louloudia
Hu Jiarui on Unsplash
Lifestyle

7 φθινοπωρινά φυτά για να έχεις λουλούδια στο μπαλκόνι σου

6+1 λουλούδια του φθινοπώρου

7 λουλούδια για να έχεις ολάνθιστες γλάστες όλο το Φθινόπωρο

Τα χρώματα και το άρωμα των φθινοπωρινών λουλουδιών είναι αρκετά για να διώξουν τη μελαγχολία της επιστροφής στην πόλη μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές και οι γλάστρες στο μπαλκόνι σου, είναι μια καλή αρχή.  

Λαντάνα
Θα χαίρεσαι να βλέπεις τα πανέμορφα μικρά άνθη της από τις αρχές Μαΐου έως και τα μέσα Νοεμβρίου. Πιο «δημοφιλής» η λαντάνα με τα κόκκινα και πορτοκαλί λουλούδια, αλλά θα βρεις και με λευκά, κίτρινα και ροζ. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, αντέχει σε συνθήκες ξηρασίας και έντονης ζέστης, αλλά θα την προφυλάξεις από τη βαρυχειμωνιά και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

timo-c-dinger-eub2cgwvxqc-unsplash

Βερβένα
Με μικρά λουλούδια σε λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μωβ, μπλε και ροζ χρώμα, η βερβένα παρουσιάζει πλούσια ανθοφορία από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και τα τέλη του φθινοπώρου. Της αρέσουν τα ηλιόλουστα σημεία του μπαλκονιού και απολαμβάνει τη ζέστη. Αυτό που πρέπει να φροντίσεις είναι η καλή αποστράγγιση της γλάστρας. Η βερβένα είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και στους βοριάδες, οπότε τον χειμώνα θα τη μεταφέρεις σε σημείο προστατευμένο από το πολύ κρύο και τον παγωμένο αέρα.  

sonika-agarwal-xdvjm200uke-unsplash

Κυκλάμινα
Κόκκινα, ροζ, μοβ και λευκά, τα ταπεινά όμως πανέμορφα υκλάμινα «ανοίγουν» από τα μέσα του φθινοπώρου έως και τα τέλη της άνοιξης. Αγαπούν τις σκιερές και ημισκιερές θέσεις και εκείνες που προστατεύονται από τους δυνατούς ανέμους. Θα τα φυτέψεις σε ρηχές γλάστρες, φροντίζοντας για σωστή αποστράγγιση, αφού δεν αγαπούν την υγρασία. Τα κυκλάμινα μπαίνουν και μέσα στο σπίτι, αρκεί να τοποθετήσεις τη γλάστρα σε φωτεινά και καλά αεριζόμενα σημεία, ενώ καλό είναι να τα βγάζεις που και που στο μπαλκόνι, προτιμότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

rebecca-niver-9xuq6oiffus-unsplash

Χρυσάνθεμα
Κίτρινα, πορτοκαλί, κεραμιδί, βαθυκόκκινα, ροζ, πράσινα, λευκά ή μοβ, τα χρυσάνθεμα - αλλιώς και αγιοδημητριάτικα - είναι ίσως από τα πιο «φθινοπωρινά» λουλούδια στη λίστα. Ανάλογα την ποικιλία, τα χρυσάνθεμα ανθίζουν από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι και τα τέλη της άνοιξης, ενώ για τις γλάστρες ή τις ζαρντινιέρες προτίμησε τις χαμηλές ποικιλίες, αυτές που δίνουν και τα μεγαλύτερα άνθη. Τα χρυσάνθεμα προτιμούν σημεία ηλιόλουστα, αλλά προφυλαγμένα από δυνατούς ανέμους και έντονο κρύο.

jason-sung-6i89abeqfsw-unsplash

Γιασεμί
Ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης και διατηρεί τα όμορφα λουλούδια και το μεθυστικό του άρωμα μέχρι και τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Το γιασεμί είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις ζέστες και την ξηρασία, αλλά φοβάται την παγωνιά.

geraldine-dukes-g4-ip2aex30-unsplash

Γεράνι
Ένα από τα πλέον ανθεκτικά λουλούδια και η απόλυτη «εικόνα» Ελλάδας. Δεν υπάρχει μπαλκόνι ή αυλή που να μην έχει μια γλάστρα με γεράνια. Κόκκινα, ροζ ή λευκά τα γεράνια διατηρούν πλούσια την ανθοφορία τους από τις αρχές της άνοιξης έως και τα τέλη φθινοπώρου, χωρίς να ζητούν ιδιαίτερα πολλά ως αντάλλαγμα. Τα γεράνια δεν πτοούνται από τη ζέστη ή την ξηρασία, μπορούν να μείνουν απότιστα για μέρες, τους αρέσει να βλέπουν ήλιο, αλλά θα μεγαλώσουν και σε ημισκιερά σημεία. Αυτό που θα χρειαστούν είναι μια σχετική προφύλαξη από την παγωνιά.

le-mucky-azexs-tyk8s-unsplash

Κατιφές
Φύτεψε κατιφέδες στις γλάστρες και θα απολαμβάνεις τα χαρακτηριστικά κίτρινα, πορτοκαλί και κεραμιδί λουλούδια του από την άνοιξη μέχρι και τις αρχές του χειμώνα. Ο κατιφές δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσαρμόζεται στα περισσότερα χώματα και αν και του αρέσουν σημεία με πολλές ώρες ήλιου, θα ανθίσει και σε ημισκιερές θέσεις. Με το κρύο δεν τα πάει πολύ καλά, γι’ αυτό φροντίζεις να τοποθετείς τη γλάστρα σε σημεία που δεν θα τη χτυπάει ο κρύος χειμωνιάτικος αέρας.

ksenia-wt1ztvjlqco-unsplash

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice