«Gender investment gap»: Γιατί οι γυναίκες επενδύουν λιγότερο από τους άνδρες;

Έρευνες μαρτυρούν ότι η σχέση μεταξύ γυναίκας και χρήματος εξακολουθεί να είναι ακόμη περίπλοκη

«Gender investment gap»: Το χάσμα των φύλων στο κόσμο των επενδύσεων και η επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτό

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι τα καταφέραμε! Οι μεγάλες μέχρι πρότινος αποκλίσεις στις αμοιβές των δύο φύλων έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, καθώς το ωρομίσθιο των γυναικών είναι σε αρκετές περιπτώσεις ισότιμο με εκείνο των ανδρών. Φαίνεται όμως ότι η σχέση μεταξύ γυναίκας και χρήματος εξακολουθεί να είναι ακόμη περίπλοκη.

Το χάσμα των φύλων στις επενδύσεις είναι ακόμη εδώ

Ίσως να έχετε και εσείς παρατηρήσει γύρω σας ότι οι γυναίκες αποταμιεύουν, αλλά σπάνια επενδύουν. Μπορεί οι αγορές να ανεβαίνουν, να πέφτουν και το διαδίκτυο να οδηγεί σε συνεχή μεταβολή του τοπίου, όμως το χάσμα των φύλων στις επενδύσεις παραμένει σταθερό. Οι έρευνες έχουν επιχειρήσει να αποτυπώσουν την κατάσταση σε νούμερα. Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα της πλατφόρμας συναλλαγών Capital.com το 2021, όταν 2.000 άτομα ρωτήθηκαν για το πώς θα επένδυαν 1.000 δολάρια, οι περισσότερες γυναίκες είπαν ότι θα τα εξοικονομούσαν ή ότι θα τα επένδυαν σε ISA. Η ίδια έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι μόλις το 29% των γυναικών που ρωτήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν συναλλαγές ή επενδύσεις σε μετοχές και μετοχές στο διαδίκτυο, ενώ το ποσοστό των ανδρών ανέρχεται στο 47%. Όταν ρωτήθηκαν γιατί δεν ενδιαφέρονται για τις διαδικτυακές συναλλαγές, το 58% απάντησε ότι τις θεωρούσαν πολύ επικίνδυνες και το 52% είπε ότι δεν γνώριζε αρκετά για το πώς λειτουργούν.

Γιατί οι γυναίκες επενδύουν λιγότερο από τους άνδρες;

Η διστακτικότητα των γυναικών είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, με αντίστοιχες έρευνες να καταγράφουν ανάλογα νούμερα σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του BNY Mellon, μόνο μία στις 10 γυναίκες παγκοσμίως νιώθει ότι κατανοεί πλήρως το κόσμο των επενδύσεων, ενώ μόλις το 28% των γυναικών νιώθει σιγουριά να προχωρήσει σε μια επένδυση. Το εντυπωσιακό ποσοστό του 45% θεώρησε το χρηματιστήριο ως πολύ επικίνδυνο μέρος.

Είναι άρα η διστακτικότητα και η ελλιπής κατάρτιση των γυναικών η αιτία του προβλήματος σήμερα; Μια έρευνα της Morningstar διαπίστωσε ότι το χάσμα στις επενδύσεις μεταξύ των φύλων οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι οι γυναίκες κερδίζουν στατιστικά λιγότερα χρήματα από τους άνδρες. Την ίδια στιγμή, το 86% των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι στοχεύουν σε άνδρες πελάτες. Αυτό επιβεβαιώνεται, αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι περισσότεροι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι των ΗΠΑ είναι άνδρες με το ποσοστό των γυναικών να φτάνει μόλις ένα 35%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας.

Η επίδραση του χάσματος που αγνοούμε

Το χάσμα των φύλων στις επενδύσεις μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα τεράστιο επενδυτικό κενό. Αν οι γυναίκες επένδυαν στο ίδιο ποσοστό με τους άνδρες, θα υπήρχαν τουλάχιστον 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, σύμφωνα με την εκτίμηση της BNY Mellon.

Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί και να αλλάζει. Η πανδημία, μεταξύ των δυσκολιών που δημιούργησε, συνέβαλε στο να περιοριστεί αυτή η διαφορά. Καθώς οι άνθρωποι ήταν περιορισμένοι στα σπίτια τους, το εμπόριο και οι επενδύσεις ήταν ένας τρόπος για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, αλλά και να σκοτώσουν το χρόνο τους.

Οι επιχειρήσεις τις οποίες διευθύνουν γυναίκες βρίσκονται σε άνοδο

Η μελέτη Fidelity το 2021 διαπίστωσε ότι το 64% των γυναικών θα ήθελε να έχει πιο ενεργές οικονομικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων. Παράλληλα, ένα σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό (65%), θα ήταν πιο πιθανό να επενδύει περισσότερο αν γνώριζε τα σαφή βήματα για να το διαχειριστεί.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει πρόοδος που καταγράφεται και στα νούμερα. Σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας υποστήριξης αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων Gusto, το 2021 οι γυναίκες ίδρυσαν σχεδόν τις μισές από τις νέες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση 28% στη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Είναι γεγονός λοιπόν ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα αυξάνεται, αλλά, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, αυτή τη στιγμή μόνο μία στις τρεις επιχειρήσεις ανήκει σε γυναίκες.

Μήπως οι γυναίκες είναι καλύτεροι επενδυτές;

Μπορεί οι γυναίκες-επενδυτές να είναι κατά μέσο όρο λιγότερες, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι, όταν συμμετέχουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πιο πειθαρχημένες και πιο προσεκτικές. Η ανάλυση συμπεριφοράς της Capital.com έδειξε ότι οι γυναίκες επενδυτές χρησιμοποιούν stop-loss πιο συχνά από τους άνδρες, το εργαλείο διαχείρισης κινδύνου για τον περιορισμό των επενδυτικών ζημιών. Όσον αφορά το χρηματικό ποσό που επενδύουν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι άνδρες έχουν την τάση να καταθέτουν μεγαλύτερα ποσά.

«Χάσμα συμπεριφοράς»: Πώς η υπερβολική αυτοπεποίθηση  μειώνει την απόδοση

Όπως ακριβώς μας διδάσκει ο μύθος του Ικάρου, οι άντρες μέσα σε αυτή τη συνθήκη μπορεί συχνά να υπερεκτιμήσουν τις δυνατότητες τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από τον όμιλο Spectrem, οι άντρες σημείωσαν διπλάσιες πιθανότητες στο να χαρακτηρίσουν τους εαυτούς τους «πολύ ενημερωμένους» σχετικά με τις επενδύσεις, ενώ οι γυναίκες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παραδεχτούν ότι δεν είναι «πολύ ενημερωμένες». Οι άνδρες είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να περιγράψουν τους εαυτούς τους ως «επιθετικούς» ή «πιο επιθετικούς». Οι ερευνητές Barber και Odean ήδη από το 2001 παρατήρησαν ότι καθώς οι άντρες επενδύουν περισσότερο από τις γυναίκες έχουν υπερβολική σιγουριά και τελικά χαμηλή απόδοση. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «χάσμα συμπεριφοράς» και σημαίνει ότι όλοι ανεξαρτήτως φύλου είμαστε επιρρεπείς στην υπερβολική μας αυτοπεποίθηση. Αντίθετα, τα στοιχεία φαίνεται να δείχνουν ότι η ταπεινότητα και η υπομονή είναι αυτά που είναι πιο πιθανό να ανταμείψουν τους επενδυτές.

«Confidence Gap»: Τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν

Όλες οι έρευνες συμφωνούν ότι για να αυξηθούν οι γυναίκες που επενδύουν, πρέπει να δημιουργηθεί μια οικονομική κοινότητα περισσότερο συμπεριληπτική, αφενός με γυναίκες σε ρόλο οικονομικών συμβούλων και αφετέρου με άνδρες που κατανοούν ότι η γεφύρωση του χάσματος θα λειτουργήσει μόνο προς όφελός τους. Για το Morningstar’s Lamas βέβαια, η λύση για την εξάλειψη της ανισότητας των επενδύσεων μεταξύ των φύλων βρίσκεται στο να εξαλειφθεί εντελώς το χάσμα στις αμοιβές.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice