Καθαριότητα σπιτιού το φθινόπωρο
© Unsplash
Lifestyle

6 πράγματα που χρειάζονται καθάρισμα στο σπίτι κάθε φθινόπωρο

Από έπιπλα εξωτερικού χώρου μέχρι φωτιστικά, όλα όσα χρειάζονται καθαριότητα φέτος το φθινόπωρο

Πράγματα που είναι καλό να καθαρίζεις στο σπίτι σου κάθε φθινόπωρο 

Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη περίοδος για να κάνεις νέο ξεκίνημα αλλά και για να ανανεώσεις τον εαυτό σου και το σπίτι σου. Από το να πετάξεις όλα τα άχρηστα αντικείμενα μέχρι το να κάνεις καλό καθάρισμα στα παράθυρα και να πλύνεις το μπαλκόνι, όλα είναι απαραίτητα για το φρεσκάρισμα του σπιτιού. Παρακάτω σου έχουμε 6 πράγματα που είναι καλό να καθαρίζεις κάθε φθινόπωρο για να φαίνεται το σπίτι σου λαμπερό σαν καινούργιο.

Έπιπλα εξωτερικού χώρου

Έπιπλα εξωτερικού χώρου
© Unsplash

Οι πολύωρες συζητήσεις, τα τραπεζώματα, τα κρασάκια και τα επιτραπέζια με φίλους τις καλοκαιρινές βραδιές στη βεράντα, τον κήπο, ή την ταράτσα ήταν και φέτος πράγματι πολύ ωραία. Ωστόσο, στα έπιπλα εξωτερικού χώρου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σίγουρα έχουν συσσωρευτεί σκουπίδια, λεκέδες, ακόμα και μούχλα, λόγω της συχνής χρήσης και της έκθεσης τους, στα στοιχεία της φύσης. Προκειμένου λοιπόν, να αυξήσει κάποιος τη διάρκεια ζωής των επίπλων του -και πριν τα αποθηκεύσει για το χειμώνα-, είναι απαραίτητος ένας βαθύς καθαρισμός το φθινόπωρο. Θυμήσου ότι αυτή η διαδικασία θα σου εξοικονομήσει αρκετό χρόνο την άνοιξη!

Αυλή

Αυλή
© Unsplash

Η αυλή θα χρειαστεί επίσης, λίγη παραπάνω φροντίδα το φθινόπωρο. Για αρχή αφαίρεσε τυχόν ζιζάνια και κλάδεψε τα υπεραιωνόβια δέντρα και τους θάμνους σου. Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλίσεις ότι η αυλή σου είναι έτοιμη για τον καιρό του φθινοπώρου και του χειμώνα, γεμίζοντας τα ξερά σημεία του γρασιδιού, σκουπίζοντας τα παρτέρια του κήπου και λιπαίνοντας τα φυτά σου, εργασίες δηλαδή, που θα διευκολύνουν τη συντήρηση τους και την άνοιξη.

Καμινάδα

Καμινάδα
© Unsplash

Αν είσαι από τους τυχερούς που έχουν τζάκι στο σπίτι τους είναι αναγκαίο να καθαρίζεις την καμινάδα σου πριν από την «επίσημη έναρξη της περιόδου θέρμανσης». Με τη συχνή χρήση του τζακιού συσσωρεύονται το χειμώνα πίσσα, λίπη και στάχτες στην καπνοδόχο, οπότε η καλή καθαριότητα της είναι must αρχικά για λόγους ασφαλείας και στη συνέχεια για εξοικονόμηση χρημάτων. Όταν η καμινάδα είναι καθαρή, επιτρέπει μια πιο αποτελεσματική καύση και η ροή του αέρα είναι καλύτερη, ενώ μειώνει παράλληλα και την πιθανότητα πυρκαγιάς.

Παράθυρα

Παράθυρα
© Unsplash

Τα παράθυρα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά το φθινόπωρο για να αποφεύγεται η συσσώρευση σκόνης, γύρης και περισσότερης βρωμιάς τόσο στα τζάμια όσο και τις σήτες. Χρησιμοποίησε αν θέλεις ένα πανί από μικροΐνες για να τα καθαρίσεις, το οποίο θα αφαιρέσει την σκόνη και δεν θα αφήσει τίποτα πίσω. Μην ξεχνάς ότι είναι σημαντικό να τρίβεις τα τζάμια με συγκεκριμένη κατεύθυνση και φορά -όχι κυκλικά-, ώστε να έχεις ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Σκόνη

Σκόνη σπιτιού
© Unsplash

Όταν η θερμοκρασία αρχίζει και πέφτει αρκετά, τότε ξεκινάει επίσημα κι η περίοδος του Netflix and chill στο σπίτι, όλοι το ξέρουν αυτό. Συνεπώς, είναι σημαντικό να αφιερώσεις αρκετό χρόνο για να καθαρίσεις διεξοδικά τις επιφάνειες που συσσωρεύουν σκόνη, πράγμα που θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα του σπιτιού σου, και θα συμβάλλει στην αποφυγή αλλεργιών και άλλων προβλημάτων υγείας. 

Φωτιστικά

Φωτιστικά σπιτιού
© Unsplash

Αφιέρωσε χρόνο για να ξεσκονίσεις όλα τα φωτιστικά και να αντικαταστήσεις τους λαμπτήρες ανάλογα με τις ανάγκες του σπιτιού σου. Σε περίπτωση vintage ή αντίκας, δοκίμασε να τα σκουπίσεις χρησιμοποιώντας νερό ή ένα τυπικό καθαριστικό.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice