα προσωπική. Έτσι, το να επιλέξετε χρώματα που αντανακλούν την προσωπικότητά σας είναι βασική προϋπόθεση. Διαλέξτε το αγαπημένο σας χρώμα ή εκείνο που απαντούσατε ως το αγαπημένο σας όταν ήσασταν παιδί. Θυμηθείτε όμως, ότι η αξιοποίηση του πορτοκαλί, του ροζ, του κίτρινου, του πράσινου λάιμ και του μπλε του κοβαλτίου σε διάφορα σημεία του σπιτιού μπορεί να φωτίσει το χώρο και κρατήσει ζωντανά τα χαρούμενα συναισθήματα.

Όσο πιο περίεργα αντικείμενα τόσο καλύτερα

Μοτίβα και υφές σε έναν ήδη φωτεινό χώρο είναι στοιχεία ικανά να τον ζωντανέψουν και ανεβάσουν τα επίπεδα ενέργειας. Στο σαλόνι το pops of color μπορούν να εφαρμοστούν σε ανατρεπτικά σημεία, όπως το τραπέζι, τις καρέκλες και τις πολυθρόνες.

Κρατήστε τις αγαπημένες σας παστέλ αποχρώσεις για τους τοίχους. Επενδύστε σε περίεργα διακοσμητικά, βιβλία και κεριά, από εκείνα που ένα παιδί θα έπαιρνε στα χέρια του μόλις τα εντόπιζε στο δωμάτιο. Ξεχάστε την αρμονία μεταξύ επίπλων. Για παράδειγμα, είναι εξαιρετική ιδέα να τοποθετήσετε τον μοντέρνο καναπέ που μόλις αγοράσατε δίπλα στο παραδοσιακό ντιβάνι που σας χάρισε η γιαγιά σας. 

Η αξιοποίηση του ξύλινου και του vintage στοιχείου

Αν σας ανησυχεί ότι αυτή η διακόσμηση θα βάλει τη ντοπαμίνη στη ζωή σας, άλλα θα μειώσει την παραγωγικότητά σας λόγω της υπερβολικής πληροφορίας, τότε φροντίστε να προσθέσετε στο χώρο στοιχεία φυσικού ή άσπρου ξύλου και αποχρώσεις πράσινου. Ειδικά στην περίπτωση της διακόσμησης της κουζίνας, η απόχρωση του πράσινου, αλλά και του κίτρινου σε συνδυασμό με το ξύλο είναι μια must επιλογή όσων ακολουθούν το dopamine trend. Σε καμία περίπτωση μη φοβηθείτε τα vintage στοιχεία και στην κουζίνα. Άλλωστε, αυτά μπορούν ακόμη περισσότερο να φέρουν στο νου σας όμορφες αναμνήσεις από τα παιδικά σας χρόνια.

«Turn down the lights»: Διάλεξε τον κατάλληλο φωτισμό

Για το ιδανικό αποτέλεσμα θα ήταν βοηθητικό να χρησιμοποιήσετε έντονα χρώματα στους μικρότερους τοίχους, δίνοντας την απαραίτητη προσοχή στο φωτισμό τους. Εάν χρησιμοποιείτε και έντονα χρώματα και δυνατά φώτα, μπορεί ο συνδυασμός τους να είναι τελικά ενοχλητικός στο μάτι. Αντίθετα, ένας κατάλληλος ατμοσφαιρικός φωτισμός είναι αυτός που θα τελειοποιήσει το αποτέλεσμα και θα κάνει ελκυστικό το σπίτι σας τους επισκέπτες σας και το κυριότερο... σε σας τους ίδιους.

Dopamine trend: Εκτός από διασκεδαστικό είναι και βιώσιμο

Το dopamine trend έχει χαρακτηριστεί ως μια μορφή απόδρασης από την πραγματικότητα και αυτό είναι από μόνο του ενδιαφέρον. Πέρα από αυτό όμως είναι και βιώσιμο. Η επιλογή vintage, ανακυκλωμένων κομματιών δίνει ζωή σε έπιπλα που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Παράλληλα, δεδομένου ότι η πρόθεση είναι να διακοσμήσετε τον χώρο με κομμάτια που πυροδοτούν χαρούμενες αναμνήσεις, σας ενθαρρύνει να είστε προσεκτικοί με τις αγορές σας. Οι  φωτογραφίες των αγαπημένων σας σε κορνίζα μπορούν πολύ εύκολα να γεμίσουν τον χώρο σας με ανεκτίμητες αναμνήσεις και έτσι να αποφύγετε τα έξοδα σε έργα τέχνης μεγάλης αξίας, που πιθανόν να ξεφεύγουν από το budget σας. Όλα μπορούν να βρουν την θέση τους στο σπίτι σας ακολουθώντας το dopamine trend, αρκεί να σας κάνουν να χαμογελάτε σαν μικρά παιδιά μόλις τα βλέπετε.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice